Türkiye'den Anzaklara 100'üncü yıl sözü

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Anzaklara 100üncü yıl sözü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 12:12

Türkiye’nin Avustralya Büyükelçisi Reha Keskintepe, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıldönümünde Gelibolu’da yapılacak Anzak Günü törenlerine mümkün olduğunca çok sayıda Avustralyalının gelişine izin verileceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Avustralyalı tur operatörleri geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin şafak ayinine sadece 10 bin 500 kişinin katılımına izin verdiğini, bu kişilerin de kurayla belirleneceğini açıklamıştı. Operatörler ellerinde bu sayının iki katı başvuru olduğunu belirterek duruma tepki göstermişti.

Türkiye’nin Avustralya Büyükelçisi Keskintepe, The Australian gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye 100’üncü yıldönümü törenlerinde mümkün olduğunca çok sayıda Avustralyalıyı misafir etmek istemektedir” diyerek tartışmalara yanıt verdi.

Türkiye’nin bu tarihi ana tanıklık etmek isteyen Avustralyalılar için Anzak Günü’nde ya da ilerleyen günlerde birden fazla tören düzenlenmesi gibi seçenekleri değerlendirdiğini ifade etti. Türk yetkililer 10 bin 500 sayısını doğrulamadı ancak Keskintepe tören alanındaki fiziksel koşulların sayılarda sınırlama gerektirdiği yönünde hükümette “geniş bir uzlaşı” olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

"KENDİ TÖRENİMİZİ DÜZENLERİZ" DİYENLERE...
Keskintepe, “Resmi tören için sayıyı 20 bine çıkarmanın gerçekçi bir durum olmadığını düşünüyoruz zira tören alanı coğrafi olarak buna müsaade etmiyor” dedi. Keskintepe tur operatörlerinin, “Kendi törenimizi düzenleriz” tehditleriyle ilgili olarak da bu tarz bir harekete yaptırım uygulanacağını ifade etti.

Türkiye’nin Avustralya hükümetinin kura uygulamasını haklı bulduğunu da ifade eden Keskintepe, “Bu kadar insan için kolay bir seçenek yok ancak herkesin memnun olması için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz” diye konuştu.

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowden da dün yaptığı açıklamada tören için 10 bin kişilik kontenjan konusunda Türkiye’den teyit beklediklerini söyledi.

KURA NASIL İŞLEYECEK
Gillard hükümeti geçtiğimiz yıl Gelibolu’da bazı incelemeler yaparak tören alanının kaç kişiyi barındırabileceğini öngörmeye çalışmıştı. Törene geçtiğimiz yıl toplam 6 bin kişi katılırken, 10 bin 500 kişilik kotanın 500’ünün yetkililer, 8 bininin Avustralyalılar, 2 bininin ise Yeni Zelandalılar olması bekleniyor.

Kura sisteminin nasıl işleyeceği ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!