Türkiye AB Gücü’nde kalacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye AB Gücü’nde kalacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2012 00:00

TÜRKİYE, şu anki AB dönem başkanı Danimarka taraf olmadığı için bir sonraki dönem başkanı Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 1 Ocak’tan itibaren sorumluluğunu üstlendiği Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) kapsamında kurulmuş AB Barış Gücü ile AB Adalet ve Polis Gücü’ne verdiği desteği çekmeyecek.

Haberin Devamı

Ancak Ankara, Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı’nın AGSP’ye taraf AB üyesi ve üye olmayan ülkelerin savunma bakanlarını toplantıya çağırması durumunda, bu toplantıya katılmayacağını Brüksel’e resmen bildirdi.

Türkiye, AB barış ve polis güçlerinden çekilmemesine gerekçe olarak AGSP’nin sorumluluğu Rum Yönetimi’ne geçmiş olsa da, son geçerli kararı AB’nin Dış Politika ve Güvenlikten Sorumlu Yüksek Komiseri Catherine Ashton’ın verecek olmasını gösteriyor. Bu kapsamda Ankara, AGSP için AB’ye, “Muhatabımız Kıbrıs Rum Kesimi değil, AB sekreteryası dolayısıyla Ashton’dır” mesajını gönderdi.

Komutanlar Rum değil

Ankara’nın bir diğer gerekçesi de Bosna  Hersek’teki Barış Gücü komutanlığını Avusturya’nın, Kosova’daki AB Adalet ve Polis Gücü’nün komutanlığını da İsveç’in yürütmesi. Bu yüzden Türk subaylar Rumlarla temas etmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!