Türk: F tipi için turistik talepleri var

Güncelleme Tarihi:

Türk: F tipi için turistik talepleri var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ölüm oruçları bugün 49'uncu gününe girerken, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, F tipi cezaevlerinin hukuki düzenleme yapılmadan açılmayacağı güvencesini tekrarladı ve eylemlere son verilmesini istedi.

Türk önceki gün gazetelerin köşe yazarlarıyla yaptığı sohbet toplantısında, F tipi cezaevleri ile ilgili bilgi verdi. F tipi cezaevleri ile ilgili kaygıların ‘Yersiz’, eleştirilerin de ‘Haksız’ olduğunu savunan Türk, ‘‘İstanbul Barosu'nun, F tipi cezaevi ile ilgili talepleri Marmaris'te turistik tesislerle ilgili talepleri andırıyor’’ dedi.

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun ise ölüm oruçlarının örgüt baskısı ile yapıldığını savunarak, ‘‘Örgütler aleyhte ifade verenleri ölüm listesine koyuyor. Elimizdeki bilgileri açıklarsak, bazı insanları ölüme itmiş oluruz’’ bilgisini verdi.

Türk, bir gazetecinin ‘Cezaevlerinde ölüm olduğu zaman F tipinden geri adım atılması sözkonusu olabilir mi?’ sorusuna, ‘‘O noktaya gelinmemesini temenni ediyorum’’ karşılığını verdi. Türk, 20 cezaevinde, DHKP-C, TİKKO, MLKP, TİKP, TKİP'in de bulunduğu sekiz örgüt tarafından eylem yapıldığını, önceki gün itibarıyla 171 kişinin ölüm orucunda, 186 kişinin süresiz açlık grevinde olduğunu anlattı. F tipini gerekçe gösterilerek, yapılan eylemle ilgili taleplerin, ‘Siyasi programa’ benzetti.

Cezaevlerinin Cumhuriyet tarihinin en büyük doluluk oranına ulaştığını, toplam, 73 bin hükümlü ve tutuklu bulunduğunu anlatan Türk, F tipi cezaevinin Avrupa İşkenceyi Önlemeyi Komitesi'nin koğuş sistemini eleştiren raporları çerçevesinde projelendirildiğini de vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!