Türkiye'den İsrail'e sert uyarı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden İsraile sert uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2009 16:26

Türkiye'den İsrail'e "Anadolu Kartalı" tatbikatının iptalinden sonra yapılan açıklamalarla ilgili sert uyarı geldi.

Haberin Devamı

Ankara'nın “Anadolu Kartalı” hava tatbikatında İsrail'i dışlamasının ve ortak tatbikatın iptalinin ardından İsrail, Türkiye'ye silah satışı konusunu gözden geçireceğini açıklamıştı.    

 

İlk olarak hurriyet.com.tr tarafından duyurulan bu missileme haberinden sonra, Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün konuyla ilgili "İsrailli yetkilileri açıklama ve tutumlarında aklıselime davet ediyoruz" ifadesinin yer aldığı sert bir açıklama  geldi.

 

İşte o açıklama

"Anadolu Kartalı" tatbikatından görüntüler - WEB TV

 

İptal edilen tatbikatın İsrail medyasındaki yansımaları ve dünyanın diğer önde gelen basın organlarından manşetler:

Haberin Devamı

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

 

Türkiye-İsrail hava tatbikatı

 

THE JERUSALEM POST

--Savunma yetkilileri Türkiye’nin çekilmesinin ardından silah satışlarını yeniden değerlendiriyor

Türkiye’nin İsrail’i “Anadolu Kartalı” tatbikatından dışlaması ve ortak tatbikatın iptalinden sonra İsrailli savunma yetkilileri, dün yaptıkları açıklamada Türkiye’ye yapılacak silah satışlarının yeniden gözden geçirileceğini ifade etti.

 

İsrail-Türkiye ilişkileri konusunda uzman olan akademisyen Ephraim Inbar da İsrail’in Türkiye’ye sözde Ermeni soykırımı ile ilgili Washington’da verdiği desteği kesebileceğini ifade etti.   

 

Yetkililer Türkiye’nin silah taleplerinin Savunma Bakanlığı’na bağlı Dış Savunma Destek ve Savunma İhracat Kurumu tarafından gözden geçirildiğini belirtti.

 

HAARETZ

-- İsrail Türkiye’nin hava tatbikatı darbesine cevap verdi

Türkiye İsrail’i uluslararası hava tatbikatından çıkarmak istedi. Daha sonra ABD geri çekildi; tatbikat iptal edildi.

 

-- İsrail Gazze savaşının Türkiye’yle ilişkileri bozduğundan korkuyor

Ortak operasyonun iptal edilmesinin ardından İsrail yetkilileri iki ülke ilişkilerinin gözden geçirilmesi için acil toplantı yaptı.

 

THE TIMES

-- Kartal Türklerin Gazze tavrının üzerine kondu

ABD, Türkiye’nin İsrail’in katılımını reddetmesinin ardından bugün başlaması planlanan ortak hava tatbikatını iptal etti.

 

 

Türkiye-Ermenistan ilişkileri

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Türkiye Ermenistan anlaşmasında hala engeller var

Türkiye, Ermenistan ile imzaladığı anlaşma gereğince iki ülke arasındaki sınırın açılması için hala büyük engeller olduğunu ifade etti.

 

THE INDEPENDENT

-- Büyük Soru: Türkiye ve Ermenistan arasındaki büyük sorun sona erdi mi?

Türkiye ve Ermenistan aralarındaki diplomatik ilişkinin yenilenmesi ve iki ülke arasındaki sınırın açılması için imzalanan anlaşmanın iki ülke arasındaki savaş baltalarını bir nebze olsun gömmesi umuluyor.

 

BBC

-- Clinton diplomasisine önden bakış

Sabah saatlerinde Zürih’e iniş, tarihi lüks Dolder Oteli’ne gidiş, birkaç saat boyunca Türk ve Ermeni yetkililerle yapılan toplantılar, İsviçrelilerin ve Amerikalıların yardımlarıyla haftalardır görüşülen anlaşmanın detaylarını sonlandırma.

 

FINANCIAL TIMES

-- Türkiye-Ermenistan protokolleri düşmanlığı sonlandırmayı hedefliyor

Türkiye ve Ermenistan hafta onunda yüzyıllık düşmanlığı sona erdirecek imzaları attı. Gergin gecikme kağıt üzerindeki sözleri gerçekleştirmenin ne kadar zor olacağını gösterdi.

 

 

DÜNYA BASINI

 

THE NEW YORK TIMES

-- ABD, vizesi dolmuş yabancıların kayıtlarını tutamıyor

Kongre’den gelen sayısız izne rağmen ABD hala yabancı ziyaretçilerin ülkeyi terk edip etmediğini denetleyecek güvenilir bir sisteme sahip değil.

 

-- Afganistan’da sivil hedeflere ulaşılmış değil

Obama yönetimi yetkilileri, ABD’nin Afganistan’da Başkan’ın koyduğu yolsuzlukla mücadele, etkili bir hükümet kurma ve polis kuvvetlerini yönetme hedeflerine ulaşılamadığını ifade etti.

 

-- Hindistan’daki seçimler önde gelen ailelerin etkisi altında

Siyasi analistler Hindistan’daki siyasi hanedanların çok hızlı büyümesinden ötürü kayırmacılığın demokratik sisteme zarar verdiğini savunuyor.

 

THE WASHINGTON POST

-- ABD ve İngiltere “özel ilişkilerinin” hala güçlü olduğunu söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton hafta sonu İngiltere’ye iki ülkenin işbirliğinin hala “çok özel” olduğu mesajını getirdi.

 

-- Başkan Barack Obama iklim değişikliği önlemlerinin artırılmasını istedi

Destekçiler Obama yönetiminin konuyu aceleye getirdiğinden endişeleniyor.

 

-- Abbas taleplerini yineledi, barış görüşmeleriyle ilgili tereddütlü göründü

Mahmud Abbas Pazar günü televizyonda yaptığı konuşmada kendisini ABD’nin barış görüşmelerini yeniden başlatma çabasından uzaklaştırdığı görüntüsü çizdi, Gazze Şeridi’nde yaşanan savaş suçlarıyla ilgili yayımlanan rapora yönelik tavrını savundu.

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Pakistan Taliban saldırıları sonrası intikam yemini etti

Hafta sonu Pakistan’ın askeri karargahına düzenlenen saldırı militanların Güney Veziristan’daki kalesine yapılacak operasyonu öne çekecek gibi görünüyor.

 

-- Abbas, Gazze raporunun Birleşmiş Milletler'de oylanmasını istiyor

Filistin Ulusal Yönetimi lideri Mahmud Abbas Pazar günü yaptığı açıklamada bu yıl başında Gazze Savaşı'nda yaşananlar dolayısıyla İsrail ve Hamas'ı savaş suçu işlemekle suçlayan Birleşmiş Milletler raporunun oylanmasını istedi.

 

-- Irak seçim planına karşı muhalefet artıyor

Iraklı parlamenterlerin Ocak’taki genel seçimlere yönelik seçim yasasını onaylaması için son gün Perşembe günü. Kapalı liste seçim olarak adlandırılan planlara karşı muhalefet de artıyor.

 

FINANCIAL TIMES

-- Rusya’da muhalefet yerel seçimlerde oy çalındığını iddia etti

Yetkililer, 30 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde muhaliflerin yolunu kesmekle suçlanıyor.

 

-- BM, AB’yi göçmenleri günah keçisi ilan etmesi konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler mülteci ajansı yöneticisi, yaşanan mali krizle birlikte yabancılara karşı tutumun sertleşmesinden duyulan endişeler artarken, Avrupa Birliği’ne “işlevsiz” barınma politikasını gözden geçirme çağrısı yaptı.

 

-- Bosna Hersek için son gün belirlendi

Bosna Hersekli liderler, Avrupa Birliği ile uyum planlarını canlandırmak için bölünmüş ülkelerinin geleceği açısından devrim niteliğindeki başarıyı 20 Ekim’de denemeyi kabul etti.

 

THE GUARDIAN

-- Gordon Brown’ın kamu mallarını satışından 16 milyar sterlin elde edilmesi umuluyor

Kamu borçlarının kapatılmasını amaçlayan satış 1980'lerdeki özelleştirme dalgasından bu yana en büyük satış olarak görülüyor.

 

-- Filistin’de uzlaşma Birleşmiş Milletler tartışması yüzünden ertelendi

El Fetih daha fazla zaman istiyor. Hamas, Abbas’ı Gazze Savaşı ile ilgili tavrını sertleştirmesini istiyor.

 

-- Moskova’da sandıklar açılır açılmaz yolsuzluk tartışmaları başladı

Muhalefet temsilcileri sonuçların önceden belirlenmiş olduğunu öne sürdü.

 

HAARETZ

-- Abbas Goldstone raporu oylamasına yönelik fikrini değiştirdi

Abbas, Gazze savaşı raporu konusunda eylemin ertelenmesine yönelik eleştirilerin ardından, temsilciden teklifi Birleşmiş Milletler’e geri götürmesini istedi.

 

-- Netanyahu-Barak birlikteliği İsrail için iyi mi?

Büyük siyasi rakipler, ülkeyi yöneten ortak eksen olarak çalışıyor.

 

-- Alman ve İsrailli tarihçiler ders kitaplarının iki ülkeyi nasıl betimleyeceği konusunda çalışmayı kabul etti

İsrail ve Almanya iki ülke okullarındaki ders kitaplarının diğer ülkeyi nasıl betimleyeceği konusunu çalışmak için ortak bir komite kuracak.

 

 

EKONOMİ BASINI

 

BLOOMBERG
-- Dolar bankaların rekor rezervlerini diğer para birimleri ile değiştirmesi nedeniyle kırılma noktasında

Kasalarında bugüne kadar hiç bu kadar dolar olmayan merkez bankaları, ABD para birimini euro ve yen karşısında hiçe saymaya devam ediyor. Bankaların bu tutumu son 20 yılda iki çeyrekte yaşadığı en büyük değer kaybını yaşayan doların üzerindeki baskıyı daha da artırıyor.

 

-- Singapur'un 2009 ekonomik görünümünde toparlanma görüldü

Singapur'un, 2009'daki ekonomik durumunda ülkedeki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) üst üste ikinci çeyrekte de artması nedeniyle toparlanma yaşandı. Bölgede ekonomik toparlanmanın güçlendiğini gösteren bu karar, politika yapıcıların teşvik önlemlerine son verme düşüncelerini de destekliyor.

 

-- Yen, Almanya'da güvenin üç yılın zirvesine çıkacağı beklentisi ile düştü

Japon yeni, Almanya'da yarın açıklanacak olan ve ülkedeki tüketici güveninin son üç buçuk yılın zirvesine çıktığını göstermesi beklenen veriler öncesinde yüksek getirili varlıklara talebin artmasıyla, euroya karşı son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

 

CNBC

-- Rallinin devamı için iyi kârlar gerekiyor

Bu hafta bilânçolarını açıklayan şirketlerin, maliyetlerini azalttıkları için değil de artan gelirlerinden dolayı kâr elde ettiğini göstermesi yatırımcıların umutlarının artması açısından çok önemli olacak.

 

-- Çalışan kesim resesyonun acısını Demokratlardan çıkarabilir

Çalışan kesim ABD'deki resesyonun en çok darbe yiyenlerinden oldu. Bu, ABD Başkanı Barack Obama'nın da 2010'da yapılacak Kongre seçimlerinden en büyük darbeyi yiyen kişi olacağı anlamına gelir mi?

 

-- İngiltere 25 milyar dolara kadar varlık satacak

İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un ofisinden Pazar günü elde edilen konuşma taslağı, Brown'un bugün yaklaşık 4.8 milyar dolar getirecek hükümet varlıkları satış planının detaylarını açıklayacağını ortaya koydu.

 

Haberin Devamı

FORBES

-- ABD'de çalışanlar bu sonbaharda yeni sigorta seçeneği ile karşılaşabilir

ABD'de çalışanlar bu sonbaharda sağlık sigortalarının kapsamını değerlendirirken daha fazla ev ödevi yapmak zorunda kalabilir.

 

-- Gelişmekte olan ülkeler büyümeyi sürüklüyor

HSBC, dünyadaki ekonomik büyümenin daha fazla kısmının gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkma yönünde ilerlediğini söyledi.

 

-- Avustralya doları rezerv para birimi olabilir

Avustralya'nın sürpriz faiz artırım kararı herkesi şaşırtırken belki de ülkenin para birimine rezerv para birimi olma yolunu da açmış olabilir.

 

CNNMONEY

-- Noel'de istediğim tek şey: Bir iş

ABD'de önümüzdeki Noel tatilinde çok daha fazla sayıda insan daha az sayıdaki iş için rekabet edecek. Bir iş arayan vatandaş, "Çocuklarım için hüzünlü bir Noel olacak" diyerek durumu çarpıcı şekilde özetliyor.

Haberin Devamı

 

-- Amerika'nın en iyi işi

Money tarafından yapılan "En çok tercih edilenler 2009" listesinde geniş çaplı projeleri yöneten sistem mühendisleri büyük talep görüyor.

 

--Bankalar hâlâ kötü varlıkla uğraşıyor

Gecikmelerin ardından, ABD yönetiminin bankaları zehirli varlıklardan kurtarma programı en sonunda başlamak üzere. Ancak, problemler hâlâ tartışmalı programı sıkıntılı duruma sokmaya devam ediyor.

 

MARKETWATCH

--Daha iyi GSYH daha iyi görünüm

Singapur, ekonomisinin üçüncü çeyrekte gösterdiği hızlı büyümeden sonra 2009 ekonomik görünümünü sert şekilde yukarı revize etti.

 

--Toparlanma için gerçek veri zamanı

Bilanço dönemi, piyasanın ağır topları Intel, Johnson&Johnson, Google, Bank of America ve General Electric'in bu hafta açıklayacağı rakamlar ile hızlı başlıyor.

Haberin Devamı

 

--Pekin üç büyük Çin bankasının hisselerini almaya devam ediyor

Çin devlet fonunun yurtiçi birimi, önümüzdeki yıl ülkenin en büyük üç bankasından hisse almaya devam edecek. Çin böylece hem bu bankaların müşterilerine yönelik güveni tazeleyecek hem de hisse senetleri piyasasını istikrara kavuşturacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!