Türkiye'de konuşlu Alman Patriotların görev süresinin uzatıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede konuşlu Alman Patriotların görev süresinin uzatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2014 19:02

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye'deki iç savaşın Türkiye için tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirterek, NATO kapsamında Türkiye'nin hava savunmasına destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş'ta konuşlu bulunan Alman Partiot birliklerinin görev süresinin 31 Ocak 2015'e kadar uzatılmasının tartışıldığı Federal Meclis'teki genel kurul oturumunda konuşan Steinmeier, Almanya'nın Türkiye'ye karşı sorumluluk taşıdığını belirtirken, Türkiye'nin yalnızca büyük bir mülteci akınıyla değil, aynı zamanda askeri tehditle karşı karşıya bulunduğunu belirtti.

"Suriye'deki çatışmalar, Türkiye'deki halk için askeri tehdit oluşturmaya devam ediyor" diyen Steinmeier, " Bu yüzden Türkiye, NATO'daki müttefiklerinden Suriye sınırındaki Patriot savunma sistemlerinin konuşlandırılmaya devam edilmesini istemiştir. Bizler de Federal Meclis'ten bu konuda onay istiyoruz" şeklinde konuştu. Alman Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konuşlandırma, tümüyle savunma amaçlı bir önlemdir. Patriotlar, Suriye'de bir uçuşa yasak bölge için kullanılmayacaktır. Patriotlar, NATO komutası altında olacak ve NATO Konseyi'nin aldığı siyasi karar çerçevesinde görev yapacaktır. Bu kapsamda en fazla 400 asker görevlendirilecektir."

Dışişleri Bakanı Steinmeier, Suriye'de yalnızca "siyasi bir çözümün çıkış yolu olabileceğini" belirtirken, bunun için gelecek hafta yapılması hedeflenen Cenevre-2 Konferansına Suriyeli muhaliflerin katılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Suriye'de silahların susmasının kolay olmadığını, barış için "kapının çok az da olsa aralık olduğunu ancak dışarıda büyük umutlar taşındığını" ifade eden Alman Dışişleri Bakanı, gerilimin düşürülmesi, zor durumdaki sivil halka insani yardımların ulaştırılması konusunda tüm ülkelere büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Savunma Bakanı: "Müttefikimizin yanında duruyoruz"

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşın etkileri nedeniyle 70 vatandaşını kaybettiğini, 770 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını belirtti. Türkiye'nin hava savunma sistemi konusunda NATO'nun desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Von der Leyen, "Türkiye NATO'da bizden destek istedi. Biz de emin bir şekilde müttefikimizin yanında duruyoruz" şeklinde konuştu.

Federal Meclis'te gruplar adına yapılan konuşmalarda, iktidardaki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti, Patriot birliklerinin görev süresinin uzatılmasını savunurken, muhalefetteki Yeşiller Partisi de destek verdi. Bir diğer muhalefet partisi Sol Parti (Die Linke) ise hükümetin Patriotların görev süresinin uzatılması yönündeki kararını eleştirdi.

'Dayanışma için sadece Patriotlar yeterli değil'

Yeşiller Partisi Milletvekili Agnieszka Brugger yaptığı konuşmada, parti olarak daha önceki açıklamalarında Patriotların görevlendirilmesinin savunma amaçlı olmasını talep ettiklerini anımsatarak, yaptıkları uyarıların hükümet tarafından dikkate alınmış olduğunu ifade etti.

Brugger, Suriye'deki durumun ciddiyetini koruduğunu, gelecek hafta yapılacak barış konferansının, ancak tüm tarafların katılımı ve sorumluluk üstlenmesiyle başarıya ulaşabileceğini belirtirken, bu kapsamda bugüne kadar Esad rejimine destek vermiş olan İran'ın tutumunun önem taşıdığını kaydetti.

En zengin sanayi ülkelerinden olan Almanya'nın Suriyeli mülteciler için insani yardım ve ülkeye mültecileri kabul etme konusunda daha fazlasını yapabileceğini belirten Brugger, "Türkiye ile Suriye konusunda dayanışmamızı göstermek için sadece Patriotları konuşlandırmak yeterli değil" şeklinde konuştu.

Genel kurulda konuşan Sol Parti (Die Linke) milletvekili Jan van Aken ise hükümetin Patriotların görev süresini uzatmak istemesini eleştirdi. "Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin liderliğinde Esed rejimine karşı çok kültürlü, çok dinli demokratik bir özyönetim oluşturulduğunu" öne süren Van Aken, buna karşın komşu ülkeler tarafından bölgeye abluka uygulandığını iddia etti. Sol Parti milletvekili, Patriotların görev süresinin uzatılmasının Türkiye'nin politikalarına siyasi destek anlamına geleceğini, bunu yanlış bulduklarını söyledi.

Alman Federal Meclisi, 2012 yılının Aralık ayında 2 Patriot bataryası ve füzelerle 400 kadar Alman askerinin 31 Ocak 2014'e kadar Türkiye'de görevlendirilmesi yönünde karar almıştı. Bu karar doğrultusunda Alman askerleri 2013 yılının Ocak ayı sonu itibarıyla Kahramanmaraş'ta göreve başlamıştı. Patriot birliklerinin görev süresinin uzatılmasına yönelik genel kurulda ay sonunda oylama yapılması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!