Türk ordusunun “beyin takımı” burada yetişiyor

Güncelleme Tarihi:

Türk ordusunun “beyin takımı” burada yetişiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2013 13:35

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de mezun olduğu, kurmay subaylar ve generallerin eğitildiği Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) “dışa açılan bilimsel kapısı”, dünyanın sayılı askeri akademilerinden, 165 yıllık tarihe sahip Harp Akademileri Komutanlığı, kapılarını AA'ya açtı.

Temelleri, 1848 yılında Kara Harp Akademisi'nin kurulmasıyla atılan Harp Akademileri Komutanlığı bünyesinde 1864'te Deniz Harp Akademisi, 1937'de Hava Harp Akademisi eğitim vermeye başladı.

Kurulduğu tarihten itibaren farklı isimlerle değişik mekanlarda eğitim veren Harp Akademileri Komutanlığı, bazı bölümleri hariç Levent'teki binasına 1975 yılında taşındı.  

Lisans düzeyinde 4 yıl süreli eğitim ve öğretim yapan Kara, Deniz ve Hava Harp okullarından mezun subaylar, 5 yıllık hizmetlerini tamamlamalarının ardından Kuvvet Harp Akademileri giriş sınavlarına katılmaya hak kazanıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere asker kökenli cumhurbaşkanları, genelkurmay başkanları ile yabancı ülkelerin üst düzey askeri ve siyasi yöneticilerinin mezun olduğu Harp Akademileri Komutanlığı, bünyesinde, Kara, Deniz ve Hava Kuvvet Harp akademileri, Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nü (SAREN) de barındırıyor.

Türk ordusunun “beyin takımı”nın yetiştiği Harp Akademileri Komutanlığı'nda subaylara, birinci sınıfta ağırlıklı taktik seviyede, ikinci sınıfta ise operatif ve stratejik birlik ve karargahlar seviyesinde müşterek harekat ağırlıklı eğitim veriliyor.

Siviller de eğitim alıyor

Harp Akademileri Kanunu'nda yapılan değişiklikle 2003'te kurulan SAREN'de subaylar, İstanbul ve yakın bölgede konuşlu çeşitli üniversitelerden gelen öğretim üyelerinden dört ana bilim dalında, altı yüksek lisans ve iki doktora programında eğitim alıyor.

Akademinin Yükseköğretim Kurulu'nca da kabul edilen yüksek lisans programları arasında “Uluslararası İlişkiler”, “Ulusal ve Uluslararası Güvenlik Stratejileri”, “Savunma Kaynakları Yönetimi”, “Harp ve Harekat Hukuku”, “Harp Tarihi ve Strateji” ile “İstihbarat” yer alıyor. Doktora programları ise “Uluslararası İlişkiler” ve “Ulusal ve Uluslararası Güvenlik Stratejileri”nden oluşuyor.

Bugüne kadar SAREN yüksek lisans programlarından 139, doktora programlarından 6 öğrenci mezun oldu. SAREN'in halen biri Azerbaycan vatandaşı
olmak üzere 95 yüksek lisans ve 54 doktora öğrencisi eğitim görüyor. Öğrencilerin yüzde 44'ü asker, yüzde 56'sı ise sivillerden oluşuyor.

Öğrencilerin büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu Harp Akademileri Komutanlığı'nda bir de bayan subay, kurmay olabilmek için eğitim alıyor.

Kurmay adayı subaylar yüksek lisans düzeyinde iki yıl eğitim alıyor

Harp Akademileri Komutanlığı Harp Akademileri Öğretim Başkanı Albay Alptekin Tartıcı, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün komutanların ve çok sayıda devlet adamının akademi mezunu olduğunu anlattı.

Akademide lisansüstü düzeyde akademik eğitim ve öğretimle komutanlık ve karargah subaylığı niteliklerine sahip kurmay subayların yetiştiğini belirten Tartıcı, akademi giriş sınavlarında başarılı olan subayların iki yıl Kuvvet Harp Akademileri'nde akademik eğitim ve öğrenim gördüğünü kaydetti.

Tartıcı, kuvvet harp akademilerinden mezun subaylara, kurmay subaylık diplomasının yanında, Milli ve Uluslararası Güvenlik Stratejileri Yönetimi ve Liderlik dalında yüksek lisans diploması verildiğini söyledi.

Öğrenim esnasında her öğrenci subayın stratejik ve milli güvenlikle ilgili bir konuda tez hazırladığını anlatan Tartıcı, eğitim ve öğretim faaliyetleri içinde grup
tartışmaları, geniş katılımlı, milli veya uluslararası seviyede düzenlenen sempozyumlar, seminerler, inceleme gezileri ve tatbikatların icra edildiğini belirtti.
Albay Tartıcı, ayrıca öğretim elemanları ve öğrenci subayların, derslerde yurt içi ve dışındaki bilimsel faaliyetlerde hazırladıkları bildiri ve makaleleri sunduğunu ifade etti.

Harp Akademileri'nde asker öğretim elemanının yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı Kuvvet Komutanlıkları, Bakanlıklar ve üniversitelerden uzman sivil ve asker öğretim üyelerinin ders verdiğini aktaran Tartıcı, konusunda uzman üst düzey Türk ve yabancı konuşmacıların, uzmanlık konuları ve güncel gelişmeler hakkında Harp Akademileri'nde konferans verdiğini dile getirdi.

78 yılda 41 ülkeden 1022 misafir subay

Misafir Askeri Personel Şube Müdürü Albay Bülent Fırtına, mesafelerin hızla kısaldığı, kültürler arasındaki iletişimin büyük önem taşıdığı günümüzde, Harp Akademileri Komutanlığı'nın TSK'nın “dışa açılan bilimsel kapısı” olma misyonunu da üstlendiğini vurguladı.

Harp Akademileri Komutanlığı bünyesinde dost ve müttefik ülkelerin subaylarının da öğrenim gördüğünü anlatan Fırtına, ilk dost ve müttefik ülke subayının diploma aldığı 1935'ten bugüne 41 ülkeden 1022 subayın akademiden mezun olduğunu söyledi.

Her eğitim ve öğretim yılında 20'den fazla ülkeden 100'e yakın misafir subaya eğitim verildiğini ifade eden Fırtına, ülkelerinin seçkin subayları olan Harp Akademileri mezunları arasında halen bazı ülkelerin genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanları ile Ankara'da görev yapan askeri ateşelerin bulunduğunu belirtti.
Fırtına, misafir subayların büyük bölümünün aileleriyle geldiğini, bunların çocuklarının da Türkiye'de okuduğunu kaydetti.

Güney Koreli subayın gözünden akademi

Harp Akademileri Komutanlığı'nda misafir askeri personel olarak bulunan Güney Koreli Binbaşı Sung Ho Park, Türkçe olarak akademiye ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Türkiye ile Güney Kore'nin dost iki ülke olduğunu, kendisinin de TSK'nın mükemmel subayları ile tarihte kurulan dostluğu devam ettirdiğini anlatan Sung Ho Park, jeopolitik ve askeri açıdan çok önem kazanan bir ülke olan Türkiye'nin kendisine katacağı çok şey bulunduğunu söyledi.

Akademide, taktik seviyeden operatif seviyeye kadar harekat planlamayı, bugüne kadar meydana gelen harplerin tarihini ve gelecekte olabilecek savaşların eğilimine ilişkin dersler aldığını belirten Sung Ho Park, “Özellikle savaşın politik, ekonomik, kültürel ve sosyal yönlerini, tarihinizi ve kültürünüzü öğrenmek mesleki gelişimime önemli katkılar sağladı. Ayrıca kişisel eğitimim kapsamında Türkçe bilgim de daha iyi seviyeye geldi” diye konuştu.

Kara Harp Akademisi'nde eğitimin özellikle iki yönüyle çok değerli olduğunu vurgulayan Sung Ho Park, şu ifadeleri kullandı:

“Birincisi, bu eğitim, bir kurmay subay için gerekli işbirliği, koordinasyon ve takım çalışması becerilerini geliştirmektedir. Eğitimde verilen bütün durumsal problemleri tek başına değil, birbirimizle koordine ederek ve işbirliği içerisinde çözebilmekteyiz. Bu süreç içerisinde olması gereken ön koşul, bireysel gayret ve takım çalışmasıdır. Bu eğitim ikinci olarak da farklı ülkelere ve Türk ordusuna mensup subaylarla beraber çalışma imkanı sağladı. Böylece farklı kültürlerden gelen subaylar olarak birbirimizi daha iyi anlayabildik ve aynı karargahta birlikte çalışabildik.”

“Eğitimimizde Türk subaylarının büyük emeği var”

Azerbaycanlı misafir askeri personel Albay İlham Seyidov da Azerbaycan'ın, subaylarının yüksek seviyede, NATO standartlarına uygun eğitim almasına önem verdiğini belirtti.

Harp Akademileri Komutanlığı'nın, Türk harp sanatının, askeri eğitimin en yüksek kaynağı ve dünyada tanınan bir eğitim merkezi olduğunu anlatan Seyidov, dost ve kardeş ülke Türkiye'de eğitim almanın, gelecekte Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin nitelikli ve tecrübeli subay ihtiyacının karşılanması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Akademide aldığı eğitimin mesleki hayatı yönünden büyük önem taşıdığını ifade eden Seyidov, şöyle konuştu:

“Harp Akademileri Komutanlığı'nda, harp sanatının inceliklerini derinden öğrenmeye nail oldum. Uluslararası ilişkiler ve güvenlik stratejileri konusunda verilen derslerde çok önemli bilgiler edindim. Aynı zamanda Türk ve Dünya harp tarihini derinden inceleyerek, gelecekte önümüze çıkacak problemleri de bilimsel yönden inceledik. Akademide, müşterek harekatların planlanmasını ve idare edilmesini öğrendik. Aldığımız kaliteli eğitimde çok değerli Türk subaylarının büyük emeği var. Dost ve müttefik ülkelerden gelen misafir askeri personelin de ülkelerine ait kültürlerini öğrenme imkanı bulduk. Yaptığımız arazi gezilerinde de Türkiye'nin tarihi hakkında önemli bilgiler öğrendik.”

Simülasyon destekli harp oyunları

Harp Akademileri Komutanlığı'nda akademik eğitim ve öğretim faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla teknolojik gelişmelerin getirdiği gereksinimleri karşılayacak kapasitedeki Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi (AHOKM) 25 Temmuz 2003'te faaliyete geçti.

Milli ve uluslararası komuta yeri tatbikatları, bilgisayar destekli tatbikatlar ile toplantı, seminer, konferans, gösteri gibi muhtelif faaliyetler için uygun mekan ve ortamı sağlayan AHOKM, 35 bin metrekarelik alanda bütün imkanlarıyla kullanıldığında aynı anda 3 bin kişiye hizmet verebiliyor.

AHOKM'da subaylar, eğitim ve öğretim amaçlı kullanılan çok taraflı, kullanıcı erişimli ve analitik bir model olan simülasyon sistemleriyle kara, deniz ve hava harekatını bilgisayarlar başında yönetiyor.

AHOKM binasında 1 Ağustos 2008'de konuşlandırılan Müşterek Doktrin Geliştirme ve Deneme Merkezi (MÜŞDOKGEDEM) Komutanlığı, TSK'nın müşterek doktrinlerini güncelleştiriliyor veya bu faaliyetleri koordine ediyor, müşterek konsept ve doktrinleri gerçek ya da simüle edilmiş ortamlarda deniyor ve analiz ediyor.

Merkez ayrıca TSK personelinin harp oyunu ve diğer tatbikatlarda kullandığı Müşterek Harekat Alanı Simülasyon (JTLS) ve Müşterek Muharebe ve Taktik Simülasyon (JCATS) sistemlerinin eğitim faaliyetlerini yürütüyor ve bu sistemlerin işletimini sağlıyor.

Harp Akademileri Komutanlığı'nın bilgi sistemlerini tesis eden merkez, kapalı devre televizyon yayınları ile akademinin eğitim ve öğretim faaliyetlerini destekliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!