Türk Schindler'i Başbakan uğurladı

Güncelleme Tarihi:

Türk Schindleri Başbakan uğurladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 01:51

Emekli Büyükelçi Namık Kemal Yolga, son yolculuğuna Ecevit tarafından uğurlandı. Musevi vatandaşlarımızı Naziler'den kurtaran Yolga, Türk Schindler'i olarak tanındı.

Üç Türk Schindler'inden birisi artık yok... İkinci Dünya Savaşı'nda Paris Başkonsolosluğu'nda muavin konsolos olan ve pekçok Musevi vatandaşımızı Naziler'in elinden kurtaran emekli büyükelçi Namık Kemal Yolga, 87 yaşında hayata veda etti. Yolga, bu çabalarıyla ‘‘Üstün Hizmet Madalyası’’na layık görülmüştü.

Yolga için dün TBMM ve Dışişleri Bakanlığı'nda bir tören düzenlendi. Törenlere çok sayıda siyasetçi, diplomat ve Yolga'nın yakınları ile sevenleri katıldılar.

Yolga, Türk Dışişleri'nin tarihinde ilk kez geçen mayıs ayında verdiği ‘‘Üstün Hizmet Madalyası’’na sahip ‘‘Üç Türk Schindler'i’’nden birisiydi. Dışişleri Bakanlığı İkinci Dünya Savaşı sırasında Musevileri Nazi soykırımından kurtardıkları için Namık Kemal Yolga ile birlikte Marsilya'da görev yapan emekli büyükelçi Necdet Kent ve Rodop Başkonsolosu olan Selahattin Ülkümen'e de ‘‘Üstün Hizmet Madalyası’’ vermişti.

Namık Kemal Yolga, 7 Aralık 1914'te Elazığ'da doğdu. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezunu Yolga, 1937 yılında meslek memuru oldu.

İlk dış görevi olan Paris Başkonsolosluğu Muavin Konsolosluğu'na 1940 yılında tayin edilen Yolga, Paris'teki görevi sırasında pek çok Musevi vatandaşımızın Alman makamlarından teslim alınmasını sağlayıp, toplama kamplarına gönderilmesini önledi.

Yolga 1981-1983 yılları arasında Danışma Meclisi'nde görev yaptı.

İsrail'den başsağlığı mesajı

İsrail Büyükelçiliği, Namık Kemal Yolga'nın Alman işgali altındaki Paris'te muavin konsolos olarak görev yaparken Yahudilerin toplama kamplarına gönderilmesini önlemek için yaptığı çabalardan dolayı müteşekkir olduklarını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!