Türk gencine NASA'dan ödül

Güncelleme Tarihi:

Türk gencine NASAdan ödül
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2001 00:00


ABD'nin Georgia Tech Üniversitesi'nde doktora öğrenimi gören Türk genci İlkay Yavrucuk, NASA, Sikorsky Aircraft ve American Helicopter Society'nin sponsorluğunda düzenlenen, Mars'a gidecek insansız uzay aracı projesiyle birincilik kazandı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Merkezi NASA, Mars'ın keşfi için 1970 ortalarından beri mühendislerin ürettiği uzay aracı projeleri üzerinde çalışıyor. Bu amaçla düzenlenen yarışmada Türk genci Yavrucuk, Georgia Tech Üniversitesi laboratuvarlarında iki arkadaşıyla birlikte geliştirdiği, Mars'a insansız uzay aracı projesi, American Helicopter Society tarafından birincilikle ödüllendirildi.

ÜSTÜN ÖĞRENCİ ÖDÜLÜ

Yavrucuk, Suresh Kannan ve Aaron Khan'ın hazırladığı ''Georgia Tech Martian Autonomous Rotorcraft System'' (GTMars) projesi, yaklaşık 20 kilogram ağırlığında, helikopter esasına göre işleyen insansız uzay aracı sayesinde, minimum riskle Mars'ın keşfedilmesinde yardımcı olmak üzere tasarlandı.

İlkay Yavrucuk, Mars projesinin dışında, Boeing şirketinin sponsorluğunda geliştirdiği saldırı helikopterlerinde erken uyarı sistemi konusundaki çalışmasıyla da, American Helicopter Society'nin, ''üstün öğrenci'' ödülünü birincilikle almaya hak kazandı. ABD'de bu ödül, sadece 5 kişiye veriliyor.

Yavrucuk'un bu projesine, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un, Gelişmiş Savunma Araştırma Projeleri Ajansı'ndan da destek veriliyor.


TÜRKİYE'YE DÖNMEK İSTİYOR

Georgia Tech Üniversitesi'nde gelecek yıl doktorasını tamamlayacak olan, 28 yaşındaki başarılı Türk genci İlkay Yavrucuk, doktorası biter bitmez Türkiye'ye dönmek istediğini söyledi.

Yavrucuk, ''Türkiye'de de çok iyi imkanlar var. Türkiye'de daha iyi şeyler yapabileceğime inanıyorum. Mühendislikte çok başarılıyız. TAI, Aselsan gibi iyi kurumlarımız var. Birçok havacılık ihtiyacımızı Türkiye'de üretebilir ve hatta dışarıya satabilir konuma gelebiliriz. İtalya, 20 sene önce böyle başlamıştı'' dedi.

Yavrucuk, Türkiye'nin, R-22 uçakları gibi küçük bir hedefle üretime başlamasıyla, bilgi ve tecrübe düzeyinin daha da yükseleceğine ve az maliyetle ihtiyaçlarını karşıladığı gibi, ürettiklerini satan ülke konumuna geçebileceğine inandığını söyledi.

İlkay Yavrucuk, ''Türk insanına güvenmek gerek. Ayrıcak her şeyi devletten de beklememek lazım. Türk insanı da kendine güvenmeli'' dedi.

EDEBİYAT TUTKUNU

Ankaralı bir ailenin oğlu olan Yavrucuk, 14 Mart 1973'te Almanya'da doğdu. İlkokulu Almanya'da bitiren Yavrucuk, Ankara Anadolu Lisesi'nin ardından ODTÜ Havacılık Mühendisliği'nden 1995 yılında mezun oldu.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın bursuyla Georgia Tech Üniversitesi'nde mastırını tamamlayan Yavrucuk, bu üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve doktorasını sürdürüyor.

Mimar bir babanın oğlu olan Yavrucuk'un ODTÜ İşletme'de okuyan bir erkek kardeşi ve Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi'nde okuyan bir kız kardeşi daha bulunuyor.

Mükemmel derecede Almanca ve İngilizce bilen Yavrucuk, ayrıca Georgia Tech Üniversitesi'nde Türk öğrenci derneğinin başkanlığını da yürütüyor.

Aynı zamanda edebiyata da tutkun olduğunu belirten başarılı Türk genci, www.pankartdergi.com adresinde ''Pankart'' adlı bir internet dergisinin editörlüğünü de yapıyor.

İlkay Yavrucuk'un GTMars projesiyle ilgili daha ayrıntılı, teknik bilgi, (http://controls.ae.gatech.edu) adresinden edinilebilirsiniz.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!