Türk Kürt’süz olmaz Kürt de Türk’süz

Güncelleme Tarihi:

Türk Kürt’süz olmaz Kürt de Türk’süz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2009 00:00

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, 15 Ağustos’ta açıklayacağı yol haritasından sonra kenara çekileceğini söyledi.

Öcalan, İmralı’da avukatlarıyla yaptığı görüşmede Hükümetin Kürt açılımı ile ilgili çalışmalarını şöyle değerlendirdi: "Sorun af değil. Benim af edilip edilmemem sorunu değildir. Pazarlık da yapmıyoruz. Toplumsal bir uzlaşı ve müzakeredir yapmaya çalıştığımız. Şimdi bu sorunun çözülmesi için toplumsal bir uzlaşı veya müzakere başlayacak gibi görünüyor. Bunun olması önemlidir. İyi sonuçlanması gerekiyor. Bugüne kadar savaşa 300 milyar dolar gittiği söyleniyor.

Sorunu tam kavrayan yok

Şu an büyük bir kriz var. Bu durumda benim dışımda siz nasıl çözerseniz çözün, bu beni bağlamaz. Başkaları beni temsil etmez. Örneğin DTP ile mi çözmek istiyorsunuz. Sizi engelleyen kimse mi var? Çözün. Sorunu bu şekilde çözebilecekseniz çözün. Zaten DTP de dahil Türkiye’deki partilerden hiçbirisi de sorunu tam olarak anlayamıyor, kavrayamıyor. Herkes sorunun çözümünü bana havale etmeye çalışıyor. Ben ancak katkı sunabilirim. O da şartlarım değişirse. Kürt sorununun sadece güvenlik konseptini, emniyet boyutunu masaya yatırmak için, çözüme kavuşturmak için aylarca müzakere etmek lazım. Şunu anlamak gerekiyor. Kürt Türksüz, Türk de Kürtsüz olmaz."

Çatışmazlık devlete bağlı

Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli’ye de çeşitli eleştiriler yönelten Öcalan, çatışmalar konusunda da şunları söyledi: Çatışmasızlık meselesi tamamen devletin alacağı tavra bağlıdır. Ben 15 Ağustos’ta yol haritasını açıkladıktan sonra devlet de ortalama Eylül civarında operasyona devam edip etmeyeceğine ilişkin bir açıklama yapacaktır. Bu konudaki tavrını ortaya koyacaktır. Ya operasyonlara devam edecek ya da buna ilişkin bir karar verecek. Çatışmasızlık hali tamamen devletin karar vereceği bir iştir. Artık çözümün nasıl olacağına ilişkin herkes kendi kararını kendisi verir."

Cezaevi koşullarımı düzeltin

ABDULLAH Öcalan, sağlık sorunlarının devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Eğer burada bu ölümleri, çatışmaları durdurmam, rol almam isteniyorsa o zaman şartlarımın da düzeltilmesi gerekir. Bu sağlık sorunlarıyla bu şartlarda bu sorumluluğu yürütmem mümkün de değil. Yani bu şartlarla bu sorumluluğu üstlenip, bu rolü oynamam mümkün görünmemektedir. Prostat ilacı kullanıyordum. Xatral isimli ilaç. İlacı kestiler; vücudum üzerinde olumsuz etkileri oluyordu, bu nedenle kestiler. Çok güçlü yan etkileri vardı. Olumsuz etki göstermeye başlamıştı. Geceleri uyanıyordum, zorluyordu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!