'Türkiye 30 adet yeni F-16 almayı planlıyor'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye 30 adet yeni F-16 almayı planlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2006 09:59

ABD savunma çevrelerinin dergisi olarak bilinen Defense News, Türkiye'nin, hava savunmasını ilerletmek amacıyla 30 adet yeni F-16 savaş uçağı satın almayı planladığını yazdı. Dergiye konuşan bir Türk yetkili, bu konuda uçakların üreticisi Amerikan Lockheed Martin şirketiyle görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Dergiye konuşan bir Türk yetkili, bu konuda uçakların üreticisi Amerikan Lockheed Martin şirketiyle görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Haberde, F-16'lar konusunda gelecek aylarda anlaşmaya varılabileceği kaydedildi.

Türkiye'nin, F-16'ların halen en modern versiyonları arasında yer alan “F-16 Block 52+” modelini almak istediği ve projenin bedelinin 1.5 milyar dolar civarında olabileceği belirtildi.

Yunanistan da geçen yıl aynı savaş uçaklarından 30 adet satın almayı kararlaştırmıştı. Yunanistan'ın uçaklarının 2009'da teslimi öngörülüyor.

Bu arada Türkiye, tarihinin en büyük savunma projesi niteliğini taşıyan yeni nesil savaş uçağı alımı programında, halen ABD önderliğinde geliştirilmekte olan F-35 ve Avrupa'da üretilmeye başlanan Eurofighter seçenekleri üzerinde duruyor. Toplam 10 milyar dolar tutarında olan ve yaklaşık 100 uçağı kapsayacak bu projede Türkiye'nin, kararını bu yıl sonuna kadar vermesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Türkiye, bu projede yaklaşık 5 milyar dolar değerinde yerli sanayi katkısını şimdiden garantilemiş bulunuyor.
30 adet F-16 projesinin gerçekleşmesi durumunda bu uçakların, yeni nesil savaş uçaklarının tesliminden önceki sürede Türk Hava Kuvvetleri'nin imkan ve kabiliyetlerini genişletmesinin planlandığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!