Türk vekillerden Danimarka'ya arabuluculuk teklifi

Güncelleme Tarihi:

Türk vekillerden Danimarkaya arabuluculuk teklifi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 13:34

Danimarka parlamentosunun Türk asıllı milletvekili Hüseyin Araç, hükümetin, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerin yayımlanmasıyla patlak veren krizin çözümü için Türkiye'ye arabuluculuk önermesini teklif etti.

Aarhus Stiftstidende gazetesinin haberine göre, muhalefet milletvekili Araç, “çok sayıda kişiyi rahatsız eden bazı şeyler olduğunu, ancak krizin bu şekilde devam edemeyeceğini söyleyerek, bu konuda Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ile şahsen görüşmek istediğini” belirtti. Araç'ın, Türkiye'nin Danimarka ile Müslüman ülkeleri arasında arabuluculuk yapmasına ilişkin planıyla ilgili ayrıntıların ya da Türkiye'nin konudan haberdar olup olmadığının henüz bilinmediği kaydedildi.

Danimarka Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise krizin çözülmesi için her türlü girişimin memnuniyetle karşılanacağı, ancak konuya yabancı hükümetlerin dahil edilmesi girişimlerinin diplomatik yollarla yapılmasının gerekli olduğu ifade edildi. Bu arada Danimarka Dışişleri Bakanlığı, pazar günü bulunduğu bina yakılan Beyrut Konsolosluğu'nu geçici olarak kapattıklarını, çalışanların Fransa Büyükelçiliği'ne nakledildiğini bildirdi.

Bakanlık, açıklamasında, gelecek birkaç gün içinde Beyrut'ta yeni gösteriler olacağının tahmin edildiğini belirtti ve Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri tavsiyesini yineledi. Danimarka Yayın Kurumu da Beyrut'taki gazetecilerinin, Aşure günü etkinliklerinden uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu. Danimarka Savunma İstihbaratı Servisi ise Irak'taki Aşure günü etkinliklerinin karikatürlerin yayımlanmasını protesto gösterilerine dönüşebileceği yolunda uyardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!