Türkiye Psikiyatri Derneği'nden silah yasasına tepki

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Psikiyatri Derneğinden silah yasasına tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2010 16:34

Türkiye Psikiyatri Derneği, silahlanmayı kolaylaştıran tüm yasal düzenlemelerden derhal vazgeçilmesini istedi.

Haberin Devamı

YASA TASARISINA EKLENEN MADDEYLE NE OLACAK

Tasarıya yaz döneminde eklenen ve alt komisyonda kabul edilen bir önerge dikkat çekti. Önergeyle "taşıma" ruhsatı sayısı 2'ye çıkarıldı. Bir kişi, gerekli şartları sağladığını ispat ederse üzerinde iki tabanca taşıyabilecek. Bununla da yetinilmedi ve bir başka önergeyle toplam silah ruhsatı da 5'e çıkarıldı.

Yeni yasama yılına bırakılan Silah Yasa Tasarısı ile çift silah taşımanın yolu açılıyor.

MHP'li Hasan Özdemir tarafından verilen önergeyle "taşıma" ruhsatı sayısı 2'ye çıkarılırken, AK Parti'li Selami Uzun'un verdiği önergeyle de bulundurma ruhsatı toplamda 5 oldu. Bu düzenleme Meclis tarafından kabul edilirse bir Türk vatandaşı 5 silah alabilecek. Bunların 2'sini belinde taşıyabilecek, 3'ünü de evde ve işyerinde bulundurabilecek. Ya da 5 taneye kadar bulundurma ruhsatı alabilecek.

Haberin Devamı

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basına yansıyan haberlere göre, Silah Kanunu Tasarısına eklenen bir maddeyle silah taşıma ruhsatının 2'ye, bulundurma ruhsatının da 5'e çıkartıldığı ifade edildi.

Açıklamada, silahlanmanın önüne geçen düzenlemelerin yapılması yerine tam tersi silahlanmayı daha da artıran ve şiddetin denetimsiz bir biçimde insan yaşamına kastedecek şekilde yaygınlaşmasına zemin hazırlayan düzenlemelerin yapılmasının hem çok ürkütücü hem de manidar olduğuna dikkat çekildi.

Silahlanmayı kolaylaştıran tüm yasal düzenlemelerden derhal vazgeçilmesi, silahsızlaşmaya yönelik çalışmaların hızla yaşama geçirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, son nüfus sayımı verileri temel alındığında Türkiye'de ortalama her 65 kişiden birinin silah taşıdığı ya da bulundurduğu, ruhsatlı ve ruhsatsız silah sayısının son 10 yılda yaklaşık 10 kat arttığı aktarıldı.

Halen Türkiye'de 2,5 milyonun üzerinde ruhsatlı silah olduğu vurgulanan açıklamada, yeni düzenlemelerle bu sayının kısa zamanda en az 2 kat aratacağının öngörülebileceği savunuldu.

Açıklamada, “Silaha bağlı suç oranlarında her geçen gün artış görülmektedir. Ruhsatlı silahlarla işlenen suçların sayısı da her geçen gün giderek artmaktadır. Bu yasal düzenlemeler, bu oranları daha da ürkütücü düzeylere ulaştıracaktır” denildi.

Haberin Devamı

Cinayet olgularının yarısının ateşli silahla gerçekleştiği, her yıl yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne silahın sebep olduğu, 12 bin kişinin de yaralandığı belirtilen açıklamada, ateşli silahlarla işlenen suçların yaklaşık 3'te 2'sinin ruhsatsız, diğerlerinin ise ruhsatlı silahlarla gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Ülkemizde silah kullanımına bağlı suç ve şiddet olaylarının arttığı bilinmesine karşın yeni hazırlanan yasa taslağı silahlanmayı kolaylaştırmayı amaçlamakta ve eklenen her bir madde bunu daha da pekiştirmektedir. Bu yasalar oluşturuldukça ve yürürlükte kaldıkça silah kullanımı ve buna bağlı şiddet olaylarında önlenmesi giderek güçleşen artışlar olacağını öngörmekteyiz.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!