Türkiye AB üyeliğine giderek yaklaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye AB üyeliğine giderek yaklaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 02:08

AB Laeken Zirvesi'nin sonuç bildirisinde konvansiyonun oluşumu ilan edilecek, Türkiye'nin üyelik müzakerelerine bir adım daha yaklaştığı belirtilecek.

Haberin Devamı

AB devlet ve hükümet başkanları, ‘‘AB’nin geleceği’’ başlığını taşıyan ve ‘‘Laeken Bildirisi’’ olarak adlandırılan belge üzerinde uzlaştı ve konvansiyonun oluşumuna yeşil ışık yaktı. 

Belçika Dönem Başkanlığı kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, bildiride, AB’nin geleceğine ilişkin sorular gündeme getirilerek, konvansiyonun bu sorulara yanıt araması öneriliyor. 

Konvansiyon, bir başkan ile 15 üye ülkenin hükümetlerinin birer temsilcisi, ulusal parlamentolardan ikişer milletvekili, Avrupa Parlamentosu’ndan 16 üyeden oluşacak. Ayrıca, AB’ye aday olan 13 ülkenin hükümetlerinin birer, parlamentolarının ikişer temsilcisi de konvansiyona katılacak. Bu katılım, AB üyeleriyle eşit koşullarda olacak ancak adayların oy hakkı bulunmayacak. 

Bildiride, konvansiyonun 2002’nin mart ayında çalışmalarına başlayacağı, bu çalışmalarını en geç 2003 yılının haziran ayına kadar tamamlayacağı ifade ediliyor. 

TÜRKİYE’YE OLUMLU MESAJ

Zirve’den Türkiye'ye için de olumlu bir mesaj çıktı. Türkiye zirvede, Kıbrıs'ta dilayoğun başlaması, AGSP konusunda uzlaşması ve anayasal reformları gerçekleştirmesinin meyvesini gördü.

Son dakikada bir değişiklik olmazsa onaylanması beklenen sonuç bildirgesinde Türkiye'nin anayasal reformları gerçekleştirmekle üyelik müzakerelerine bir adım daha yaklaştığı vurgulanacak.

Tasarıda, Türkiye'nin özellikle anayasasında değişiklik yaparak üyelik için belirlenen siyasi kıstaslara uyma yolunda mesafe aldığı vurgulandı ve Ankara'nın bu yöndeki çabalarına övgü getirildi.

Türkiye'nin siyasi ve ekonomik kriterlere yönelik çabalarında AB tarafından destekleneceğinin vurgulandığı tasarıda, Türkiye ile AB arasındaki mevzuatın derinleştirilmesi döneminin başlatılacağı bilgisi de verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!