Türkiye ve Yunanistan'dan ABD'ye misket bombası desteği

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ve Yunanistandan ABDye misket bombası desteği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 18:43

Yunan basını, Wikileaks belgelerine dayanarak, Oslo müzakerelerinden bir buçuk yıl önce, Yunanistan ile Türkiye'nin misket bombalarının kaldırılmamasından yana olan Amerikalıları desteklediklerini yazdı.

Haberin Devamı

Atina'da yayınlanan Ta Nea gazetesi ile in.gr adlı internet sitesinde yer alan haberlerde, Wikileaks'e göre, Yunanistan'ın 2007-2008 tarihlerinde, “sivillerin bir numaralı katili” olarak nitelendirilen misket bombalarının kaldırılmamasını destekleyen ABD ile kusursuz uyum içinde olduğu kaydedildi.

Haberde, ABD'nin Atina Büyükelçiliği telgraflarına göre, misket bombalarının üretim, dağıtım ve depolanmasının yasaklanmasını öngören Oslo anlaşmasının imzalanmasından 1.5 yıl kadar önce, Yunanlılar'ın ABD'ye onların tarafında olduklarının teyidini verdiklerinin anlaşıldığı belirtildi.

Medya, Yunanistan ile ABD'nin sözkonusu bombaların üretimini yapan ülkeler grubunda yer aldıklarına dikkati çekti.

Haberde, 2007 yılı Mayıs ayında, Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Savunma Bakanı ise Evangelos Meymarakis iken, Yunanlı bir diplomatik çalışanın Amerikalılara, Yunanistan'ın Amerika'nın tezini kabul edeceğini bildirdiği, aynı şahsın Savunma Bakanlığının ABD tezlerine olabildiğince yakın olduğunu da ilettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Medya, 2008 tarihli bir diğer telgrafa göre ise Türk bir diplomatla yapılan görüşmede, Türkiye'nin de ABD'yi bu konuda desteklediğinin görüldüğünü belirtti.

ABD'nin Atina ile Ankara büyükelçiliklerinin bir gün arayla gönderdikleri telgraflarda, Yunanistan ile Türkiye'nin ABD'nin yanında olduklarının ifade edildiği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!