Türk: Sivil Anayasaya destek vereceğiz

Güncelleme Tarihi:

Türk: Sivil Anayasaya destek vereceğiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 13:14

Eski DTP Genel Başkanı, Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, diyalog ve uzlaşıyı temel anlayış olarak aldıklarını ifade ederek, “Belimizde kılıç yok. Kılıçları kuşanmış değiliz. Diyalog oluşturmaya geliyoruz. Parlamentoda gerginlik yaratmak için değil, var olan gerginliği ortadan kaldırmak için çaba göstereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Seçimde, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) desteklediği bağımsız milletvekillerinden 19'u, TBMM'de kaydını yaptırdı.
Eski DTP Genel Başkanı, Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, kayıt işlemlerinin tamamlanmasından sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu; soruları yanıtladı. Türk, 2007 seçimini çok önemsedikleri; Türkiye'de demokrasinin kalıcı hale gelmesi ve barışçıl bir sürecin gelişmesi için çaba sarf eden grup olacaklarını söyledi. Amaçlarının “sivil demokratik yöntemlerin öne çıkması, Kürt sorunu dahil tüm sorunların barışçıl ve diyalog anlayışıyla çözülmesi” olduğunu ifade eden Türk, şöyle konuştu:

“Grup olarak, Türkiye'de halkın sesi olmaya çalışacağız. Diyalog ve uzlaşı anlayışını, temel anlayış olarak alıyoruz. Bizim amacımız, 72 milyonun hassasiyetini gözönünde tutarak, sıkıntılarını dile getirecek bir siyaset anlayışını gerçekleştirmektir. Huzur ve istikrarın ancak demokratik, sivil bir mantıkla çözüleceğine inanıyoruz. Bu ülkede artık siyasetçilerin diyalog oluşturarak, ülke sorunlarını tartışarak, tartışma cesaretini göstererek, çözmeye yönelik adımlar atmasını bekliyoruz. Bin yıldan beri birlikte yaşamış halkların kardeşliğini esas alıyoruz. Bu kardeşliği gerçekleştirmek için grup olarak sorumluluğumuzun bilinciyle hareket edeceğiz.”

Haberin Devamı

Türk, Türkiye'yi sivilleştirme ve demokratik bir cumhuriyete dönüştürme çabası içinde olacaklarını; Parlamentoda hiçbir zaman gerginlik yaratmaya yönelik bir anlayışın içinde olmayacaklarını kaydetti. Bu konuda yapacakları çalışmaların diğer kesimler tarafından da desteklenmesi gerektiğini belirten Türk, “Çünkü tek taraflı iyi niyet, diyalog hiçbir sorunu çözmez; sonuçsuz kalır. Hükümetin, barışçıl çabalara katkı sunacak bir mantıkla yaklaşmasını istiyoruz” dedi.

Yüzde 10'luk seçim barajını eleştiren Türk, “Bir, iki gün içinde grubumuzu oluşturacağımıza inanıyoruz, partimize geçeceğiz” diye konuştu.

“SİVİL ANAYASAYA DESTEK VERECEĞİZ”

Türk, AK Parti'li Zafer Üskül'ün, “sivil Anayasa yapılması, Atatürk ilke ve inkılaplarının Anayasadan çıkarılması” önerisiyle ilgili ne düşündüklerinin sorulması üzerine, her dönemde sivil anayasayı savunduklarını; bugün de sivil Anayasa konusunda yapılacak çalışmalara destek vereceklerini söyledi. Darbelerin izlerini silmek için Parlamentonun bir sorumluluğu olduğunu ifade eden Türk, “Biz, bir sivil Anayasanın oluşturulması konusunda destek vermiş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Türk, “Atatürk ilke ve inkılapları, Anayasadan çıkarılmalı mı?” sorusunu yanıtlarken de “Bir ideoloji, Anayasa olmaktan çıkmalıdır. Sonuçta demokratik, çağdaş bir Anayasayı hedefliyoruz. Şimdi Atatürk ilke ve inkılaplarını herkes kendisine göre yorumluyor. Biz aslında çağdaş bir mantıkla, anlayışla yorumlanmasını istiyoruz. İdeolojik tartışmalar yerine, sivil, çağımızın ihtiyaçlarına yanıt veren bir Anayasanın olması gerekir” diye konuştu.

“BELİMİZDE KILIÇ YOK”

MHP ile Genel Kurul Salonunda yan yana oturacak olmalarının zaman zaman kavgalara neden olacağını düşünenlerin olduğunun hatırlatılması üzerine de Türk, “Belimizde kılıç yok. Kılıçları kuşanmış değiliz. Diyalog oluşturmaya geliyoruz. Ülkenin sorunlarını çözmeye yönelik bir anlayışa sahibiz. Biz, Parlamentoda gerginlik yaratmak için değil, var olan gerginliği ortadan kaldırmak için çaba göstereceğiz” diye konuştu.

BİRDAL, DTP'YE KATILDI

Türk, Diyarbakır'dan seçilen bağımsız milletvekili Akın Birdal'ı DTP'ye davet etti.

Haberin Devamı

Birdal da insan hakları ve özgürlüklerin güvencesinin hukukun gücüne bağlı olduğunu ifade etti. “Bu tür yasal düzenlemeler yapma olanağını bulduğum için sevinçliyim” diyen Birdal, ayrımın gözetmeksizin herkesin hak ve özgürlüklerini savunmak ve barış içinde birlikte yaşamayı mümkün kılabilmek için Meclis'te olduğunu bildirdi.

Sosyalist Demokrasi Partisi onursal genel başkanı olarak, “Bin umut bağımsız adaylarla” yola çıktığını ifade eden Birdal, “Diyarbakır'dan aday gösterilmemin, büyük bir anlamı var. Hem onur verici hem heyecanlandırıcı... Bu mesajın Ankara ve Türkiye'ce iyi anlaşılması gerektiğini umut ediyorum” diye konuştu. DTP ile yola çıktığını ve bu yolculuğunu devam ettirmek istediğini belirten Birdal, Türk'ün çağrısına olumlu yanıt vererek, DTP'ye katıldığını söyledi.

ROZETLE GÖRÜNTÜ VERMEDİ

Eski DTP Genel Başkan Yardımcısı, Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, basın mensuplarının, milletvekili rozeti ile görüntü alma isteklerini geri çevirdi. Rozet türü şeyleri takmayı sevmediğini, daha sonra Meclisin bir üyesi olarak rozeti takacağını ifade eden Tuğluk, “Şimdi takabilirim de problem yapmayalım” dedi. Tuğluk, “neler hissettiğine” ilişkin soruya, “Ülkemize, halkımıza güzel şeyler yapacağız. Ülkemize hizmet etmek için buradayız” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Başka bir soru üzerine de Tuğluk, MHP ile yan yana oturacak olmalarının hiçbir sıkıntıya, probleme neden olmayacağını söyledi.

“MECLİSİ BÜYÜLEMEYE GELDİM”

Bağımsız Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, gazetecilerle sohbet ederken, isminin anlamının “büyücü” olduğunu söyledi. Bayındır, “Meclisi büyülemeye geldim” dedi.

DTP destekli bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Aysel Tuğluk, Ayla Akat Ata, Gültan Kışanak, Hasip Kaplan, Osman Özçelik, Nuri Yaman, Sevahir Bayındır, Akın Birdal, Nezir Karabaş, İbrahim Binici, Pervin Buldan, Fatma Kurtulan, Hamit Geylani, Selahattin Demirtaş, Bengi Yıldız, Şerafettin Halis, Özdal Üçer, kaydını yaptırdı.

Haberin Devamı

Bu arada, kayıt yaptıran DTP destekli bağımsız milletvekillerinden 6'sı, 50 YTL karşılığında altın suyuna batırılmış milletvekili rozeti aldı, Ahmet Türk ve Bağımsız Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise 425 YTL değerindeki saf altından rozet almak için sipariş verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!