Türk tıbbının başarısı

Güncelleme Tarihi:

Türk tıbbının başarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de kemik kanserine yakalanan bir çocuğa ilk kez uygulanan operasyon bir ay sonra Türkiye'de de başarıyla gerçekleştirildi.

Türk tıp bilimcileri, yeni bir tedavi yöntemini başarıyla uygulayarak, bu alanda dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle yarışabileceklerini bir kez daha gösterdiler. Bir ölüden aldıkları kemiği, kemik kanserine yakalanmış 6 yaşındaki bir çocuğa naklederek tıpta çığır açan Amerikalı doktorların uyguladığı bu yeni yöntem, Türkiye'de ilk organ naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Haberal'in kurucusu ve Rektörü olduğu Başkent Üniversitesi'nde yapıldı.

Kolunu keseceklerdi

Mucize ameliyat Türkiye'de ilk kez 14 yaşındaki Artvinli Perihan Yılmaz'a uygulandı. Sağ kolundaki ağrılara önce romatizma teşhisi koyan doktorlar, uzun tetkiklerden sonra saptadıkları kanseri yok edebilmek için kolunu kesmeye karar verdiler. Bunun üzerine Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne götürülen küçük kıza, hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Anabilimdalı Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Cengiz Tuncay, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan kanser cerrahisinin son tedavi yöntemini uygulamaya karar verdi.

Ameliyat 8 saat sürdü

Önce kemoterapi tedavisine başlayan Doç. Tuncay, kanserli kemiğin yerine nakledilecek kemiği sağlamak için ABD'de Florida Doku Bankası'na başvurdu, kemiğin ölçülerini, verdi. İki ay süren çabalardan sonra uygun doku tipinde 19 cm’lik kemik dondurulmuş olarak hastaneye ulaştı. Doç. Tuncay başkanlığındaki ameliyat ekibi Perihan'ın sağ kolundaki kanserli kemiği çıkartarak, omuz eklemiyle birlikte yeni kemiği nakletti. Başarıyla tamamlanan ameliyat tam 8 saat sürdü. 16 Temmuz 1999, Türk Tıp Tarihi'ne bir ilkin gerçekleştirildiği tarih olarak geçti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!