Türkiye 'Itırlı Bahçe' ile Venedik'te

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Itırlı Bahçe ile Venedikte
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2001 10:42

Bu yıl 49'uncu kez düzenlenen Venedik Bienali'nde Türkiye, Itırlı Bahçe adlı iki bölümlük sergi ile temsil ediliyor. Cezayirli düşünür Şeyh Nefzavi'nin aynı adlı kitabından esinlenerek hazırlanan sergide Butch Morris, Murat Morova, Ahmet Öktem ve Sermin Sherif'in yapıtları yeralıyor.

Türkiye, uluslararası güncel sanat ve kültür ortamının en önemli etkinliği olan 49. Venedik Bienali'ne 16. yüzyıl Arap bilge hekimi Nefzavi'nin cinsellik el kitabının adını taşıyan ''Itırlı Bahçe'' adlı iki bölümden oluşan sergiyle katılıyor. Nevzat Erkmen'in Türkçe'ye çevirdiği ve doğunun aşkını, cinselliğini ve kadınlarını anlatan ''Itırlı Bahçe'' adlı kitap, 1991 yılında toplatılmıştı.  

Bu yıl 4 Kasım'a kadar sürecek olan 49. Venedik Bienali'nin bu yılki ana başlığı ''İnsanlık Platosu'' olarak belirlendi.  

Giardini di Castello ve Arsenale'de gerçekleştirilen bienalde Türkiye'yi temsil eden  ''Itırlı Bahçe'' adlı iki bölümlük serginin küratörlüğünü  Beral Madra üstleniyor. Sergiye, Kültür  ve Dışişleri Bakanlıkları ile  Borusan Kültür ve Sanat Merkezi, Türk Pirelli Lastikleri A.Ş. Nurol Matbaacılık ve Ambalaj Sanayii A.Ş., Alitalia ile Bilgi Üniversitesi de destek veriyor.  
    
   İKİ BÖLÜMLÜK SERGİ


Serginin Theis Parkı'ndaki bölümünde, dünya kültürünün oryantalist yazarları, sanatçıları ve düşünürlerinin adlarını içeren levhalardan oluşan bir yapay çiçek tarhı, ortak bir açık hava yapıtı olarak yer alıyor. Butch Morris'in geleneksel Türk çalgıları için bestelediği bir müzik de bu yapıta eşlik ediyor.   

Serginin ikinci bölümü ise Nuova Icona Galerisi'nde ziyaretçilerle buluşuyor. Burada, Murat Morova, Ahmet Öktem ve Sermin Sherif'in serginin kavramına uygun fotoğraf ve bilgisayar yapıtları yer alıyor.  
    
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!