Türk jetleri Kandil'i bombaladı

Güncelleme Tarihi:

Türk jetleri Kandili bombaladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2006 11:35

İran'ın topçu saldırısının hemen ardından Diyarbakır’dan kalkan Türk savaş jetlerinin, Kandil Dağı’nı bombaladığı iddia edildi. The New Anatolian gazetesi, bombalamanın yetkililerce de doğrulandığını duyurdu.

Haberin Devamı

Diyarbakır’dan kalkan Türk savaş jetlerinin, Kandil Dağı’nı bombaladığı iddia edildi. Kuzey Irak’a yönelik İran’ın yürüttüğü topçu ateşi ve kara saldırısının hemen ardından, Türk uçaklarının da Kandil Dağı’ndaki PKK kamplarını vurduğu iddia edildi. İlnur Çevik'in sahibi olduğu The New Anatolian gazetesi, iddianın savunma makamlarınca da doğrulandığını ve Türk jetlerinin bu müdahalesinin “son yıllarda bu boyutta yapılan ilk operasyon” olduğunu duyurdu. Haberde, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin bu müdahaleyi ne doğruladığı ne de yalanladığı kaydedildi.

TÜRKİYE 16 JET İLE VURDU

Diyarbakır’dan havalanan 16 Türk jetinin, Çarşamba günü geç saatlerde Kuzey Irak’a geçerek Kanimasi ve Snaht bölgelerinde yer alan PKK kamplarını vurduğu bildirildi.

TÜRK JETLERİ BOMBALARKEN SİVİL UÇUŞLAR DURDU

Haberin Devamı

Türk jetlerinin müdahalesi sırasında Kuzey Irak’ta sivil uçuşların da durduğu kaydedildi.

Daha önce de PKK’nın İran kanadı olan PEJAK’ın saldırıları ardından İran topçu birlikleri Kandil’i birkaç gün boyunca vurmuştu. İran askerlerinin de bölgeye yönelik bir “sınır ötesi operasyon” yürüttüğü ifade edilmişti.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği de İran ordusunun Kuzey Irak’taki Seripaye, Kanikoxerese, Geruy Gezgezke, Gabalek, Berdunaz, Mergan, Derawi Melazade, Hozi Mergesir ve Pirerok bölgelerini top ateşine tuttuğunu belirtmişti.

Yerel kayraklar, İran’ın Kuzey Irak’taki askeri operasyonlarının bu hafta da devam ettiğini ifade ediyor.

“İŞBİRLİĞİ VAR ORTAK OPERASYON YOK”

Gazeteye konuşan Türkiye ve İran kaynakları da PKK tehdidine karşı Türkiye ile aralarında yakın bir işbirliği olduğunu doğruladı ancak terör örgütüne yönelik ortak bir operasyonun içinde bulunmadıklarını söyledi.

ABD'Lİ MUHABİR:'TÜRKLER'İN BOMBALADIĞI KÖYLERE GİRDİM

Amerika’nın Sesi muhabiri Brian Padden,Türk jetlerinin vurduğu belirtilen Kuzey Irak’taki Kanimasi köyüne gitti. Padden, köylülerin kendisine “Iraklı yetkililer bize Türkler’in PKK’lıları hedef aldığını söyledi” dediğini aktardı.

İran’ın Kandil Dağı’ndaki PKK kamplarını vurduğu yönünde gelen haberlerin ardından son olarak Türk jetlerinin Kuzey Irak’taki Kanimasi ve Snaht bölgelerindeki PKK kampların vurduğu iddia edilmişti. Amerika’nın Sesi radyosu muhabiri Brian Padden’ın, dün Türk jetlerinin vurduğu öne sürülen Kanimasi bölgesine gittiği bildirildi.

Haberin Devamı

Padden, bir dağ köyü olan Kanimasi’de yaşayan Muhammed Zeki’nin kendisine, Türkiye’nin bir süredir bölgeyi vurduğunu söylediğini aktardı. Habere göre Zeki, “Iraklı yetkililer bize Türkler’in sınır bölgesinde faaliyet gösteren PKK’lıları hedef aldığını ve onları öldürmek istediğini söyledi” dedi.

Kanimasi mahreçli haberde Zeki’nin ve köydeki diğer kişilerin, bölgelerindeki bombalamanın Türk askerleri tarafından yapıldığını söylediği aktarıldı.

“TÜRKİYE GEÇEN YIL DA 10 KEZ VURDU”

Türk ordusunun köylerinin yakınlarındaki dağlık bölgeyi vurduğunu söyleyen Zeki, dağların bombalandığını duyduğunda köyde olduklarını belirtti. Zeki, “Olaylar olduğunda işçilerle biz buradaydık. Onlara korkmamalarını söyledim. Bombalama değil, yağmur fırtınası olduğunu, burada terörist olmadığını bu yüzden işlerinin başına dönmeleri gerektiğini söyledim” dedi.

Haberin Devamı

Padden’e konuşan ve Irak Kürdistan Demokratik Partisi radyosu için çalıştığı bildirilen Ahmet Ali, Türkiye’nin geçen yıl o bölgeyi 10 kez bombaladığını iddia etti. Bombalarının izlerinin hala tepelerde görüldüğünü belirten Ali, Türkiye’nin Kuzey Irak’ı vurarak “İstikrarsızlık getirmek ve güvenliğe zarar vermek istediğini” iddia etti.

KUZEY IRAK’TA TÜRK KONTROL NOKTASI İDDİASI

Öte yandan Amerika’nın Sesi Radyosu’nun haberinde, Kani Masi’ye giderken muhabirin birkaç kez Türk askerlerinin kontrol noktasından geçtiği ve “bölgedeki Türk askerlerinin komutanı ile” konuştuğu ancak komutanın röportaj önerisini geri çevirdiği öne sürüldü.

Haberde, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Türk askeri varlığı konusunda yorum yapmadığı ve bölgeyi bombaladığı iddialarını reddettiği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!