Türkiye karikatürün merkezi oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye karikatürün merkezi oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Aydın Doğan Vakfı Hürriyet Karikatür Yarışması, 14'üncü yılında Türkiye'yi karikatürün dünya merkezi haline getirdi. Vakıf Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit, ilk yıl 27 ülkeden sanatçının katıldığı yarışmaya bu yıl 80 ülkeden eser geldiğini belirtti. Birgit, 14 yılda yarışmaya gönderilen karikatür sayısının 26 bine, yapılan harcamanın da 5 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in katılımı ile Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde gerçekleştirilen törene katılan konukları Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve eşi Aydın Doğan Vakfı Başkan Yardımcısı Sema Doğan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit karşıladı.

Törende ünlü caz ustaları Kerem Görsev, Volkan Gürsev ve Can Kozlu büyük beğeni toplayan bir konser verdiler. Mehpare Çelik'in sunuculuk yaptığı tören, jürideki karikatür ustaları Ryu Kumita (Japonya), Ali Ulvi Ersoy, Hüsamettin Koçan, Signa Wilkinson (ABD), Jiri Siliva (Çek Cumhuriyeti), Turhan Selçuk ve Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun tanıtımı ile sürdü.

DÜNYANIN 1 NUMARASI

Yarışma ve Vakıf hakkında bilgi vermek için kürsiye gelen Orhan Birgit, yarışmaya katılan tüm sanatçıların barışı, kardeşliği amaçladığını, savaşa, çevre kirliliğine, ırk, etnik yapı ve renk ayrımına karşı çıktıklarını vurguladı. Uluslararası otoritelerin Hürriyet Uluslararası Karikatür Yarışmasını, dünyanın 1 numaralı yarışması olarak nitelemesinin Türkiye'nin tanıtımı için de çok önemli olduğunu kaydeden Birgit şöyle konuştu:

‘‘ 14 yıldır hemen hemen dünyanın her ülkesinden 8 bin 965 sanatçı, 25 bin 962 eserini yarışmaya gönderdi. Birinci yıl ülke sayısı 27, sanatçı sayısı 873'dü. Bugün ise ülke sayısı 80, sanatçı sayısı 873'dür.

Yarışmada derece alan sanatçılara 14 yılda 325 bin dolar ödül verildi. Dereceye girenlerle seçici kurul üyeleri Türkiye'ye çağrılıp, doğal güzelliklerimiz ve Türkiye'nin çağdaşlığı gösterildi. Hiçbir yerden yardım almadan gerçekleştirilen bu organizasyona Vakfımız bugüne kadar 4 milyon 976 bin dolar harcadı, Türkiye'yi daha çok ülkede tanıtmayı hedefledik.’’

KÜLTÜRE BÜYÜK DESTEK

Birgit, ‘Aydın Doğan Ödülleri’ ile Türkiye'nin kültür, sanat, bilim yaşamına katkıda bulunulduğunu, geçen yıl roman dalında ünlü yazar Adalet Ağaoğlu'na 6 milyar lira ödül verildiğini hatırlattı. 15 Nisan'da sonuçlanacak 12 milyar liralık ödülün ikincisinin Arkeloji, Ekonomi, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Siyaset Bilimi ve Tarih'le ilgili yapıtlara verileceğini sözlerine ekleyen Birgit, iletişim sektörüne katkı için ‘Genç İletişimciler Yarışması’ düzenlendiğini ve dokuz ayrı dalda 100'er milyon liralık ödül konduğunu kaydetti.

İstanbul'da Aydın Doğan İletişim Meslek Lisesi'nin yapımına başlanacağını belirten Birgit, bu okulun, Kelkit Yaşar ve İrfan Doğan Meslek Lisesi, Erzincan Milliyet Anadolu Öğretmen Lisesi ve Hürriyet Lisesi, Sema Işık Doğan İlköğretim Okulu ile birlikte bir zincir oluşturduğunu belirtti. Birgit, zincire gelecek öğrenim yılında Aydın Doğan İletişim Akademisinin eklenmesi için Aydın Doğan'dan söz aldığını belirtti.

Birgit sözlerini, ‘‘Yarışmayı bulunduğu zirveden indirmemek, tüm dünya uluslarına tanıtmak amacıyla daha çok çalışacağız’’ diye tamamladı.

DEMİREL: GERÇEK BİR SANAT OLAYI

Ödül dağıtımı için kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Demirel de yarışmayı, ‘‘Gerçek bir sanat olayı’’ sözleriyle niteliyerek şöyle konuştu:

‘‘Karikatür gibi incelik, zerafet dolu bir sanata böylesine güzel bir desteğin verilmesi her türlü takdirin üstündedir. Sayın Aydın Doğan'a, Aydın Doğan Vakfı'na, böyle bir geleneği yürüttükleri için çok teşekkür ediyorum. Sayın Orhan Birgit de güzel müjdeler verdi, teşekkür ediyorum. ‘Bin okul kampanyası' başlatmışız. Vatandaşlarımız bu kampanyaya çok değerli katkılar yapıyor. Aydın Doğan Vakfı'nın da bu sene İletişim Lisesi, daha sonra İletişim Akedemisi kurma teşebbüsünden memnuniyet duyuyorum.’’

Demirel, organizasyonunu uluslararası bir sanat olayı olduğunu vurgulayarak, ‘‘Türkiye'nin bu tür sanat olaylarına ihtiyacı var. Jürisi de başlı başına bir olay olan bu yarışmayla Türkiye'nin adının 5 kıtada duyulması için çok büyük bir hizmet yapılmıştır’’ dedi.

Ödül yağmuru

Yarışma birincisi Attila Peken plaket ve 7 bin 500 dolarla ödüllendirildi. Yarışma ikincisi Kübali Ricardo Bermudez ile üçüncü Yugoslav Federal Cumhuriyeti'nden Muhamed Djerlek'e plaket, para ödülü ile Tempo ve Art Decor dergilerinin hediyelerini Aydın Doğan Vakfı Başkan Yardımcısı Sema Doğan verdi. Sema Doğan, başarı ödülü kazanan Orhan Akbaba, Constantin Ciosu (Romanya), Oleg Dergatchov (Ukrayna), Muhsin Omurca, Eray Özbek, Mariusz Starwarski (Polonya), Massoud Shojai Tabatabaie (İran), Sergei Tunin (Rusya Federasyonu), Mikola Vorontsov (Rusya Federasyonu), Aleksander Wolos (Polonya), Victor Zinovick'in (Ukrayna) plaket ve para ödüllerini de teslim etti. Bu sanatçıları Kanal D Genel Müdürü Faruk Bayhan, TRT Genel Müdürü Yücel Yener de kurumlarının birer şiltle ödüllendirdiler. İstanbul Plak Derneği, Hafta Sonu Gazetesi, Atlas Dergisi de ödül sahiplerini şilt vererek kutladılar.

Karikatür siyasileri buluşturdu

Cumhurbaşkanı Demirel, TBMM Başkanı Çetin'in yanısıra törene şu isimler de katıldı: Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan, Eyüp Aşık, Yücel Seçkiner, Metin Gürdere, Hasan Gemici, Rıfat Serdaroğlu, Mehmet Batallı, Şükrü Sina Gürel, Işın Çelebi; Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, Turizm Bakanı İbrahim Gürdal, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, Kültür Bakanı İstemihan Talay, çeşitli partilere mensup milletvekilleri, Ankara Valisi Erdoğan Şahinoğlu, Ankara Emniyet Müdürü Mehmet Cebe çok sayıda bürokrat, gazeteci ve sanatçı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!