Türkiye’nin füzesi hangisi olacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin füzesi hangisi olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2010 00:00

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli projeleri arasında yer alan, Türkiye’yi olası füze saldırılarına karşı koruyacak uzun menzilli hava savunma sistemi projesinde son aşamaya gelindi.

Dört uzun menzilli hava savunma sisteminin alınacağı füze alımı ihalesinde son teklifler önümüzdeki Mart ayı başında verilecek. Uluslararası Füze Rejimi uygulandığı için, ihalede ABD’nin Raytheon firmasının ‘Patriot?3’, Çin’in Cpmiec firmasının ‘FD?2000’ ve Rusya’nın Rosoboronexport firmasının S?400 modellerinin yarışması bekleniyordu. Ancak Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın daveti üzerine, ihaleye Fransa?İtalya ortaklığı olan Eurosam firması da giriyor.

‘Alçak katman’ sistemleri

Türkiye 1-1.5 milyar dolar maliyetli dört füze sistemi için ihaleye çıkmasına rağmen, ABR Savunma Bakanlığı Pentagon’un 13 füze sistemi karşılığı 7,8 milyar dolarlık bir öneriyi ABD Kongresi’ne sunması üzerine, ‘Patriot’lara alternatif ve düşük maliyetli sistemler değerlendirmeye alınmıştı.

Yine ihalenin açılmasıyla eş zamanlı olarak, ABD, Polonya-Çek Cumhuriyeti merkezli füze şemsiyesi projesini iptal etti. Ancak ABD’nin füze şemsiyesi projesi ile Türkiye’nin projelerinin sistemleri birbirinden farklı.

Türkiye’nin satın almayı düşündüğü Patriot ve benzeri sistemler, düşmanın ateşlediği füzeyi hedefe yaklaşma safhasında yok eden alçak katman önleme sistemi sınıfında yer alıyor. ABD’nin Polonya’ya kurmaktan vazgeçtiği füzesavarlar ise 35 kilometre irtifanın üzerindeki tehditleri yok ediyor ve yüksek katman önleme sistemi olarak adlandırılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!