Türkiye, İran, Mısır ve S. Arabistan'dan Suriye zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, İran, Mısır ve S. Arabistandan Suriye zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2012 14:48

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Suriye krizinin çözümü için Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye ve İran'dan oluşan dörtlü komisyonun yakında toplanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün yapılan Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Mursi, herkesin dörtlü toplantıya davetli olduğunu ve konuyla ilgili mücadele verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye ve İran'ın yapacağı dörtlü komisyon toplantısının yapılacağı yer ve zamanı hakkında bilgi vermeyen Mursi, “Vakit kaybetmeye, gecikmeye ve yavaşlamaya yer yok. Herkesin bilmesi gerekir ki Suriye halkı kararını vermiştir ve bunun gereğinin yapılması gerekir. Suriye'de akan kanın durması için hala zaman var” dedi.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sebebiyle Kahire'de güvenlik üst düzeye çıkarılırken, Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanlarının toplantıda başta Suriye konusu olmak üzere bölgesel konuları ele alacakları bildirildi.

Haberin Devamı

Toplantıya katılarak açılış konuşmasını yapan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Mısır'ın hiçbir yere devrim ihraç etme niyetinde olmadığını, halen dönüşümün gerçekleştiği ülkelerde halkların meşru taleplerini desteklediklerini söyledi.

FİLİSTİN SORUNU

Mısır'ın bölgedeki liderlik rolüne geri döndüğünü ifade eden Mursi, Filistinlilerin ortak hareket etmesi için Mısır'ın her türlü yardıma hazır olduğunu dile getirdi.

Filistin konusunun Arap dünyasının en önemli meselesi olduğuna işaret eden Mursi, “Sadece Filistin değil işgal altındaki tüm Arap toprakları ile ilgili Mısır'ın tutumu aynıdır” dedi.

Katar'ın Somali'ye yaptığı yardımları takdirle karşıladıklarını kaydeden Mursi, Somali'ye yardımların devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Muhammed Mursi, ayrıca Yemen'de yönetimin sivil idareye geçmiş olmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Filistin sorunu çözülmeden Ortadoğu'da istikrardan söz edilemeceğini vurgulayan Mursi, “Filistin meselesi Arapların ve tüm Müslümanların öncelikli meselesidir” ifadesini kullandı.

Filistinli liderlerin BM Genel Kurulu'na sunacakları üyelik teklifine destek verdiklerini belirten Mursi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mısır, her zaman Filistin halkının yanındadır. Filistinli liderler tarafından BM'ye tam üyelik yönünde atılacak her adımı sonuna kadar destekliyoruz. İşgal politikasının bitirmek için yalnızca Filistin toprakları değil, Arap ve Filistin topraklarını terk etmesi için harekete geçmeliyiz. Barış sürecini iyi değerlendirmeliyiz. Filistin halkının şansını kaybetmesine izin vermemeliyiz.”

Haberin Devamı

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin açış konuşmasının ardından Arap Birliği Dışişleri Bakanları, kapalı oturuma geçti.

Suriye'nin boykot ettiği toplantının yapıldığı Arap Birliği Genel Merkezi çevresinde Mısır polisinin olağanüstü güvenlik önlemleri aldığı gözlenirken, bir grup Suriyeli muhalif binanın dışında gösteri düzenleyerek Suriye rejimi aleyhinde slogan attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!