Türkiye'nin, dengeli beslenmede önemli bir yer tutan hayvansal gıdaların tüketimi açısından, gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kaldığı bildirildi.Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahsene Anar, dengeli ve yeterli beslenmenin, sağlığın temeli ve insana yapılan önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), kişi başına alınan
günlük kalori miktarı açısından Türkiye'yi gelişmiş ülkeler içine aldığını ifade eden Prof. Dr. Anar, ancak hayvansal protein tüketimi yönünden yapılan kıyaslamada, Türk insanının, bu proteini yeterince alamadığını gösterdiğini bildirdi. Prof. Dr. Anar, dengeli beslenme için günlük protein ihtiyacının yüzde 60'ının bitkisel, yüzde 40'ının hayvansal ürünlerden sağlanması gerektiğini, Türkiye'de ise günlük protein miktarının yüzde 73'ünü, bitkisel gıda maddelerinden alınan proteinin oluşturduğunu kaydetti. FAO'nun verilerine göre, Türkiye'de 20.2 kilo olan yıllık kişi başı kırmızı et tüketiminin, ABD'de 122.4, İspanya'da 114, Fransa'da ise 100 kilo olduğuna işaret eden Prof. Dr. Anar, Türkiye'de 8.9 kilo tavuk eti tüketilirken, bu rakamın ABD'de 47.6, Kanada'da 36 ve Avustralya'da 32.5 kiloya çıktığını belirtti. Türkiye'de yılda kişi başına 120.3 kilo süt ve süt ürünü tüketiminin de Avusturya'da 282.5, Hollanda'da ise 368 kilo olarak gerçekleştiğini dile getiren Prof. Dr. Anar, üç yanı denizlerle çevrili bulunan Türkiye'de 8.9 kilo olan
balık ve deniz ürünleri tüketiminin, Ä°talya'da 24.6, Fransa'da 31.2, Ä°spanya'da 44.7 kiloya yükseldiÄŸini bildirdi. Prof. Dr. Anar, FAO'nun verilerinden de anlaşılacağı üzere, Türkiye'nin, dengeli beslenmenin kriteri olan hayvansal protein tüketimi yönünden oldukça gerilerde kaldığına iÅŸaret ederek şöyle konuÅŸtu: ''Ãœlkemizde bitkisel ürünlere dayalı bir beslenme var. Fiziksel vezihinsel yönden saÄŸlıklı, yaratıcı, yetenekli ve üretken bireylerin yetiÅŸebilmesi için hayvansal kökenli gıda maddelerinin tüketim düzeylerinin artırılması, ülkemizde hayvancılığın geliÅŸtirilmesi ve halkımızın beslenme konusunda bilinçlendirilmesi gerekir.'' Â
button