Türkiye olmasaydı din savaşı patlardı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye olmasaydı din savaşı patlardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 02:03

New York'ta 11 Eylül terör saldırılarının yıktığı ikiz kulelerin enkazını, ziyaret eden Başbakan Ecevit, dünyaya şu mesajı verdi: "Eğer Türkiye olmasaydı, belki de dünyada bir din savaşı patlayabilirdi."

Başbakan Ecevit, New York'taki Türkevi'nde yaptığı konuşmada, ‘‘İslam'ı demokrasi, laiklik ve çağdaşlıkla birleştiren Türkiye olmasaydı belki de dünyada bir din savaşı patlayabilirdi’’ dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, Ankara'ya dönmeden önce New York'ta Türklere hitaben yaptığı konuşmada, ‘‘11 Eylül terör saldırıları Türkiye'nin müstesna bir özelliğini dile getirdi. Türkiye İslam'ı demokrasi, laiklik ve çağdaşlıkla birleştiren bir ülke olarak ortaya çıktı, teröre karşı bayrak kaldırdı. Müslüman ülkelere örnek oldu. Eğer Türkiye olmasaydı belki de dünyada bir din savaşı patlayabilirdi’’ dedi.

Ecevit, Türkiye'nin bu önemi anlayan ilk yabancı devlet adamının ABD Başkanı George W. Bush olduğunu ekledi. Türkevi'nde düzenlenen toplantıda Amerika'da temasları sonunda Türkiye'ye karşı büyük dostluk belirtildiğini ifade eden Ecevit, New York'ta ikiz kuleleri yerle bir eden saldırıyı ‘‘tarihte eşi görülmemiş bir vahşet örneği’’ diye niteledi. Ecevit, Türkiye'nin demokrasiden sapmadan birkaç terör örgütüne karşı mücadele verdiğini, hiçbir devletin tek başına terörle mücadele edemeyeceğini, eyleme kısa zamanda geçileceğini ama mücadelenin uzun sürdüğünü, bu nedenle tüm insanlığın elele vermesi gerektiğini söyledi.

AYAKTA ALKIŞLANDI

Ecevit, ABD Ticaret Bakanlığı'nın yayınlandığı bir bildiriye atıfta bulunarak, ‘‘Stratejik ilişkilere ekonominin de eklendiğini bildirerek bir yeşil ışık yaktılar’’ diye konuştu.

‘‘Bir Türk dünyaya bedel, iki Türk birbirini mahveder. Bu kısır döngüyü yok edecek misiniz’’ sorusuna, Ecevit, ‘‘İki Türk'ün birbirini mahvetmesi geride kaldı. Hükümetimiz bunun bir modeli. Koalisyon hükümeti, ortaklarının çeşitli farklılıklarına rağmen işlerini sürdürüyor, iktidar ve muhalefetiyle birlikte’’ yanıtını verince ayakta alkışlandı.

Kıbrıs'la ilgili bir soruya da, Ecevit, ‘‘Denktaş yüzyüze görüşme yaparak önemli bir adım attı. Dışarıdan karışmalar olursa, gölgesi Kıbrıs'a düşebilir' dedi.

11 Eylül enkazına çelenk

Ecevitler, dün New York'ta terörün yıktığı ikiz kulelerin enkazı ‘Ground Zero’ (yerle bir) noktasına kırmızı beyaz karanfillerden oluşan bir çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Ecevit, enkazı ziyareti sırasında, New York polisi ve itfaiyesi görevlilerine, ‘‘Bu bir insanlık faciasıdır. Büyük kahramanlık gösterdiniz. Başınız sağolsun. Geride kalanlara ve ailelerine başsağlığı diliyorum' dedi. Başbakan ayrıca bir itfaiyeciye Türk itfaiyeci kaskı ile bir kadın polise de ay yıldızlı polis şapkası hediye etti. Ecevit'i izleyen basın mensupları Washington Havaalanı girişinde ABD askerleri tarafından sıkı bir şekilde arandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!