Türkiye'deki siyahlara sorduk: Irkçılık yaşıyor musunuz?

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki siyahlara sorduk: Irkçılık yaşıyor musunuz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2020 07:00

ABD'de siyah Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline sıçrayan ırkçılık karşıtı protestolar 11. gününe girdi.ABD’de yaşanan olaylar ülkemizde “Türkiye’de ırkçılık var mı?” sorusunu gündeme getirdi. Konu sosyal medyada tartışıldı…Kurtuluş’ta yaşayan siyah vatandaşlara “Türkiye’de ırkçılık yaşıyor musunuz ve ABD’deki protestoları destekliyor musunuz?” sorusunu yönelttik.

Haberin Devamı

Kimi evine davet etti, kimi çalıştığı yerde sorularımızı yanıtladı. Genel olarak yanıt, “Türkiye’de bizi seviyorlar. Bazen ufak tefek ırkçı yaklaşımlarla karşılaşsak da genel olarak ırkçılık yaşamıyoruz” oldu.

TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR PROTESTO YAPMAYIZ

Bono Fencens: Ben 26 senedir Türkiye’de yaşıyorum. Ganalıyım. Ticaretle uğraşıyorum. 90’lı yıllarda Türkiye’de bazı ırkçı olaylar yaşardık ancak şimdi hiç yok. Herkes siyahları çok seviyor. Eskiden hiç siyah yaşamadığı için garipserlerdi. Eskiden bir siyah suç işlese mahalledeki tüm siyahları gözaltına alıyorlardı. Ancak artık bunlar bitti. Asla böyle bir muamele görmüyoruz. ABD’deki protestoları destekliyorum. Ama Almanya’da böyle bir protesto olmasını saçma buluyorum. Mesela biz burada böyle bir protesto yapmayız çünkü kötü bir muamele görmüyoruz. Türkçem çok iyi, işlerim iyi ömrümün sonuna kadar Türkiye’de yaşamak istiyorum.

Türkiyedeki siyahlara sorduk: Irkçılık yaşıyor musunuz
SURİYELİ ARKADAŞLARIM SORUN YAŞIYOR AMA BİZ YAŞAMIYORUZ

Romeo Tilson: Nijerya’dan Türkiye’ye üç yıl önce taşındım. Tekstil işiyle uğraşıyorum. Bana göre ABD’de, Rusya’da ve Avrupa’da siyahlara yönelik ırkçılık var ama Türkiye’de yok. Türk insanını çok seviyorum ve burada böyle bir problem olduğunu düşünmüyorum. Suriyeli arkadaşlarım bazen sorunlar yaşıyor. Ama Türk insanının siyahlara pozitif yaklaştığını söyleyebilirim. Resmi çalışma ve oturma iznin varsa burada her şeyi özgürce yapabiliyorsun. Uzun yıllar Türkiye’de yaşamayı planlıyorum. Türkiye’de annemle birlikte yaşıyoruz. Burada rahatlıkla siyahlar iş aradıklarında kolaylıkla bulabiliyorlar bu da bizim için çok önemli.”

 

Haberin Devamı

Türkiyedeki siyahlara sorduk: Irkçılık yaşıyor musunuz
ABD’DEKİ PROTESTOLARI DESTEKLİYORUM

Eddie Younus: Türkiye’de siyahlara yönelik kötü bir yaklaşım görmüyorum. Ben Güney Afrikalıyım, burada tekstil atölyesinde çalışıyorum. Ülkemde beyaz insanlar çok iyi koşullarda yaşarken siyahlar büyük fakirlik çekiyor. ABD’deki protestoları destekliyorum. Çünkü büyük bir ayrımcılık var. Türkiye’de siyahları seviyorlar. Belki bir gün bu tablo değişebilir, bilemiyorum. Ama şu an sorun yok. Siyahlar kargo işlerinde, tekstil ve turizm sektörlerinde çalışıyor. İyi para kazanabileceğimiz işler bulmak kolay değil ama imkansız da değil.
Türkiyedeki siyahlara sorduk: Irkçılık yaşıyor musunuz

ÇOK SAYIDA TÜRK ARKADAŞIM VAR

Joseph Teta: Kamerunluyum, uzun yıllardır Türkiye’de yaşıyorum ve burayı çok seviyorum. Türkiye’de esas önemli olan devlet ırkçılık yapmıyor. Biz kanun önünde herkesle eşit muamele görüyoruz. Bazen alt sınıftan insanlar ırkçı tepkiler verebiliyor. Mesela süpermarkete gittiğimde bazıları koktuğumu düşünüyor ve el hareketi yapıyor. O zaman çok üzülüyorum kendimi insan değilmişim gibi hissediyorum. Bazen otobüste de böyle şeyler oluyor ama gerçekten çok az sayıda. Genel anlamda Türkiye’nin ırkçı bir ülke ve millet olduğunu düşünmüyorum. Ben ticaret yapıyorum aynı zamanda futbol oynuyorum. Çok sayıda yakın Türk arkadaşım var. Şimdilerde bir apartman alıp tüm ailemi buraya getirme planım var. Hayatımın sonuna kadar Türkiye’de yaşamak istiyorum.
Türkiyedeki siyahlara sorduk: Irkçılık yaşıyor musunuz
BAZEN KORKUYORLAR, ÜZÜLÜYORUZ AMA GENEL OLARAK IRKÇILIK YOK

Rachel Ati: Beş yıldır Türkiye’deyim. Kamerun’dan geldim. Eskiden Osmanbey’de tekstil atölyesinde çalışıyordum. Daha sonra burada Afrikalı arkadaşlarım çoğalınca bir mutfak kurmaya ve Afrika yemekleri yapmaya karar verdim. Çünkü buradaki arkadaşlarım Afrika yemeklerini özlüyorlar. Türkiye’de ırkçılık yaşamıyoruz. Bazen insanlar bizden korkuyor o zaman biraz üzülüyoruz. Türkiye’de yaşamayı çok seviyorum ama her yıl oturma izni ve çalışma izni almak biraz yorucu. Çünkü bazen 1 yıl veriyorlar bazen 2... Legal olarak burada kalabilsem hayatım boyunca burada yaşamak istiyorum. ABD’de ırkçılık çok üst bir noktada. Şu an yaşanan protestoları destekliyorum. İnsanların acılarını yaşaması gerekir. Umarım protestolar artık siyahların bu kadar kolay öldürülemeyeceğinin anlaşılmasını sağlar.

Haberin Devamı

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BAKMADAN GEÇME!