Türk: Öcalan’ın rolü kabul gören bir realite

Güncelleme Tarihi:

Türk: Öcalan’ın rolü kabul gören bir realite
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 15:30

Demokratik Toplum Partisi Eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, 56 belediye başkanı ile birlikte Abdullah Öcalan’a verilen hücre cezasıyla ilgili biraraya gelerek basın açıklaması yaptılar. DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Öcalan’dan ‘Sayın’ diye söz ederek, “Öcalan’ın rolü bugün herkes tarafından kabul gören bir realitedir” dedi.

Haberin Devamı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda biraraya gelen DTP Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ile aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de bulunduğu 56 DTP’li belediye başkanı, DTP’li belediye ve il genel meclis üyeleri Abdullah Öcalan’a verilen hücre cezasıyla ilgili basın açıklaması yaptılar.

Belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri adına açıklama yapan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, büyük acılar yaşanmasına rağmen Kürt sorununda beklenen çözümün geliştirilemediğini ifade ederek, “Kalıcı bir barışın gerçekleşmesi, silahların tamamen susması için oldukça yoğun çaba harcadığımız mevcut durumda, sayın Öcalan üzerindeki tecritin ağırlaştırılmasının toplumsal saygıları çok daha derinleştirdiği görülmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Türk, terör örgütü PKK’dan ‘Silahlı güçler’ diye söz ederek bu güçlerin ülke dışına çıkarılmasında 1999 yılında Türkiye’nin AB’ye aday ülke statüsüne alınmasında ve Kürt sorununun demokratik çözümünde Öcalan’ın rolünün herkes tarafından kabul gören bir realite olduğunu ileri sürdü. Türk şunları söyledi:

“Yine demokratik Cumhuriyet felsefesinin toplumsal barışa ve demokratik birliğe vurgu yapan özünün toplumca benimsenip kabullendirilmesindeki rolünü hep birlikte gördük ve yaşadık. Üzülerek ifade etmek gerekir ki, 1999 sonrası gelişen fiili çatışmasızlık durumu yeterince değerlendirilememiş, Kürt sorununda kalıcı barışın sağlanması için kapsamlı projeler üretilmemiştir. Hal bu iken, gerginliğin tırmandırılması çatışma riskini artırmakta ve gençlerimizin yaşamlarını yitirme ihtimalini güçlendirmektedir. Bunlar kaygı vericidir. Açıktır ki, tecritin ağırlaşması toplumda büyük endişeye yol açmaktadır. Son olarak verilen hücre cezasını bulunduğu yer dikkate alındığında hukuk ve insaf ölçüleriyle bağdaştırmak olanaklı değildir. Zaten tek kişilik hücrede kalan Abdullah öcalan’a bu cezanın nasıl verilebildiği anlaşılmamaktadır.”

DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Türkiye’nin hassas bir dönemden geçtiğini bu süreçte her türlü tahrik, provokasyon ve gerilimden uzak bir siyaset tarzını geliştirmenin herkesin ortak hedefi olması gerektiğini ifade etti. Türk, devleti şiddeti besleyen ve gerilim yaratan bir tutum sergilemekle suçlayarak, “Başbakan sayın Erdoğan’ın Kürt sorununa ilişkin içi henüz doldurulamayan açılımlarından sonra İmralı’ya uygulanan politikalar bizleri kaygılandırmaktadır” dedi.
Bir soru üzerine, teröristler tarafından kaçırılan polis memuru Hakan Açıl’ın serbest bırakılması için İHD ve Mazlum-Der tarafından oluşturulan heyeti de desteklediklerini belirten Türk, “Biz her türlü yaşam hakkına saygılıyız. Bu girişimi destekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

APO'LU SLOGANLAR ATILDI

Açıklamanın ardından 56 belediye başkanı salonda basına kapalı toplantı yaptı. Aralarında belediye başkanı, belediye ve il genel meclis üyelerinin de bulunduğu kalabalık, salondan çıkarken ‘Biji Serok Apo, Öcalan siyasi irademizdir’ sloganları attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!