Türkiye’ye tavuk ithalatı darbesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye tavuk ithalatı darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2005 15:36

Polonya ve Yunanistan, son günlerde kuş gribi vakalarına rastlanan Türkiye ve Romanya’dan kümes hayvanı ithalatının durdurulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Polonya, Yunanistan ve Ukrayna'nın, son günlerde kuş gribi vakalarına rastlanan Türkiye ve Romanya’dan kümes hayvanı ithalatının durdurulduğunu açıklamalarının ardından, AB Komisyonu da, Türkiye'den kanatlı hayvan ithalatının bu akşamdan itibaren yasaklanacağını duyurdu.

 

AB Komisyon sözcüleri, günlük olağan basın toplantısında yaptıkları açıklamada, Romanya'da kuş gribi virüsüne ilişkin laboratuvar incelemelerinin negatif sonuç verdiğini, Türkiye'de ise ilk incelemelerin pozitif gözüktüğünü bildirdiler.

  

Türkiye'deki virüsün ne tür olduğu ve zarar derecesi hakkında bilgi için numune beklendiğini, önemsiz bir virüsün söz konusu olabileceğini belirten yetkililer, incelemelerden sonra daha somut kararlar alınabileceğini söyledi.

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE UZMAN GÖNDERME ÖNERİSİ

KESKİNOĞLU: KISI ÖNLEMLER ALDIK:
Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu, kuş gribine karşı sıkı önlemler aldıklarını bildirdi. Keskinoğlu yaptığı yazılı açıklamada, grubun tüm çiftlik ve entegre tesislerinde, dünya standartlarında hijyen ve gıda güvenlik sistemleri bulunduğunu belirterek, uluslararası kuruluşlarca tescil edilen bu standartların, kontrolü de beraberinde getirdiğini bildirdi. Keskinoğlu, Bandırma ve risk taşıyan diğer bölgelerden hammadde alımının durdurulduğuna da açıklamasında yer verdi.

BANVİT: HİÇBİR ÇİFTLİĞİMİZDE KUŞ GRİBİ YOKTUR
Banvit'ten yapılan açıklamada, “Banvit'in hiçbir çiftliğinde kuş gribi vakası yoktur. Kümes ortamında ve çeşitli bio güvenlik tedbirleri ile yetiştirilmekte olan kanatlılarımızda bu tip bir hastalığa rastlanmasını beklememekteyiz” denildi.

ŞEKER PİLİÇ: ÇİFTLİKLERİMİZDE KUŞ GRİBİ YOK
Şeker Piliç, yaptığı açıklamada, çiftliklerin maksimum düzeyde bio güvenlik altında bulunduğu ifade edilerek, “Tavuklarımız kümes ortamında bu bio güvenlik tedbirleri altında yetiştirildiği için kuş gribi ve benzeri bir tipteki hastalığın oluşmasını beklememekteyiz” denildi.

PINAR: KUŞ GRİBİ VAKASI İLE KARŞILAŞILMADIK
Pınar, şirketlerinde hindi yetiştiriciliği, diğer bir Yaşar Holding kuruluşu olan Çamlı Yem Besicilik A.Ş. ile birlikte kendi üretimleri olan yumurta, civciv ve yemler kullanılarak hijyenik şartlar sağlandığı, kapalı kümeslerde sözleşmeli yetiştiricilik modeli ile yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Damızlıktan tüketiciye ulaşana kadar tüm zincirde yetiştiricilik ve üretim faaliyetleri (Tarım İl İlçe Müdürlükleri ile koordinasyon içinde) uzman veteriner hekimlerimizin denetimi ve kontrolü ile yapılmaktadır. Hiçbir kümesimizde kuş gribi vakası ile karşılaşılmamıştır” denildi.

 

Haberin Devamı

Yetkililer, Türk makamlarla temasların sürdüğünü, Türkiye'ye uzman gönderilebileceğini ve destek önerildiğini bildirdiler.

  

AB Komisyonu'nun sağlık ve tüketicinin korunmasından sorumlu üyesi Markos Kipriyanu'nun talebi üzerine, Türkiye'den tüm AB ülkelerine ölü kanatlı hayvan ithalatının bu akşamdan itibaren yasaklanacağını bildiren sözcüler, Türkiye'den gelecek numunelerin çarşamba gününe kadar inceleneceğini bildirdiler.

  

Komisyon, bugünkü aşamada Romanya'dan kanatlı hayvan ithalatının yasaklanmasına gerek görülmediğini bildirdi.

 

POLONYA

 

Polonya Veterinerlik İdaresi Başkanı Krzysztof Jazdzewski, Varşova’da bir kriz merkezi kurularak kuş gribine ilişkin son durumun değerlendirildiğini bildirdi.

 

Haberin Devamı

Jazdzewski, özellikle Romanya’da görülen ve insana da bulaşabilecek H5N1 türünde olduğu sanılan kuş gribi vakasının, Polonya için ‘son derece tehlikeli’ olabileceğini belirterek, ek önlemler alınacağını söyledi.

 

YUNANİSTAN

 

Yunanistan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Aleksandros Kontos da AB kararlarına göre, kuş gribi tespit edilen ülkelerden kümes hayvanı ithalatının yasaklandığını belirtti.

 

Kontos, Türkiye ve Romanya’dan kümes hayvanı ithalatının durdurulduğunu söyledi.

 

UKRAYNA

 

Ukrayna'nın, Türkiye ve Romanya'dan kümes hayvanı alımını yasakladığı bildirildi.

  

Ukrayna Veterinerlik Dairesi'nden yapılan açıklamada, yetkililerin durumu izlediği, Türkiye ve Romanya'dan kümes hayvanı ithalini durdurduğu belirtildi. Açıklamada, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.  

Haberin Devamı

  

Ukrayna, daha önce de kuş gribi salgınları nedeniyle Rusya, Kazakistan, Güney Kore ve Japonya'dan kümes hayvanı alımını yasaklamıştı.

  

BULGARİSTAN

 

Bu arada, Bulgaristan'ın da Türkiye ve Romanya'dan kümes hayvanı ve beyaz et ithalatını yasaklamaya hazırlandığı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!