Türk-Ä°ÅŸ'ten Sezer'e AB raporu

Güncelleme Tarihi:

Türk-İşten Sezere AB raporu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2001 10:52

Türk-iş, Avrupa Birliği`nin taleplerinin yerine getirilmesi durumunda Türkiye`nin parçalanacağını ve ekonomik kriz devam ettiği sürece, tam üyelik görüşmelerine başlanabilmesinin olanaklı bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Türk-İş, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`e konfederasyonun AvrupaBirliği`ne ilişkin görüşlerini içeren rapor sundu.

``AB Türkiye`den Ne İstiyor?`` başlıklı raporda, AB`nin Türkiye`den ne istediğinin kamuoyuna yeterince açık bir biçimde yansıtılmadığı belirtilerek, öne çıkan taleplerin genellikle AB`nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu`nun raporlarında yer alan istekler olduğu belirtildi.

AB`nin Kopenhag kriterleri olarak formüle edilen taleplerin, demokrasi, hukuk devleti, insan hakları, azınlıkların korunması, piyasa ekonomisi gibi başlıkları içerdiğine işaret edilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

``Bu talepler doğrultusunda bazı adımlar atılmıştır. Örneğin uluslararası tahkim, AB`nin de talepleri arasında yer almaktadır. Avrupa Birliği`nin bu talepleri yerine getirilirse, Türkiye parçalanacaktır.

Haberin Devamı

Bu taleplerin yerine getirilmesi durumunda Avrupa Birliği`nin üstlendiği tek yükümlülük, tam üyelik görüşmelerine başlanabilmesidir.Ancak, Türkiye`de ekonomik kriz devam ettiği sürece tam üyelik görüşmelerine başlanabilmesi de olanaklı değildir."

Türk-İş raporunda, AB`nin demokratikleşmeye ilişkin taleplerinin ciddiyetinin ve samimiyetinin tartışılabileceği vurgulanarak, demokratikleşmenin, ancak Ulusal Kurtuluş Savaşı`nda da kanıtlandığı gibi, bağımsızlık ve ulusal egemenlik temelinde gerçekleştirilebileceği kaydedildi.

AB`nin taleplerinde demokratikleşme ve insan hakları adına Sevr Antlaşması`nı hortlatmayı amaçlayan bir anlayışın söz konusu olduğu ileri sürülen raporda, ulusal çıkarlar ve çalışanların taleplerinin gözardı edildiği vurgulandı.

GÜMRÜK BİRLİĞİ EKONOMİYE ZARAR

Türk-İş raporunda, Türkiye`nin Avrupa Birliği ile 31 Aralık 1995 tarihinde girdiği Gümrük Birliği ilişkisinin ekonomiye büyük zarar verdiği görüşü savunularak, şöyle devam edildi:

``Türkiye, elindeki büyük bir kozu Avrupa Birliği`ne teslim etmiştir. Halen sürmekte olan görüşmelerle, Gümrük Birliği`nin tarım ürünlerini ve hizmetler sektörünü de kapsamasına çalışılmaktadır. Avrupa Birliği`nin tarım ürünlerinde ve hizmetler sektöründe uyguladığı yüksek standartlar nedeniyle, Türk tarım ürünlerinin bu piyasalara girmesinde büyük engeller ve zorluklar yaşanacaktır. Türkler`in AB sektöründe hizmet sunabilmesi de mümkün olmayacaktır.``

Haberin Devamı

Tarım ürünleri ve hizmetler sektörünün de Gümrük Birliği kapsamı altına alınması durumunda, ekonomideki çöküşün daha da hızlanacağı belirtilen raporda, yabancıların Türkiye`de çalışmalarını kısıtlayan hükümlerin kaldırılması durumunda özellikle eğitimli işgücünün işsizliğinin daha da artacağı kaydedildi.

KIBRIS KONUSU

Türk-İş raporunda, AB`nin Türkiye`yi Kıbrıs`ta işgalci olarak suçladığı, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin Ada`dan derhal çekilmesini talep ettiğine işaret edilerek, AB`nin uluslararası hukuku çiğneyerek Güney Kıbrıs ile üyelik görüşmelerine başladığı vurgulandı.

AB`nin farklı etnik kökenlerden oluşan Türk ulusunu etnik kökenlere göre, bölme ve parçalama çabası içinde olduğu görüşü savunulan raporda, insan hakları ve demokrasi adına yapılan bu girişimin, terör örgütlerini teşvik etme ve destekleme noktasına kadargeldiği bildirildi.
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!