Türkiye et tüketiminde geri kaldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye et tüketiminde geri kaldı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 16, 2002 00:00

Türkiye'nin, dengeli beslenmede önemli bir yer tutan hayvansal gıdaların tüketimi açısından, geliÅŸmiÅŸ ülkelerin oldukça gerisinde kaldığı bildirildi.UludaÄŸ Ãœniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžahsene Anar, dengeli ve yeterli beslenmenin, saÄŸlığın temeli ve insana yapılan önemli bir yatırım olduÄŸunu söyledi. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), kiÅŸi başına alınan günlük kalori miktarı açısından Türkiye'yi geliÅŸmiÅŸ ülkeler içine aldığını ifade eden Prof. Dr. Anar, ancak hayvansal protein tüketimi yönünden yapılan kıyaslamada, Türk insanının, bu proteini yeterince alamadığını gösterdiÄŸini bildirdi.  Prof. Dr. Anar, dengeli beslenme için günlük protein ihtiyacının yüzde 60'ının bitkisel, yüzde 40'ının hayvansal ürünlerden saÄŸlanması gerektiÄŸini, Türkiye'de ise günlük protein miktarının yüzde 73'ünü, bitkisel gıda maddelerinden alınan proteinin oluÅŸturduÄŸunu kaydetti.  FAO'nun verilerine göre, Türkiye'de 20.2 kilo olan yıllık kiÅŸi başı kırmızı et tüketiminin, ABD'de 122.4, Ä°spanya'da 114, Fransa'da ise 100 kilo olduÄŸuna iÅŸaret eden Prof. Dr. Anar, Türkiye'de 8.9 kilo tavuk eti tüketilirken, bu rakamın ABD'de 47.6, Kanada'da 36 ve Avustralya'da 32.5 kiloya çıktığını belirtti.  Türkiye'de yılda kiÅŸi başına 120.3 kilo süt ve süt ürünü tüketiminin de Avusturya'da 282.5, Hollanda'da ise 368 kilo olarak gerçekleÅŸtiÄŸini dile getiren Prof. Dr. Anar, üç yanı denizlerle çevrili bulunan Türkiye'de 8.9 kilo olan balık ve deniz ürünleri tüketiminin, Ä°talya'da 24.6, Fransa'da 31.2, Ä°spanya'da 44.7 kiloya yükseldiÄŸini bildirdi.  Prof. Dr. Anar, FAO'nun verilerinden de anlaşılacağı üzere, Türkiye'nin, dengeli beslenmenin kriteri olan hayvansal protein tüketimi yönünden oldukça gerilerde kaldığına iÅŸaret ederek şöyle konuÅŸtu:  ''Ãœlkemizde bitkisel ürünlere dayalı bir beslenme var. Fiziksel vezihinsel yönden saÄŸlıklı, yaratıcı, yetenekli ve üretken bireylerin yetiÅŸebilmesi için hayvansal kökenli gıda maddelerinin tüketim düzeylerinin artırılması, ülkemizde hayvancılığın geliÅŸtirilmesi ve halkımızın beslenme konusunda bilinçlendirilmesi gerekir.'' Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!