Türkiye çerçeve belgeyi kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye çerçeve belgeyi kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2005 20:35

Haberin Devamı

Avusturya'nın geri adım atmasının ardından, Ankara'da Müzakere Çerçeve Belgesi'ne ilişkin görüşmeler tamamlandı.  Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Lüksemburg'a gideceğini açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu gece açıklama yapması bekleniyor.


Saat 18.23'te İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott AKP Genel Merkezi'ne gitti. Saatler süren görüşmelerin ardından Türkiye'nin Çerçeve Belgesi'ne onay verdiği bildirildi.

ANKARA METNİ İNCELEDİ

Ankara'ya ulaşan ve incelenmeye başlanan Müzakere Çerçeve Belgesi'nde Avusturya'nın metne girmesi için büyük çaba gösterdiği 'imtiyazlı ortaklık' ifadesinin bulunmadığı belirtildi.
 
Metinde ayrıca Türk tarafını rahatlatacak bir düzeltme daha yapıldı. Üçüncü tarafların uluslararası kuruluşlara katılımını düzenleyen ve Kıbrıs Rum kesiminin ima edildiği 5'inci maddeye yapılan ekle Türkiye'nin itirazlarının yumuşatılması amaçlanıyor.
 
Türkiye, söz konusu maddede bulunan 'AB üyelerinin uluslararası organizasyonlara katılımını engellememe' ifadesine itiraz ediyor. Türkiye bu ifadenin Kıbrıs Rum kesiminin NATO üyeliği için yapacağı başvuruda veto hakkının elinden alınmasına yol açacağını savunuyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin itirazlarını gözönünde bulunduran AB yetkilileri, bu maddeye ek olarak "bu madde tarafların uluslararası kuruluşlardaki karar süreçlerine halel getirmez" ifadesini koydu.
 
Erdoğan ile bu sabah telefonda görüşen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Çerçeve Belge'deki bu ifadenin NATO'yu kapsamadığı konusunda garanti verdi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!