'Türkiye nihayet Mısır konusunda sessizliğini bozdu'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye nihayet Mısır konusunda sessizliğini bozdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 17:00

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarını devirmek için başlayan isyan sekizinci gününde. Dünya liderleri, güçlenmesiyle Ortadoğu başta olmak üzere küresel alanda etkisini gösteren isyanı yorumladı.

Haberin Devamı

EL CEZİRE: Başbakan Erdoğan’dan Mısırlı protestoculara destek

Türkiye’de birçok önde gelen gazetenin hükümetin sessizliğini eleştirmesinin ardından Ankara nihayet Mısır kriziyle ilgili sessizliğini bozdu.  

 

Parlamentoda AK Parti grubuna seslenen Başbakan Tayyip Erdoğan, Mısır’daki protestoculara tam destek verdi. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e “Güvenlik ve istikrar sağlamak için halkın dileklerini dinlemek zorundasın. İlk önce Mısır’ın iyiliği için adım atmalısın, halkı memnun etmek için adımlar atmalısın” diye seslendi.

  

Erdoğan ayrıca önümüzdeki hafta Mısır’ın başkenti Kahire’ye yapacağı geziyi ertelediğini de belirterek, durum normale dönünce ziyaretini yapacağını söyledi.

  

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, hükümet karşıtı protestoculardan şiddetten kaçınmalarını ve ülkenin kültürel mirasını korumalarını da istedi. Erdoğan, “Herkesin özgürlük hakkı var, ancak şiddet kabul edilemez” dedi.

 

Ortadoğu’da reform konusuna da değinen Erdoğan, “Bizim Mısır’da ve Tunus’ta en büyük dileğimiz reformların mümkün olduğunca çabuk hayata geçirilmesinin yanında barış ve güvenliğin sağlanmasıdır” dedi.

 

ASSOCIATED PRESS: Türkiye Mübarek’ten değişim çağrılarına yanıt vermesini istedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e halkını dinlemesi ve demokratik değişim taleplerine yanıt vermesini istedi.

 

Arap ve Müslüman dünyasında popüler bir figür olan Erdoğan Mübarek’in hızla devreye girerek “durumdan faydalanmak isteyecek kötü emelli kişilerin harekete geçmesini önlemesini” istedi. Ancak Erdoğan bu grupların kim olduğunu açıklamadı.

 

Erdoğan, “Çok samimi bir tavsiyem, uyarım var. Halkın çağrılarına ve fazlasıyla insani olan taleplerine bir kulak verin. Tereddüt etmeden insanların değişim arzusuna yanıt verin” dedi.

 

Haberin Devamı

Erdoğan’ın bu çağrısı çok önemli çünkü Başbakan Arap ve Müslüman ülkelerinin halkları arasında çok seviliyor. Bunun da en önemli sebebi Erdoğan’ın Gazze saldırısından bu yana İsrail’e yönelik eleştirel bir tutum geliştirmesi.

 

Erdoğan, “Hiçbir otorite halka rağmen iktidarda kalamaz. Hepimiz faniyiz, hiçbirimiz kalıcı değiliz. Mühim olan arkamızda hoş bir anı bırakmaktır” dedi.

 

REUTERS: Erdoğan, Mübarek’ten Mısır halkını dinlemesini istedi

Kahire’de Mübarek rejimine karşı protestolar sürerken, Başbakan Tayyip Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’ten halkının taleplerini dinlemesini istedi.

 

Erdoğan AK Parti milletvekillerine yaptığı ve televizyonda da yayınlanan konuşmasında, “Halkın çağrılarına ve fazlasıyla insani taleplerine kulak verin. Halkın taleplerini şüpheye yer bırakmayacak şekilde karşılayın” dedi.

 

Haberin Devamı

“Sayın Hüsnü Mübarek, çok samimi bir tavsiye vermek, samimi bir uyarıda bulunmak istiyorum. Hepimiz öleceğiz ve arkamızda bıraktıklarımızla sorgulanacağız. Müslümanlar olarak hepimizin gittiği yer iki metreküplük bir delik” diyen Erdoğan şüpheye yer bırakmadan halkın değişim taleplerinin karşılanmasını istedi.

 

Ülkesi çoğu zaman Müslüman ülkelere demokrasi modeli olarak gösterilen Erdoğan siyasi sorunların çözümünün sandıkta olduğunu da söyledi.

 

Erdoğan, “Türkiye bu kritik dönemde Mısır ve Tunus halklarıyla omur omuzadır” dedi.

 

DÜNYA LİDERLERİNİN TEPKİSİ NASIL OLDU

 

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarını devirmek için başlayan isyan sekizinci gününe girerken, dünya liderleri, Ortadoğu başta olmak üzere küresel alanda etkisini gösteren isyanı yorumladı. 

Haberin Devamı

 

NETANYAHU: BÖLGESEL İSTİKRAR KORUNMALI

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Mısır’da yaşanan isyana yönelik olarak, “bölgesel istikrar ve güvenliğin korunması gerektiği” uyarısında bulundu. Müttefiki olan Mısır’da yaşananlardan endişeli olan Netanyahu, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in yerine, İsrail’le barışa karşı olan birisinin gelmesinden çekniniyor.

 

Mısır’ın, İran’daki gibi İslami bir rejime dönüşmesinden endişe duyan Netanyahu, “Bizim endişemiz… İran dahil birkaç ülkede gerçekleştiği gibi Mısır’daki durumun baskıcı radikal İslam rejimini ortaya çıkarması” ifadesini kullandı.

 

Netanyahu, “Yaşananları, barış ve istikrarın korunacağına yönelik endişe ve umutla takip ettiklerini” söyledi.

Haberin Devamı

 

PERES: MÜBAREK'E OLAN SAYGIMIZ BİTMEYECEK

ail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldiği gün yaptığı açıklamada, “Mübarek’e her zaman büyük saygı besledik ve bu devam edecek” dedi.

 

Peres, Mübarek için, “Yaptığı her şey doğru değildi. Ancak yaptığı bir şeyden dolayı ona minettarız. O Ortadoğu’daki barışın arabulucusu” dedi.

 

İRAN: İSYAN DAHA İSLAMCI BİR ORTADOĞU YARATACAK

İran, Mısır’da yaşanan hükümet karşıtı eylemlerin, Ortadoğu’da ABD ve İsrail’e karşı daha güçlü duran İslamcı bir yapının oluşmasına hizmet edeceğini belirtti.

 

İran Dışişleri Bakanı Ramin Mehmanparast, Tunus ve Mısır’ın, İran benzeri bir duruş sergileyerek ABD’nin desteklediği hükümetlere kafa tuttuğunu, bu durumun yabancı devletleri şaşkına çevirdiğini belirtti.

 

Mehmanparast, “Bölgenin yeni bir şekle girdiği ve gelişmelerin yaşandığı günlerde, biz daha İslamcı, güçlü ve Siyonist işgalcilere karşı duran bir Ortadoğu görmeyi umuyoruz” dedi.

 

OBAMA: HÜKÜMET DEĞİŞİM GEÇİRMELİ

Washington, Ortadoğu’daki önemli müttefiklerinden Mısır’da yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyor. ABD Başkanı Barack Obama, Mübarek’e yaşanan krizi sona erdirmesi çağrısında bulundu. Obama, “Mıır hükümetinde halkın ihtiyaçlarına cevap verecek sistemli bir dönüşüm yapılması” gerektiğini belirtti.

 

Öte yandan, Mısır’ın eski büyükelçilerinden Frank Wisner, Mübarek ile doğrudan görüşmek için Mısır’a gitti.

 

CAMERON: MISIR'DA REFORMA İHTİYACIMIZ VAR

İngiltere Başbakanı David Cameron, Mısır’da yaşanan isyanın, “halkın kederli ve sıkıntı içinde olduğunu” ortaya koyduğunu belirtti. Şiddeten uzak kalınması gerektiğini belirten Cameron, “Mısır’da ihtiyacımız olan şeyin reform olduğuna inanıyorum. Reformu, demokrasinin güçlendirilmesini, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyoruz” dedi.

 

İngiltere Başbakanı, “Karşınızda kederleri ve sıkıntılarına cevap isteyen insanlar olduğu zamana, bu ülkelerde hukukun üstünlüğünün, insan haklarının ve demokrasinin daha güçlü olması ilgilendiğimiz bir husustur” dedi.

 

KRAL ABDULLAH: YABANCI PROVOKATÖRLER MISIR’A SIZDI

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e destek veren Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Mısır’da yaşanan protestocuları eleştirdi ve protestoların “ülkeye sızan provokatörler tarafından körüklendiğini” belirtti.

 

Abdullah, protestocuların “nefretlerini yıkımla sergilemek istediklerini… kötü niyetli tahriklerde bulunduklarını” ifade etti ve yabancı ülkelerden gelen provokatörlerin “Mısır’ın istikrarını bozmak için ülkeye sızdıklarını” söyledi.

 

Abdullah, “Hiçbir Arap veya Müslüman, ifade özgürlüğü adı altında Mısır’a sızanların, Arap dünyasının veya Mısır’ın güvenliği ve istikrarına müdahale etmesine göz yumamaz” yorumuna bulundu.

 

ESAD: ORTADOĞU’DA YENİ BİR DÖNEMİN İŞARETİ

Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad, Wall Street Journal’a verdiği röportajda, Mısır’da yaşanan isyan hareketinin ardından reform kararı verdiğini belirtti. Esad, Tunus’ta başlayan ve Mısır’a sıçrayan isyan hareketine yönelik olarak, “Mısır ve Tunus’ta yaşananların öncesinde reform ihtiyacını fark etmediyseniz, reform yapmakta çok geç kalmışsınız demektir” ifadesini kullandı.

 

Esad, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan protestoların, bölgede yeni bir “dönemin” yol göstericisi olduklarını ve Arap liderlerin halklarının artan politik ile ekonomik isteklerini karşılamaları gerektiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!