Türkiye’ye Libya rolü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye Libya rolü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 00:00

Libya’da daha koltuğundan inmeden Albay Muammer Kaddafi sonrası belirlendi. İngiltere tarafından hazırlanan “istikrar raporunda” ABD, İngiltere ve BM siyasi çözüm; Avustralya, Türkiye ve BM, temel hizmetler; Türkiye, ABD ve uluslararası finansal kuruluşlarının da, ekonomide liderliği yürütmesi öngörülüyor.

İNGİLTERE, Libya’da ateşkes sağlanması sonrası öncelikler ile ilgili hazırladığı “istikrar raporu”nu Bingazi’deki muhalefet liderlerine sundu. İngiliz Uluslararası Kalkınma Bakanlığı’nın gözetiminde İngiltere’nin liderliğindeki “uluslararası istikrar yanıtı ekibi”nce hazırlanan raporda Libya’daki ateşkes sonrası öncelikler sıralanırken Türkiye’ye de iki başlık altında önemli bir rol biçiliyor.

İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell’in önceki gün yaptığı açıklamaya göre, ABD, İngiltere ve BM’nin siyasi çözüm bulma çabalarında öncülük yapması öngörülüyor. Avustralya, Türkiye ve BM’nin temel hizmetler konusunda yardım etmesi, ekonomide liderliğin ise Türkiye, ABD ve uluslararası finansal kuruluşlar tarafından üstlenmesi öneriliyor. Raporda tüm bu sürecin de “Libyalıların eliyle, ancak BM liderliğinde” gerçekleşmesine vurgu yapılıyor.

Temmuz ayında Türkiye’nin ev sahipliğiyle İstanbul’da düzenlenecek olan Libya Temas Grubu toplantısında ele alınarak “onaylanması” beklenen rapor, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce tutuklama emri çıkarılan Kaddafi’nin ise “Libya’yı terk edeceğini ya da iktidarı bırakmaya zorlanacağını” varsayıyor. Ancak esas güç yine ABD, İngiltere ve BM’de.

50 sayfalık raporda Libya’da Irak’ta yapılan hatalardan ders çıkarılmasını tavsiye ediyor. Örneğin Libya’nın Irak gibi ordusunu dağıtması istenmiyor. Bu Irak’ta direnişin güçlenmesine yol açmıştı. En büyük iki öncelik güvenlik ve adalet. Rapora göre silahsız BM gözlemcileri asayişi gözetecek. Libya’da ciddi bir barışgücünün varlığı konusunda tartışmalar var.

Fransa paraşütle silah atmış

LİBYA’da Muammer Kaddafi’nin etrafındaki askeri çember, Fransız yöntemiyle daralıyor. Ülkenin batısında aylardır Misrata’dan ileri gidemeyen ve artık pek de gidemeyecek gibi görünen muhaliflerin umudu, güneyden ilk bakışta pek beklenmedik bir hızla Trablus’a doğru yaklaşmaya başlayan isyancılar. Nefusa Dağları’nda süratle yol alan ve ilerleyen haftalarda Trablus’un içerisinde pusuda bekleyen muhaliflerle bütünleşmeyi uman bu isyancıların, silahları Fransa’dan aldığı ortaya çıktı. Fransız Ordusu tarafından da doğrulanan habere göre Fransa, paraşütlerle bölgeye “yüksek miktarda” silah ve mühimmat bıraktı. Silahlar, güneydeki isyanı örgütleyen Berberi kökenli muhaliflere ulaştı. Paraşütle askeri yardımın, Mayıs ayının başından bu yana düzenli olarak yapıldığı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!