Türkiye’de ruh sağlığında kara tablo

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de ruh sağlığında kara tablo
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2005 12:28

Uzmanlar, Türkiye'de insanların eskiden kaçındığı psikiyatri alanına, kültürel gelişme ve tedavi imkanlarının artmasıyla birlikte ilginin arttığını söyledi. Paranoid şizofren-ARŞİV

Haberin Devamı

Türkiye’de ruh sağlığı hizmetlerinin yetersiz olduğu bildirildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Sercan, insanların eskiden kaçındığı psikiyatri alanına, kültürel gelişme ve tedavi imkanlarının artmasıyla birlikte ilginin arttığını söyledi.

Türkiye’de ruh sağlığı hizmetlerinin yetersiz olduğu bildirildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Sercan, insanların eskiden kaçındığı psikiyatri alanına, kültürel gelişme ve tedavi imkanlarının artmasıyla birlikte ilginin arttığını söyledi. Talep artışı yaşanmasına karşın psikiyatrist sayısının yetersiz olduğunu vurgulayan Sercan, Türkiye’de 1300 psikiyatri uzmanı, 500 psikiyatri asistanı bulunduğunu kaydetti.

Sercan, dünya genelinde 3.6 olan 100 bin nüfusa düşen psikiyatrist sayısının Türkiye’de yüzde 1.5’le ortalamın altında kaldığını ifade etti.

Bu alanda yaşanan sıkıntılara ilişkin rapor hazırlayarak Sağlık Bakanlığı’na sunduklarını dile getiren Sercan, psikiyatri eğitimi alan asistan sayısının iki katına çıkarılmasıyla 9- 10 yılda dünya ortalaması, 15 yılda da Avrupa ortalamasına ulaşmanın mümkün olacağını söyledi. Sercan, psikiyatri uzmanlarının 3’te birinin ise İstanbul’da bulunduğunu ve hizmetin Türkiye geneline verilmesinde de eşitsizliklar yaşandığını bildirdi.

Haberin Devamı

BAŞVURU ARTTI AMA HİZMET YETERSİZ

Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şube Genel Sekreteri Uzman Psikolog Nazım Serin de Türkiye’de son yıllarda özellikle ruh sağlığı hizmetlerine duyulan ihtiyacın, psikologdan ya da ruh sağlığı uzmanından hizmet almanın "delilik" anlamına gelmediği fikrinin yayılmasıyla arttığını söyledi.

Talebin fazla olmasına karşın verilen hizmetin yeterli olduğundan söz etmenin mümkün olmadığını dile getiren Serin, "Türkiye’de ruh sağlığı alanında çalışan uzman sayısı yetersiz. Bu hem psikolog hem de psikiyatristler için de geçerli. Dünyadaki gelişmiş ülkelerden daha geri bir noktadayız" dedi.

PAHALI BİR HİZMET

Türkiye’de, psikolojik eğitimler, psikoterapi hizmetleri gibi ruh sağlığı hizmetlerinin maliyet açısından pahalı olduğuna dikkat çeken Serin, bu hizmete daha çok orta sınıfın üst kesimi ve üst sosyo-ekonomik düzeyde insanların ulaşabildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Bütün batı ülkelerinde ve ABD’de psikolojik hizmetlerin sosyal güvence kapsamında olduğunu ifade eden Serin, "Psikoterapiyle ilgili Türkiye’de düzenleme yok. Başvurduğunuz hastanede bir muayene ve ilaç yazılması hizmeti alıyorsunuz. Randevu için başvurulduğun da ise ileri tarihler verilebiliyor" diye konuştu.

BÖLGELER ARASI FARK

Ruh sağlığı hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılacağı konusunda umutlu olduklarını ifade eden Serin, Türkiye’de ruh sağlığı hizmetine ulaşım açısından bölgeler arasında da çok büyük farklılıkların olduğunu bildirdi.

Daha çok büyük şehirlerde yoğunlaşan bir hizmet sunumunun bulunduğuna işaret eden Serin, "Devletin de bu konuda destekleyici bir yaklaşım içinde olmasıyla bölgeler arasındaki eşitsizliklerin en aza indirilmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç var" dedi.

Haberin Devamı

"DOĞU’YA PROJELERLE HİZMET GÖTÜRÜLÜYOR"

Serin, Diyarbakır başta olmak üzere doğu illerinde bulunan bazı sivil toplum örgütlerinin, AB desteğiyle oluşturdukları projelerle özellikle kadınlara yönelik ruh sağlığı hizmeti vermeye çalıştığını söyledi. Ruh sağlığı hizmetlerinde bu örgütlerin ve onların geliştirdikleri projelerin önemli bir katkısı bulunduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirten Nazım Serin, devletin "Psikososyal Destek Merkezleri" ya da "Toplum Merkezi" gibi yapılanmalarla ruh sağlığı hizmetinin sunumu için aktif yol oynaması gerektiğini ifade etti.

"RUH SAĞLIĞI POLİTİKASINA İHTİYAÇ VAR"

Nazım Serin, Türkiye’de ruh sağlığı hizmetlerinin daha başarılı ve yeterli bir düzeye gelmesi için "ruh sağlığı politikası" oluşturulması ve bu politikaları yürütebilecek çağdaş yasaların çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

ÖRGÜTLÜ PSİKOLOG SAYISI 3500

Psikolog Serin, psikologların sayısının tam olarak bilinmemesine karşın derneklerine üye psikolog sayısının 3 bin 500 olduğunu bildirdi. Psikologların 1300’ünün İstanbul’da faaliyet gösterdiğini anlatan Serin, Türkiye’deki psikologların psikolojik hizmet alanında önemli yere sahip olabilecek nitelikte olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!