Türkiye iradesiyle çözümü üretir

Güncelleme Tarihi:

Türkiye iradesiyle çözümü üretir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 00:00

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, PKK lideri Öcalan’ın 15 Ağustos’ta açıklayacağı yol haritasıyla ilgili sorulara, "Türkiye’de bu sürecin yürütülmesi için meşru zeminler bellidir, Milli Güvenlik Kurulu’nda konuşulur, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlıklar gereğini yapar. Bunların dışında zemin aramamak lazım" dedi. Davutoğlu, Türkiye’nin kendi iradesiyle çözüm üreteceğini söyledi.

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kürt sorununun çözümü için 15 Ağustos öncesinde yeni adımlar atılmasına ilişkin sorulara, "Yürütülen bir süreç konusunda konuşmayı doğru bulmuyorum" yanıtını verdi. Davutoğlu, bu sürece terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın da dahil edilmesi konusunda ise "Türkiye kendi iradesiyle çözümler üretir. Türkiye’de bu sürecin yürütülmesi için meşru zeminler bellidir. Bunların dışında zemin aramamak lazım" dedi.

Davutoğlu, dün gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında ABD Başkanı Barack Obama sonrasında Ortadoğu’da iyimser bir hava oluştuğunu, ancak ABD yönetiminin bölgede çözüme yönelik yeni bir proje oluşturmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yarın Şam’a giderek önemli temaslarda bulunacağınıbelirten Davutoğlu, "Ortadoğu’da önümüzdeki 6 ayı son derece kritik görüyoruz" dedi. Davutoğlu sorulara şu yanıtı verdi:

Irak’ta 6 ay kritik

2003’ten beri Irak’ta en kritik dönem yaşanıyor. Eğer meşruiyeti tartışılmayacak seçimler yapılabilir ve bütün etnik grupları temsil edecek bir parlamento oluşabilirse Irak’ta olumlu bir dönem başlar. Eğer bu sağlanamazsa Irak 4-5 yıl daha olaylı bir sürece girer. İki kabine birlikte toplanacak Irak ile 6 ay içerisinde üst düzey strateji konseyi toplantısı icra etmek için gayret sarfediyoruz. Bu konseyde icracı bütün bakanlıklar olacağı için bütün etnik gruplar da yer almış olacak. 2 mini kabinenin, 2 başbakan başkanlığında toplanması işbirliği açısından önemli.

Irak ile güvenlik konusunda 3’lü mekanizma faaliyeti, Kürt gruplarla da temasımız devam ediyor. Maalesef Bağdat ile bölgesel yönetim arasında birçok konuda derin görüş farklılıkları var. Bunun aşılmasını istiyoruz. Terör tehdidine karşı Türkiye’nin en etkin tedbirleri alması normaldir, buna hakkı vardır. Irak’ta, bölgede ve uluslararası alanda mevcut koşullar, Türkiye’ye bu konudaki problemlerini çözmesi için büyük bir fırsat ortamı sunmaktadır.

PKK için önlem

Bu sürecin detaylarına girmek istemiyorum. Türkiye, bütün hudut boylarında ve komşu ülkelerinde tam bir güvenlik alanı oluşturulmasını isteme hakkına sahip. Terör tehdidi de bu konuya girer. Bu konuda seyirci kalmamız beklenemez. Dağlıca Karakolu’na saldırı sonrasında Türkiye ile bölgesel yönetim arasında bir çatışma olacağı beklentileri doğmuştu. Ama biz, 1 yıl sonra güvenlik konusunda anlaşma imzaladık. Biz yeni kriz yaratmak değil, krizleri çözmek istiyoruz.

Kapsamlı çözüm

İnşallah önümüzdeki günlerde sıcak takibi gerektirmeyecek bir ortam doğacak. Kara harekátları daha önce de yapıldı. Irak yönetimi, Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetlerini biliyor. Önemli olan sıcak takibi gerektirmeyecek böyle bir ortamın oluşturulmasıdır. Artık hem güvenlik problemini çözecek, hem demokratik bir yapılanma içinde problemin aşılmasını sağlayacak kapsamlı çözümlere ihtiyacımız var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!