Türk: Siyaset, yargıyı etkileme çabasında olamaz

Güncelleme Tarihi:

Türk: Siyaset, yargıyı etkileme çabasında olamaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2001 00:00


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Yargıtay'a seçilen 20 üyeye mazbataları törenler verildi. HSYK Başkanı Hikmet Sami Türk, törende yaptığı konuşmada, yargı yetkisinin kullanılmasında, yasama ve yürütmenin müdahalesinin olamayacağını belirterek, ''Siyaset de hiçbir zaman yargıyı etkileme çabası içinde olamaz'' dedi.

Adalet Bakanlığı ek bina Konferans Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Türk, Türkiye'nin parlamenter rejimle yönetilen demokratik bir ülke olduğunu ve parlamenter rejimlerde kuvvetler ayrılığının sert bir biçimde uygulanmadığını ifade etti. Türk, şöyle konuştu:

YARGI BAĞIMSIZLIĞI

''Yasama, yürütme arasında kesin ayrım yoktur. Ancak yargı bakımından durum farklıdır. Yargı, her durumda bağımsızdır. Yargı bağımsızlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin değiştirilemez niteliklerinden olan hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Anayasamıza göre kuvvetler ayrılığında yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. Yargı yetkisinin kullanılmasında yasama ve yürütmenin müdahalesi olamaz. Yargının görevi, hukuku uygulamak ve adaleti dağıtmaktır. Yargının bunun dışında bir amacı yoktur.''

Öte yandan, siyasetin de hiçbir zaman yargıyı etkileme çabası içinde olamayacağını vurgulayan Türk, "Yasama ve yürütme organlarıyla idare, yargı kararlarına uymak zorundadır. Bu kararları hiçbir şekilde değiştiremez, onların yerine getirilmesini değiştiremezler. Yargıyı, yetkili organları dışında hiçbir merci etkileme çabası içine giremez.''

20 YENİ ÜYEYE MAZBATA

Adalet Bakanı Türk, konuşmasının sonunda Yargıtay'a yeni seçilen 20 üyeyi kutladı.

Daha sonra Yargıtay yasasında yapılan değişikliğin ardından verilen 12 üye ile çeşitli nedenlerle boşalan 8 üyenin yerine getirilen, Tuncer Sönmez, Nasuhi Kurdoğlu, Hüseyin Ruhi Us, Murteza Dolu, Asuman Celkan, Mehmet Emin Seçkin, Aysel Özgür, Aytaç Malkoç, Hasan Erdil, Kadir Özbek, Şükrü Türktemel, Mehmet Kılıç, Ufkay Demirci, Muammer Aydın, Mustafa Kıcalıoğlu, Ahmet Velioğlu, Şerife Öztürk, Nuri Şerbetçioğlu, Hamdi Yaver Aktan, Ali Turhan'a mazbataları verildi.

Mazbata törenine, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Sayıştay Başkanı Kamil Mutluer, Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğgeneral Fahrettin Demirağ, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Melih Tarı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile Adalet Bakanlığı ve Yargıtay'dan hakim ve savcılar katıldı. (Ankara/aa)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!