Türkiye yanıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yanıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Son 30 yılın en sıcak temmuz ayını yaşıyoruz

Türkiye bu hafta sonu aşırı sıcalardan kavrulacak. Tüm yurt 30 yıldır temmuzda ölçülen ortalama sıcaklıkların üzerinde bir sıcaklıkla karşı karşıya kalacak. Uzmanlar, havadaki nem nedeniyle ölçülen sıcaklıkla vücudun hissettiği sıcaklığın farklı olduğuna dikkat çektiler.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Daire Başkanı Recep Yılmaz, iki gün daha tüm yurtta mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık beklediklerini açıkladı. Bu sıcaklığın 30 yıllık temmuz ayı sıcaklık ortalamalarının birkaç derece üzerinde olacağını söyleyen Yılmaz, ‘‘Ama hiç yaşanmamış sıcaklığa ulaşacağımızı tahmin etmiyoruz’’ dedi. Ankara'daki Temmuz ayı ortalama sıcaklığını 29.9 olarak açıklayan Yılmaz, bu ortalamanın İstanbul'da 27.6, İzmir'de ise 32.9 olduğunu açıkladı. Yılmaz, bugüne kadar bu illerde yaşanan en yüksek temmuz sıcaklığını ise Ankara'da 31, İstanbul'da 33, İzmir'de 37 olarak belirtti. Yılmaz, Türkiye'de yaşanacak sıcaklığın ABD'de yaşanan kavurucu sıcaklarla bir ilgisi olmadığını da bildirdi. Yılmaz, ABD'de kavurucu sıcaklık yaşanırken, Avrupa veya Türkiye'de yağış olabileceğine dikkat çekti.

YAĞIŞ GELİYOR

Pazartesi gününe kadar sürecek olan sıcaklık, hafta başında yerini yağışlı havaya bırakacak. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre Pazartesi günü iç kesimlerde ve Trakya'da hava yağışlı olacak. Yılmaz, bu sıcak havaya rağmen yağış beklenmesinin tehlikeli olabileceği uyarısında da bulundu. Böyle durumlarda yağışların etkisinin büyük olabileceğini söyleyen Yılmaz, ‘‘Meteoroji Genel Müdürlüğü'nün tahminleri tutarlıdır. Vatandaşlarımız bizi izlemeye devam etsinler. Televizyon ve radyolar da bizden aldıkları bilgileri vatandaşlara sağlıklı aktarırlarsa sorun çıkmaz’’ diye konuştu.

ANTALYA 40 DERECE

Antalya'da dün sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktı. Bunaltıcı sıcakta insanlar serinlemek için denize ve havuzlara akın etti. Ege bölgesinde de hava sıcaklığı temmuz ayı normali olan 33 derecenen 3-4 derece üzerinde seyrediyor.

ÇUKUROVA'DA NEM

Çukurova da en sıcak günlerini yaşıyor. Bölgedeki yerleşim merkezlerinde hava sıcaklığının 35 derece civarında seyrediyor. Bölgenin özellikle sahil şeridinde nem oranının yüzde 80'e çıkması, nefes almayı güçleştiriyor. Doğu bölgemizde de bir süredir devam eden serin ve yağışlı havanın yerini bunaltıcı sıcaklar aldı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3-4 derece üstünde seyredeceğini söylediler.

İSTANBULLU BUNALDI

Dün gündüz saatlerinde 31 derece olan İstanbul'da ısı bugün de aynı olacak. Ancak gece yüzde 80, sabah yüzde 90-95, öğle saatlerinde ise yüzde 60 civarında ölçülen nem, kent halkının sıcaklığı daha da çok hissetmesine neden oluyor. Dün 31 derece olan sıcaklığı, vücudumuz yüzde 60 nemde 35 derece olarak hissetti.

Nemli havada sıcağı daha çok hissediyoruz

Göztepe Bölge Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, ölçülen sıcaklık ile hissedilen sıcaklığın nem oranına göre değiştiğini belirttiler. Uzmanlar, ortalama 31 derece sıcaklığın yüzde 50 nemde 33, yüzde 55 nemde 34, yüzde 60 nemde 35, yüzde 65 nemde 37, yüzde 70 nemde 38, yüzde 85 nemde 43 ve yüzde 95 nemde 47 derece olarak hissedildiğini söylediler.

Öğle saatinde dışarı çıkmayın

Sıcağın, nem oranının artması ile daha da tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten uzmanlar, özellikle kalp-damar, astım ve tansiyon hastası olanlarla çocukların tehdit altında olduğuna dikkat çektiler. Uzmanlar, sıcağa bağlı olarak tansiyonda meydana gelen yükselme ya da düşmenin enfarktüs, beyin kanaması, felç, körlük ve böbrek yetmezliği gibi ağır sonuçlar doğurduğunu da vurguladılar:

‘Hava sıcaklığının arttığı dönemlerde, mümkün olduğunca serin yerler tercih edilmeli, yeterli miktarda sıvı alınmalı ve beslenme düzeyi de hafif tutulmalıdır. Direkt güneş ışınlarından mümkün olduğunca uzak kalınmalı, güneşin dik olduğu 11.00-15.00 saatleri arası güneşte kalınmamalı ve denize girilmemeli.’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!