Türkiye'de askerlik yapmayacağım

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede askerlik yapmayacağım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 17:00

Ünlü yönetmen Fatih Akın, Türkiye'de askerlik yapmayacağını, gerekirse Türk vatandaşlığından çıkacağını söyledi.

Haberin Devamı

"Yaşamın Kıyısında" isimli son filmi tüm Avrupa'da gösterime giren ünlü yönetmen Fatih Akın, Türkiye'de askerlik yapmayacağını, gerekirse Türk vatandaşlığından çıkacağını söyledi.CANNES'da yarışan "Yaşamın Kıyısında" filminin Avrupa sinemalarında gösterime girmesi nedeniyle demeç üstüne demeç veren ünlü yönetmen Fatih Akın, ideolojik olarak askere gitmek istemediğini söyledi.

İsviçre'deki Tages-Anzeiger ve Basler Zeitung gibi önde gelen gazetelerin "Das Magazin" isimli kültür ilavesine konuşan Fatih Akın, "Filmlerinizi ne olarak tanımlıyorsunuz" şeklindeki soruya şu cevabı verdi: "Bir dünya sineması. Almanya'dan dünya sineması. Ancak kimsenin beni karar vermeye zorlamadığı sürece. Bu kim olabilir. Üçüncü İmparatorluk dışında ve sonrasında (Nazi dönemi kastediliyor) yeni bir dördüncü imparatorluk olabilir. Ya da Türkiye isteyebilir. Ben daha Türkiye'de askerlik yapmak zorundayım. Ama bunu istemiyorum. Gönlüm yok. Zorlama olursa vatandaşlıktan çıkarım. Ben elime silah almaktansa bir parça kağıttan feragat etmeyi tercih ederim. Tabi bu benim kimliğim elimden alınıyor anlamına gelmez. İstanbullu olarak kalırım."

Haberin Devamı

NE ZAMAN ADAY GÖSTERİLDİ

 Türkiye'de askerlik yapmayacağını söyleyerek, tartışmalara yol açan ünlü yönetmen Fatih Akın’ın yönetmenliğini yaptığı “Yaşamın Kıyısında” (Auf der anderen Seite) filmi “German Films” tarafından bugün Münih kentinde yapılan açıklamayla, oscara aday gösterildi. Fatih Akın  aday gösterildiği için mutlu olduğunu dile getirirken, yaptığı açıklamalarla tartışmalara neden oldu.
  
Türkler ve Almanlar arasındaki aşk ve aile hayatının konu edildiği film dramatik yapısı, görselliği ve konunun duygulu bir şekilde anlatılması nedeniyle aday gösterildi.

2007 Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve “Ekümenik Jüri Ödülü”nü kazanan  “Yaşamın kıyısında” filminin başrollerini  Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Patrycia Ziolkowska ve Nursel Köse gibi oyuncular paylaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!