Türkiye’de her 10 araçtan 3’ü inik lastikle yollarda

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de her 10 araçtan 3’ü inik lastikle yollarda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2007 00:00

Dünyanın önde gelen lastik üreticilerinden Michelin tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye’deki her 10 araçtan 6’sının lastiklerindeki hava basıncının düşük olduğunu ve 3’ünün ise inik lastiklerle trafiğe çıktığını ortaya koydu.

Michelin’in Eylül, Ekim ve Kasım aylarında, Türkiye çapında toplam 6 merkezde gerçekleştirdiği ’Doğru Hava Basıncı’ faaliyetlerinden elde ettiği sonuçlar, karayolunda eksik lastik hava basıncından doğabilecek kazalara karşı alarm veriyor. Afyon, Susurluk, İstanbul Anadolu ve Avrupa yakaları, Ankara ve İzmir’de yapılan aktivitelerde incelenen toplam 4 bin 109 araçtan yüzde 58’inin düşük havalı lastiklerle kullanıldığı, her 10 araçtan 3’ünde ise lastik hava basıncının tehlikeli sonuçlara yol açabilecek kadar düşük olduğu saptandı.

Düşük basınçlı lastik, patlama riski, yol tutuş kabiliyetinde azalma ve ıslak zeminde kontrol kaybı gibi can güvenliğini tehdit eden sonuçlar doğurabiliyor. Güvenli sürüş kadar ekonomik araç kullanımını da doğrudan etkileyen lastik hava basıncı düştükçe, lastik yuvarlanma direncinin artmasına bağlı olarak daha fazla yakıt tüketimine neden oluyor. Eksik hava basıncı ayrıca lastik omuzlarında fazla basınca ve bunun sonucunda yıpranmaya yol açarak, lastik ömrünü yüzde 30’a kadar azaltıyor. Lastiklere, en az ayda bir kez olmak üzere ve uzun yolculuklar öncesinde araç üreticisi tavsiyesine uygun olarak hava basılması tavsiye ediliyor. Bunun için lastiklerin soğuk olması, yani düşük hızda en fazla 10 kilometre boyunca kullanılmış ya da 2 saat içinde kullanılmamış olması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!