Türkçe e-kitap geliyor fiyatlar yüzde 50 düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Türkçe e-kitap geliyor fiyatlar yüzde 50 düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2010 00:00

Haberin Devamı

Son iki yıldır pek çok ülkede yaygınlaşan elektronik kitap (e-kitap), sonunda Türkçe kitaplara da uyarlandı. İnternet ortamında kitap satışı yapan idefix’in öncülüğünde geliştirilen projeye ilk aşamada 20’den fazla yayınevi katıldı. Yarından itibaren www.idefix.com adresinden Türkçe e-kitaplar ve okumak için kullanılan cihazlar satılmaya başlanacak. Artık kitaplar daha ucuz ve kolay ulaşılabilir olacak. Kitap fiyatları masraf azaldığından yüzde 50 düşecek. Sayıları yıl sonuna kadar 10 bini bulacak.

Cok kalın bir kitabı ceketinizin cebinde taşıdığınızı ya da uzun bir seyahatte okuyacağınız onlarca kitabın sadece 150 gram ağırlığında olduğunu hayal edin. İşte e-kitap öncelikle bu işe yarıyor. Eserler kağıt üzerine basılmak yerine, dijital ortama yükleniyor. Bundan sonra da kitabınızı bilgiyasar, cep telefonu ya da e-kitap için özel üretilen cihazlarda istediğiniz zaman istediğiniz yerde okuyabiliyorsunuz. Özellikle son iki yıldır yurtdışında yaygın bir şekilde kullanılan e-kitap ne yazık ki ülkemizde bu kadar popüler olamamıştı. Müdavimleri yabancı sitelerden, yabancı dildeki e-kitapları edinip okuyordu. Sonunda tüm bunlara, 11 yıldır internette kitap satışı yapan İdefix son verdi. Geliştirdiği projeyle yarından itibaren Türkçe e-kitap satışına başlıyor.

Haberin Devamı

TELİF ÜCRETİ AYNI OLACAK GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE

Telifli eserin korunarak dijital ortamda yayılması en önemli problemlerden biri. Uluslararası alanda DRM (Digital Rights Managment) denen telif hakları yönetimiyle yazılımları şifreleme yöntemleri mevcut. Bunun pek çok yöntemi var. Örneğin iPhone kullanıcıları Apple’ın müzik bölümünden şarkı indirdiklerinde aynı uygulama yapılıyor. İdefix de aynı yöntemi uyguluyor. Sunuculara talep geldikten sonra sipariş gitmeden önce şifreleniyor. Böylece doküman sadece o cihazda okunabiliyor.

HAZIR E-KİTAPLAR

İşte e-kitap olarak satışa sunulacak eserlerin bazıları: Can Yayınları’ndan Çetin Öner-Şu Bizim Çerkesler, Ayfer Tunç-Evvelotel, Hadi Çaman-Güzeltmek, Perida Celal-Jaguarİş Bankası Kültür Yayınları’ndan Hasan Ali Yücel Klasikleri (136 kitap) ve Çocuk Kitapları, Sel Yayıncılık’tan Metin Üstündağ-Görüşmeyeli Uzun Zaman Oldu, Ali Teoman-Karadelik Güncesi ve Kırmızı Kedi Yayınevi’nden Timur Soykan-Tanrı Misafirleri Oteli.

80. yıl konseri

Haberin Devamı

2010 yılında, 80. kuruluş yıldönümünü kutlayan Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, 16-17 Nisan’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda müzikseverlerle buluşuyor. Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, 16 Nisan akşamı Çaykovski’nin “Kuğu Gölü Grand Süiti”ni ve Şostakoviç’in “10 No.lu Senfoni”sini yorumlayacak. Orkestra, 17 Nisan akşamı ise Prokofiev’in “Romeo & Juliet Süiti”ni ve Çaykovski’nin “4 No.lu Senfoni”sini seslendirecek. Konserlerin bilet fiyatları 57 ve 47 TL.
Biletler CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’te. Konser Gazprom Export ve BOTAŞ’ın katkılarıyla gerçekleşiyor.

Özdemir İnce’ye Penyo Penev ödülü
BULGAR şairi Penyo Penev’in adını taşıyan edebiyat ödülüne şair Özdemir İnce değer görüldü. 1969 yılında ulusal bir edebiyat ödülü olarak verilmeye başlanan Penyo Penev Şiir Ödülü, Dimitrovgrad Belediyesi’nin kararıyla 1990 yılından itibaren uluslararası bir nitelik kazandı.
Ödül 10 yılda bir kez, şair Penyo Penev’in doğumundan onuncu yıldönümünde, mayıs ayının başında “Dimitrovgrad şiir günleri” sırasında veriliyor.
Özdemir İnce, uluslararası bir nitelik kazandıktan sonra ödülü alan ikinci şair oldu.

Devlerin buluşması

Haberin Devamı

DÜNYACA ünlü iki edebiyat ustası Günter Grass ile Yaşar Kemal 15 Nisan Perşembe günü saat 15.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde biraraya gelecek.
Goethe Enstitüsü’nün “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” adlı geniş kapsamlı kültür projesinin İstanbul etkinlikleri kapsamında biraraya gelecek olan Günter Grass ve Yaşar Kemal, Osman Okkan moderatörlüğünde bir sohbet gerçekleştirecekler. Edebiyatın iki dev ismi, toplumsal değişimlerin edebiyattaki yansımaları ve bu yansımaların okuyucuda bıraktığı etkiler üzerine görüşlerini katılımcılarla paylaşacaklar.
Proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli şehirlerini ziyaret eden Avrupalı yazarlar Monika Maron, Alek Popov, Attila Bartis ve Stefan Brijs de bu özel edebiyat buluşması kapsamında bir araya geliyor. Memet Ali Alabora’nın moderatörlüğünde gerçekleşecek tartışmada edebiyat ve toplumsal değişimler üzerine fikirlerini paylaşacak olan yazarlar, Türkiye’de edindikleri kişisel izlenimleri de edebiyatseverlere aktaracaklar.

Roma’da Sinan sergisi

Haberin Devamı

AVRUPA’da ‘Osmanlı Michelangelo’ olarak tanınan Mimar Sinan’ın eserlerinden oluşan fotoğraf sergisi, piyanist Fahir Atakoğlu’nun piyano resitali eşliğinde İtalya’nın başkenti Roma’da açıldı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Bosna Hersek, Suriye, Bulgaristan, Arabistan, Almanya, Brezilya ve İngiltere’den sonra İtalya’ya taşınan sergi ABD ve Fransa’da da açılacak. Sergide, mimarın bazı eserlerinden çekilmiş 50 büyük boy fotoğraf ile 16’ncı yüzyıla ait 10 minyatür ve Süleymaniye Kompleksi’nin küçük modeli yer alıyor.
? Esma ÇAKIR/(Roma)DHA

Köy Enstitüleri tartışılıyor

70. Kuruluş Yılında Köy Enstitüleri ve Edebiyat konulu kültür etkinliği 16 Nisan Cuma günü Beykent Üniversitesi Şişli – Ayazağa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Panele; Beykent Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Rusça Bölüm Başkanı, yazar, ozan Prof. Dr. Ataol Behramoğlu, Köy Enstitülü yazarlar Talip Apaydın, Osman Şahin ve eleştirmen Emin Özdemir ve Yrd.Doç.Dr. Musa Sapıtmaz konuşmacı olarak katılacaklar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!