Türk kadınının yarısı en az bir kez şiddete maruz kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk kadınının yarısı en az bir kez şiddete maruz kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2008 00:00

Bugün, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü." Dominik Cumhuriyeti’nde Mirabel Kardeşler’in 25 Kasım’da tecavüz edilerek öldürülmelerinin yıldönümü, BM tarafından 1999’dan bu yana bu isimle anılıyor.

Hürriyet’in kampanyası toplumu bilinçlendirse de alınan mesafe yeterli değil. Çünkü, bu ülkede yaşayan kadınların yüzde 49’u hayatlarında en az bir kez şiddete maruz kalmış.

BUGÜN "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü." Ancak Türkiye’nin bu konudaki karnesi, tam çabalara karşın oldukça kötü. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Şeref Özer, çeşitli araştırmalarda elde edilen bulgular ışığında, şu bilgileri verdi:

Tüm dünyada kadının şiddete uğrama oranı yüzde 17-75 arasında değişiyor. Türkiye’de ise her üç kadından biri fiziksel şiddet görüyor.

Türkiye’de yılda en az 25 töre cinayeti işleniyor. Ancak gerçek sayı bunun çok üzerinde. Namus ve töre adına kadınlara yönelik kötü muamele, işkence, öldürme, intihara zorlama oranı son yıllarda yüzde 25 oranında arttı.

Milyonlarca kadın için ’ev’, şiddetin en yoğun ve o derece gizli yaşandığı bir mekán. Kadınlar bu mekánda yakınlarının, akrabalarının, babalarının, eşlerinin ve sevgililerinin şiddetine maruz kalıyorlar.

Aile Araştırma Kurumu tarafından 1997’de yayımlanan verilere göre, Türkiye’de ülke genelinde kadına yönelik fiziksel şiddet sıklığı yüzde 16.5, sözel şiddet sıklığı yüzde 12.3. Bu sayıların gerçek oranların çok altında olduğu kabul ediliyor.

Malatya’da yapılan bir araştırmada kadınların aile içinde yüzde 55 oranında sözel, yüzde 18 oranında ise fiziksel şiddete maruz kaldıkları belirtiliyor.

Psikiyatri polikliniklerine başvuranlarda aile içinde çeşitli şiddet türlerine maruz kalma oranı yüzde 29 ile yüzde 57 arasında değişiyor, en sık başvuru gerekçesi fiziksel şiddete uğrama olarak gösteriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 2001-2004 arasında aile içi şiddete maruz kalanlarda ölüm oranı yüzde 65’in üzerinde.

En az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığını söyleyenlerin Türkiye genelinde yüzde 49’unun, doğu genelinde ise yüzde 63’ünün bu durumdan daha önce hiç kimseye söz etmemiş olmaları.

Eğitim düzeyi arttıkça fiziksel şiddet gördüğünü söyleyen kadınların oranı azalıyor. Okuma-yazma bilmeyen kadınlar arasında en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 43 iken, yüksek öğrenim görmüş kadınlar arasında bu oran yüzde 12. Eşi okuryazar olmayan kadınların yarısı en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığını söylerken, eşin eğitimi yüksek okul ve üniversite düzeyine çıktığında bu oran yüzde 18’e düşüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!