Türkiye de robot futbol turnuvasında

Güncelleme Tarihi:

Türkiye de robot futbol turnuvasında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2001 13:55

Robotlar arasında düzenlenen futbol turnuvası Amerika'da başladı. Bu yıl beşincisi düzenlenen uluslararası turnuvaya Boğaziçi Üniversitesi de Bulgaristan'la ortaklaşa hazırladığı Cerberus projesiyle katılıyor. Robocup turnuvalarında, özel bir platform üzerinde robotlar arasında futbol müsabakaları düzenleniyor.

Haberin Devamı

Seattle'da 2-10 Ağustos tarihleri arasında yapılan turnuvada 23 ülkeden çeşitli üniversitelerin geliştirdiği robot takımları yarışıyor. "Dünyanın en büyük ve önemli robot yarışması" olarak nitelendirilen RoboCup, robotların endüstri dışı alanlarda da kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Özel kuralları bulunan turnuvada amaç, teknolojik açıdan numerik kontrol sistemlerinde gelinen noktayı göstermek ve dünyanın dört bir yanından gelen ekiplerin projelerini tanıtmak.

Boğaziçi ve Sofya üniversitelerinin ortaklaşa kurduğu ekip turnuvaya Sony'nin Aibo robot köpeğiyle katılıyor. Katılımcılar robotların üzerinde kendi geliştirdikleri algılama ve hareket sistemlerini kullanabiliyor.

Turnuva boyunca altı kategoride her türden robot takımı kıyasıya mücadele ediyor. Uzaktan kumandalı olmayan robotlar, nasıl programlanmışsa öyle hareket ediyor. Portakal büyüklüğündeki tekerlekli robotlar, Sony'nin robot köpeği Aibo, çeşitli arama ve kurtarma robotları hatta Lego'dan yapılmış robotlar küçük topların peşinde koşarak rakiplerini yenmeye çalışıyor.

Turnuvayı düzenleyenler gelecek yıl humanoid robotların da ilk kez RoboCup'ta tanıtılacağını belirtiyor. İnsanlarla robotların karşılaşacağı bir futbol maçı yapmanın ancak 2050 yılında mümkün olabileceği ifade ediliyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nin robot sitesi için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!