Türkiye’de depremleri önceden tahmin eden Ronald Karel ISEP Başkanı oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de depremleri önceden tahmin eden Ronald Karel ISEP Başkanı oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2007 12:14

Türkiye'de meydana gelen 10 depremi önceden tahmin eden Türk asıllı deprem araştırmacısı Ronald Karel, geçen hafta kurulan ve içinde NASA'dan bilim adamlarının da bulunduğu ’Uluslararası Deprem Tahmin Kurumu’nun (ISEP) başkanlığına seçildi.

Haberin Devamı

Hakkında ‘Depremi bulutlardan tahmin eden adam’ başlıklı haberlerle birçok kez yer alan Karel, hayatını olası büyük İstanbul depremini önceden bilmeye adadığını söyledi. İngiltere merkezli Meteodeprem Araştırma Merkezi’nin kurucusu ve yöneticisi olan Türk ve Fransız vatandaşı Karel, yeni açılan kurum hakkında şunları söyledi: “Bu hafta Uluslararası Deprem Tahmin Kurumu’nu kurduk. Kısa adı ISEP olan kurumun özelliği; Amatör araştırmacılar ile kendini deprem mekanizmasını bulmak için adayan bilim adamlarını bir araya getirmesi. Bugün bilim adamlarının yüzde 95’i deprem denince sadece litosferde meydana gelen mekanizmayı göz önünde bulundurup tahmin yapmıyorlar. Kurumda 15 kurucu var. NASA'dan Freund Friedemann, Bulgar Bilim Akademisi’nden Strachimir Mavrodiev da aramızda. Seçimle beni başkan yaptılar. Ocak 2008'e kadar kurumun altyapısını oluşturacağım. Deprem tahmini için deprem mekanizmasının iyi anlaşılması lazım. Biz atmosfer, iyonosfer ve litosferdeki (yer kabuğu) tüm parametreleri incelemek için kurulduk. Ozon çıkışı, kayaların sürtüşmesi ile elektriklenme, elektriklerin atmosfere dağılışı, rutubetle birleşip bulut meydana gelmesi gibi parametreleri inceleyeceğiz.”

Karel yeni kurulan ISEP’te İstanbul Teknik Üniversitesi’den Asst Prof. Berk Üstündağ ile İstanbul Üniversitesi'nden emekli olan Uluslararası Deprem Tahmini Kurumu'nun kurucularından Mahmut Celal Barla da bulunuyor.
Büyük İstanbul depreminin atmosfer, iyonosfer ve litosfer arasındaki parametrelerin incelenerek 24 ile 36 öncesinden tahmin edilebileceğini öne süren Karel, “ISEP sayesinde uluslarası destek ile genç yaşta düşündüğüm parametrelerin doğru olduğunu görüyorum. Son 1 yılda diğer bilim adamlarıyla birlikte Türkiye’de meydan gelen 4 depremi tahmin edebildik. Tahminlerin nasıl tuttuğu incelenmeli. Bu bilimsel sonuçları doğuracaktır. Benim 37 sene önce yazdığım teoride yer alan deprem öncesi uzun ve gri bulutların oluşumu ve faylarda ozon yoğunlaşması NASA’da görev yapan Prof. Dr Freund Friedemann tarafından da onaylandı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!