Türkiye 2 ayda 7 kez mahkum oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye 2 ayda 7 kez mahkum oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2002 12:40

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Temmuz-Ağustos aylarında karara bağladığı 7 davadan Türkiye'yi 127 bin euro para cezası ödemeye mahkum etti.

Haberin Devamı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Temmuz-Ağustos aylarında Türkiye'ye karşı açılmış 7 davayı karara bağladı. AİHM bu sürede Türkiye'yi, "Adil yargılama hakkının ihlali, Devletin yaşama hakkını korumaması ve işkence" konularında suçlu bulurken, 127 bin 500 euro ve 5 bin 200 sterlin (220 milyar 679 milyon 875 bin Türk Lirası) tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Mahkeme, gözaltına alınıp işkence gördükleri iddiasıyla AİHM'e başvuruda bulunan  3 kişinin davasını sonuçlandırdı. Türkiye'nin, mağdurlardan Mehmet Aydın'a 32 bin euro, Özgür Yıldız'a 30 bin 489 euro ve Yalçın Önder'e 16 bin 800 euro ödenmesini kararlaştırdı.

AHİM, 1994 yılında Ankara Gölbaşı'nda ölü bulunan Avukat Yusuf Ekinci'nin eşi Ülkü Ekinci'nin açtığı davayı da karara bağlayarak, Türkiye'yi, "Devletin yaşam hakkını korumaması"  gerekçesiyle 15 bin 590 euro ve 5 bin 200 sterlin ödemesini kararlaştırdı.

AİHM, bir dergide yazdığı yazıdan dolayı yargılanan Seher Karataş'ın davasını da karara bağladı. Mahkeme, Karataş hakkında İstanbul DGM'nin verdiği kararı "DGM'de askeri yargıç görev yaptığı" gerekçesiyle adil bulmadı ve Türkiye'nin 7 bin Euro tazminat ödemesine karar verdi.

Yazdığı yazılardan dolayı bir kaç davası bulunan Avukat Kamil Tekin Sürek'in AİHM'e açtığı davada, Mahkeme, Türkiye'nin 18 bin 700 Euro tazminat ödemesini kararlaştırdı. AİHM, İnsan Hakları Derneği Tunceli Şubesi tarafından 1992 yılında düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşma nedeniyle tutuklanan Ali Özler'in davasını da karara bağladı. Mahkeme, Türkiye'nin Özler'e 7 bin euro tazminat ödenmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!