Türkiye-Rusya görüÅŸmelerinin gündemi enerji

Güncelleme Tarihi:

Türkiye-Rusya görüşmelerinin gündemi enerji
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 12:20

Salı günü Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Güney Kafkasya’daki istikrarsız ilişkileri düzeltmek ve birçok enerji anlaşması imzalamak istiyor.

Haberin Devamı

Türkiye Batı odaklı dış politikasını dengelemek adına, son yıllarda Rusya ve eski Sovyet ülkeleriyle ile Ortadoğu’daki Müslüman ülkelerle olan ilişkilerini güçlendirdi.

Medvedev’in Türkiye ziyareti öncesinde konuşan Rus yetkililer, Türkiye ziyaretinde Gazprom ve Rosneft’in anlaşmalar imzalaması beklediklerini belirtti. Ancak anlaşmalar konusunda daha fazla detay vermedi.

25 ANLAÅžMA Ä°MZALANACAK

Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının yüzde 60’ını Rusya’dan karşılaması, ülkenin Rusya’dan alınan enerjiye çok fazla bağımlı hale geldiğine yönelik endişeler doğurmaya başlasa da Rus yetkililer, bir Rus firmasının Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralini inşa etme üzere Türk yetkililer ile anlaşma imzaladığınım belirtti.

Haberin Devamı

Moskova hükümetinin kontrolünde olan nükleer enerji şirketi Atomstroiexport, Türkiye’nin Akdeniz kıyısında yer alan Akkuyu ilçesinde, toplam 4,800 megavat kapasiteye sahip olacak dört nükleer reaktörün inşası için teklif veren tek şirket olmuştu.

Medvedev’in ziyareti sırasında, Karadeniz üzerinden petrol ürünleri nakliyatı yapmak ve feribot ulaşımı da dahil olmak üzere, toplam 25 anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Türk yetkililer, Moskova hükümetinin de desteklediği Güney Akımı doğalgaz hattı da dahil, sınır ötesi boru hattı projelerinde büyük bir ilerlemenin kaydedilmesini beklemediklerini belirtti.

TANKER TRAFİĞİNİN AZALTILMASI PLANLANIYOR

 

İmzalanması beklenen bir diğer anlaşma da Karadeniz’deki Samsun limanından, Akdeniz’deki Ceyhan’a uzanan petrol boru hattı anlaşması. Bu şekilde, İstanbul’daki kalabalık boğaz hattındaki trafiğin azaltılması amaçlanıyor.

Güney Kafkasya’ya istikrar getirmek de liderlerin gündeminde olması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı’nın ziyaretinin, iki ülke arasındaki ticaret ve turizm ilişkilerini de güçlendirmesi bekleniyor.

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!