Türk restoranında opera ziyafeti

Güncelleme Tarihi:

Türk restoranında opera ziyafeti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs doğumlu Reşat Niyazi , Londra'nın göbeğinde tiyatro merkezi olarak bilinen Covent Garden'da açtığı ‘‘Sarastro-Opera Şeytanı’’ isimli restoranında İngilizlere opera dinletiliyor.

Geçen ağustos ayında açılan ve Mozart'ın ‘‘Sihirli Flüt’’ operasının baş karakterinden birinin ismini alan ‘‘Sarastro Restoran’’ ilginç dekoruyla İngiliz dergilerine haber oluyor. Restoranın Kıbrıs doğumlu sahibi Reşat Niyazi İngilizler'e yemeklerinin yanı sıra bir de opera ziyafeti çekiyor.

Bir sanat hayranı olduğunu, özellikle de operaya tutkun olduğunu vurgulayan Niyazi hayata geçirdiği ilginç projesini şöyle anlatıyor: ‘‘1958 yılında, 15 yaşında bir çocuk olarak geldiğim İngiltere'de değerli insanlarla tanıştım. Bilhassa BBC Dünya Servisi'nde çalışan rahmetli Feyyaz Fergan'ın güzel şiirlerinden çok etkilendim. Bence sokaktan geçen sıradan bir Türk vatandaşının bile müzik kulağı çok iyi. Bunu bütün dünyaya göstermek istedim. Kendimi bildim bileli catering ve restoran işinde olduğumdan, ilginç fikirlerimde Türkiye ve Türkler'i tanıtacağım alan yine catering olacaktı. Daha önce açtığım Caligulette ve şu anda faaliyet göstermeyen Caligula restoranları bir hayli ilgi çekti, ama bence bu ilgi yeterli değildi. Londra'nın merkezinden tüm dünyaya seslenerek, Türkler'in ne kadar zevkli ve sanata düşkün insanlar olduklarını göstermek istedim.’’

Çevresinin ‘‘Deli Richard’’ diye isim taktığı, nam'ı diğer ‘‘King Reşat’’ (Reşat Bey'in kendini tanımladığı isim) Türkler'i ve Türk zevkini tanıtabilmek için en uygun adresin Avrupa'nın merkezi Londra olduğu iddiasında. Sarastro Restoran'ın repertuvarında klasik müziğin tüm ünlü bestecilerinin; Vivaldi, Mozart, Puccini, Rossini ve Salieri'nin eserleri dinlenebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!