Türkiye Libya için devrede

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Libya için devrede
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2011 00:00

Türkiye, Libya'da ateşkes sağlanması için devreye girdi. Ankara, dün Kaddafi rejiminin üst düzey elçilerinden birini ağırladı. Libyalı muhaliflerin temsilcisinin de önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Ankara'da, Atina'daki temaslarını tamamladıktan sonra Türkiye'ye geçen Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdulati Ubeydi ile bir araya geldi.

Ankara'da NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'le görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Türkiye'nin, Libyalı muhalifler tarafından kurulan Ulusal Geçiş Konseyi ile de görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, "Önümüzdeki günlerde onları da ağırlayacağız" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, mümkün olan en kısa sürede Libya'daki acıların bitmesi ve bir yol haritasının ortaya konulması için Türkiye'nin elinden gelen her şeyi yapacağını belirtti.

Davutoğlu, Libya'daki krizin ilk anından itibaren Trablus'daki Büyükelçiliğin ve Bingazi'deki Başkonsolosluğun da hizmetlerine devam ettiğini hatırlatarak, bildiği kadarıyla Türkiye'nin her iki hizmeti yürütebilen tek ülke olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

AFP'ye konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de, "Libya'daki iki taraf da bize ateşkes konusunda belli düşünceleri olduğunu söyledi. İki tarafla da konuşacağız ve ortak bir zemin bulmaya çalışacağız" ifadesini kullandı.

Libya’nın eski Dışişleri Bakanı Musa Kusa’nın görevini bırakıp İngiltere’ye kaçmasının ardından yerine geçen Ubeydi, dün Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya Libya lideri Muammer Kaddafi'nin krizden çıkış yolu aradığı mesajını vermek için Atina'daydı.

 

RASMUSSEN'LE LİBYA TEMASI

 

Ankara'nın bugün ağırladığı bir başka önemli konuk ise NATO Genel Sekreteri Rasmussen'di. Rasmussen, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

 

Erdoğan-Rasmussen görüşmesinde Libya'da devam eden operasyonun değerlendirildiği belirtilirken, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararı çerçevesinde ateşkesin teminine yönelik neler yapılabileceği ve Libya halkının iradesine saygının öne çıkması konularında görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

 

Haberin Devamı

Erdoğan ve Rasmussen'in Libya konusunun yanı sıra NATO'daki yeni komuta kademesinin yapılanması konusunda da görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi.

 

HARİRİ ANKARA'DA

 

Bugün Türkiye'ye gelen Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından bir araya geleceklerini belirten Davutoğlu, Lübnan'daki son görüşmeleri ele alacaklarını kaydetti. Lübnan'da hassasiyetini sürdüren bir hükümet krizinin söz konusu olduğunu hatırlatan Davutoğlu, bu konuda elden geleni yapacaklarını söyledi.

 

Davutoğlu, yarın da Bahreyn'e gideceğini söyleyerek, siyasi istikrarına önem verdikleri Bahreyn'de tüm taraflarla görüşerek, Türkiye'nin Bahreyn'deki siyasi reform sürecine katkısını bir kez daha dile getireceğini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!