Türk: Kürtçe ifadeyi yargıçlar ortak akılla çözsünler

Güncelleme Tarihi:

Türk: Kürtçe ifadeyi yargıçlar ortak akılla çözsünler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 17:21

DEMOKRATİK Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, terör örgütü PKK’nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasının yarın görülecek olan duruşmasından önce, cezaevinde davanın tutuklu sanıklarıyla görüştü. Ahmet Türk, anadilin bir hak olarak artık ertelenemeyeceğini belirterek, "Bunu bir hak olarak görüyoruz. Ama bunu paylaşarak, ortak akılla çözmeyi de yargıçlardan, mahkemeden beklediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, yardımcısı Aysel Tuğluk ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, KCK/TM ana davası kapsamında yargılanan tutuklu sanıkları, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde ziyaret etti. Cezaevindeki görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ahmet Türk, arkadaşlarının morallerinin yüksek olduğunu söyledi. Türkiye kamuoyunun yarınki duruşması merak ettiğini kaydeden Türk, "Arkadaşlarımız gerçekten demokratik bir yaklaşımın ortaya çıkması konusunda ısrarlı. Beklentimizde budur. Bir hukuk devletinde insanların kendilerini ana diliyle ifade etmesinin artık bir hak olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu hakkın esirgenmemesi konusunda aslında herkesin yeniden düşünmesi gerekir" dedi.

YARGIÇLARA ÇAĞRI: ORTAK AKILLA ÇÖZELİM

Türk, demokratik ülkelerde dillere ve kültürlere saygının olduğunu belirterek, mahkemenin sanıkların Kürtçe savunma yapmadaki ısrarlarına engel olmamasını istedi. Türk şöyle dedi: "Mahkemenin, bir hak olarak gördüğümüz, savunduğumuz bir şeyde, gerçekten bu bilinçle hareket etmesinin, toplumsal açıdan çok önemli yararlar getireceğine inanıyoruz. Sonuçta arkadaşlarımızın kararına saygılıyız. Kararlarını sonunu kadar da destekliyoruz. Bunu bir hak olarak görüyoruz. Ama bunu paylaşarak, ortak akılla çözmeyi de yargıçlardan, mahkemeden beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Demokrasiyi esas alırsanız, demokratik bir yaklaşımı esas alırsanız inanıyorum ki bu yaklaşım bu mahkemeyle sonuçlanmaz. Sürece de, barışa da toplumsal kucaklaşmaya da önemli katkısı olur. Çözüme de önemli katkısı olur diye düşünüyorum."

Duruşma öncesi Diyarbakır’da BDP’nin yapacağı mitinge de değinen Türk, "Kürtlerin kültürü, dili, ana dil hakkının gerçekten kaçınılmaz ve ertelenemez bir hak olarak herkesin görmesini sağlamaya yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağımızı ifade edeceğiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!