Türkiye ağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi Irak sınırında teröristlerin açtığı ateşle düşen helikopterde 16 askerin şehit olması, 1 askerin ise kaybolması, tüm Türkiye'yi yasa boğdu.

Arkadaşına gönderdiği mektupta yazdığı şiirle memleketi Afyon'un Bayat İlçesi'ne olan özlemini dile getiren şehit piyade komando er Erol Kıvrak, ‘Vatan oldu Yüksekova’nın toprağı / Viran oldu şu gönlümün bağı' dizeleriyle sanki yaklaşan ölümü hissetmiş gibiydi. 20 yaşında şehit olan Piyade Komando er Erol Kıvrak için Afyon'un Bayat İlçesi'ne bağlı İmrallı Köyü'nde dün cenaze töreni düzenlendi. Törende, Apo ve PKK'ya lanetler yağdı. Toplam 7 kardeş olan ve maddi durumlarının iyi olmaması nedeniyle, çocuğu olmayan akrabaları Hanım Kıvrak'a küçük yaşta evlatlık verilen Erol Kıvrak'ı, üvey annesi büyüttü. Öz babası Ömer Acar'ı da küçük yaşta kaybeden Erol Kıvrak, 6 aylık askerken şehit düştü. Köyde yapılan cenaze töreninde Erol Kıvrak'ın öz annesi Fadime Acar, kardeşleri Tufan, Muharrem, Şevket, Gülcan, Ayşe ve Elif ile üvey annesi Hanım Kıvrak gözyaşlarını tutamadılar. Törende şehit yakınlarını Garnizon Komutanı Tuğgeneral Rıza Bülbül teselli etmeye çalıştı.

İKİ OĞLUM DAHA VAR

Şehit Uzman Çavuş Mustafa Duman'ın cenazesi Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde gözyaşları arasında toprağa verildi. 7 yıllık Uzman Çavuş 29 yaşındaki Duman'ın cenazesi Dervişoğlu Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından hükümet konağı önüne getirildi. Törende 6 yıllık evli olduğu şehit eşinin tabutunu gören 24 yaşındaki Endem Duman, sinir krizleri geçirdi. Endem Duman, ‘‘İki tane evladım var onları da asker yapacağım’’ dedi. Törene katılan 1000 kişi, Apo ve İtalya aleyhine sloganlar attı. Şehit cenazesi gözyaşları arasında Asri Mezarlık Şehitliği'nde toprağa verildi.

AĞITLAR DİNMİYOR

Şehit Piyade Komando Çavuş Savaş Gürlek'in Osmaniye'deki baba evinde büyük bir acı yaşanıyor. Osmaniye'nin 7 Ocak Mahallesi'nde oturan 60 yaşındaki Kemal Gürlek ile eşi 55 yaşındaki annesi Elif Gürlek, terhisine 5 ay kala oğulları Savaş'ın şehit olduğu haberini öğrenince yıkıldılar. Gözyaşlarını tutamayan Elif Gürlek'in ‘‘Savaşım, Şavaşım, benim güzel çocuğum, askerden gelince seni evlendirecektim’’ diye ağıt yakması, yürekleri dağladı. Şehit Gürlek'in cenazesi, bugün toprağa verilecek.

KANLARI YERDE KALMASIN

İçel'in Mut İlçesi'nde, terhisine 1 ay kala Piyade Komando Er Emin Çelik'in şehit olduğu haberini alan anne Fatma Çelik ve baba Abdurrahman Çelik, gözyaşlarına boğuldu. Acılı anne, ‘‘Apo'yu getirsinler ve cezasını şehit anaları versin’’ diye haykırdı. 50 yaşındaki baba Abdurrahman Çelik da ‘‘Oğlum bu vatana feda olsun. Oğlumuzun kanı yerde kalmasın’’ dedi. Şehit Emin'in cenazesi bugün toprağa verilecek.

YÜREKLERDE ATEŞ

Şehit olan Piyade Komando Er Esin Akay'ın Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'nde, şehit piyade Komando Çavuş Şenol Özbay'ın da Muğla'nın Kavaklıdere İlçesi'ne bağlı Çayboyu Köyü'ndeki evlerine ateş düştü. Şehit erin cenazesinin bugün ilçeye getirileceği ve törenle toprağa verileceği öğrenildi.

TERHİSE 17 GÜN KALA

Şehit Piyade Komando Çavuş Yusuf Tanboğa'nın cenazesi doğum yeri Kars'ta toprağa verildi. Terhisine 17 gün kala şehit olan Tanboğa'nın cenazesi, Bülbül Mahallesi'ndeki evinin önünde annesi Perişan, babası Şerafettin Tanboğa ve 2'si kız 6 kardeşinin gözyaşları arasında karşılandı. Tanboğa'nın cenazesi Yeni Mahalle'deki şehitlikte gözyaşları arasında toprağa verildi.

Pilot vurulunca düştü

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Dağlıca yakınlarında önceki gün helikopterin düşmesine, pilot Jandarma Kıdemli Üsteğmen Oğuz Kılıç'ın hücüm inişine geçtiği sırada vurulmasının neden olduğu anlaşıldı. Sol omzundan isabet alan Kılıç'ın, hücum inişini sürdürmeye çalıştığı, ancak ağır yarası nedeniyle bunu başaramadığı kaydedildi. Bin saatin üzerinde uçuş tecrübesi olan Kılıç, Van Jandarma Helikopter Filo Komutanlığı'nda görev yapıyordu. Üst düzey bir askeri yetkiliden alınan bilgiye göre, bölgede bir grup PKK'lının ilerlediği belirlendi. PKK'lıları etkisiz hale getirmek isteyen askeri yetkililer, dünyada sadece Türkiye'nin başardığı ‘Helikopterle hücum inişi’ yönteminin uygulanmasına karar verdi. Helikoptere bindirilen timlerle, bölgeye yıldırım operasyon düzenlendi. Üsteğmen Oğuz Kılıç da kullandığı helikopterle kendisine verilen koordinatlara geldiğinde hücum inişine geçti. Ancak bu sırada yerden yoğun ateşle karşılaştı ve vuruldu. Askeri yetkili, büyük olasılıkla PKK'lı grubun hızla yer değiştirdiğini, helikopterin de bu nedenle tam PKK'lıların içine iniş yapmaya başladığını belirtti. Pilot vurulunca hücum inişini tamamlayamadı ve düştü.

GENELKURMAY AÇIKLAMASI

Genelkurmay Başkanlığı'nın dün yaptığı yazılı açıklamada da şöyle denildi:

‘‘Türkiye-Irak sınırına mücavir bölgede keşif, gözetleme, devriye ve acil destek görevi icra eden ve içerisinde 18 askeri personel bulunan bir genel maksat helikopteri, 27 Kasım 1998 günü saat 12.30 sularında teröristlerce yerden açılan hafif silah atışı ile pilotun vurulması sonucunda kontrolden çıkarak düşmüştür. Haber alınması üzerine bölgeye gerekli kuvvetler sevkedilerek, arama ve kurtarma çalışmalarına başlanmıştır. Kurtarma çalışmaları sonucunda, 16 askeri personel şehit, bir askeri personel de yaralı olarak bölgeden alınarak Hakkari'ye getirilmiştir. Kayıp olan bir askeri personel için bölgede arama ve kurtarma çalışmaları sürdürülmektedir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!