Türk F-16'larını kovalayan Atina'ya NATO fırçası

Güncelleme Tarihi:

Türk F-16larını kovalayan Atinaya NATO fırçası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 01:52

NATO'nun kasım ayındaki tatbikatı sırasında Yunan uçakları Türk F-16'larını kovalayınca kriz çıkmış. NATO'nun Napoli üssündeki Amerikalı komutan, Atina'ya telgraf çekerek, ‘‘NATO bayraklı uçaklarla Türk uçaklarını kovalayamazsınız’’ diye azarlamış.

Ege'de uzun bir aradan sonra Türk ve Yunan savaş uçakları arasında yaşanan it dalaşının NATO'da gizli bir krize yol açtığı ortaya çıktı. Yunan uçakları NATO'nun Aiming Fist tatbikatı sırasında Türk F-16'larını kovalayınca Napoli'deki Amerikalı komutan küplere bindi.

NATO Napoli karargahı komutanı Korgeneral Ronald Kiss'in Larisa'daki Yunanlı komutan Korgeneral Papanikolau'ya gönderdiği gizli protesto telgrafı sonunda basına sızdı. Amerikalı komutan Yunan uçaklarına Türk uçaklarını püskürtmesi için emir veren Yunanlı komutana telgrafında ateş püskürdü. Kiss 21 Kasım'da gönderdiği telgrafta ‘‘NATO bayrağı taşıyan uçaklarla Türk uçaklarını kovalayamazsınız’’ dedi.

NATO Komutanı telgrafında ‘‘Ege hava sahası’’ deyimini kullanınca Yunanistan ittifak içinde kıyamet koparttı.

DİJİTAL HARİTA

Bu arada, Amerika'nın yayınladığı digital haritalardan Ege'de sınırları kaldırması karşısında alınacak tedbirler de askeri zirvede tartışıldı. Sızan bilgilere göre, Yunan Genelkurmay Başkanı Manusos Parayudakis'in başkanlığında yapılan zirvede, Yunanistan'ın 1973 yılında belirlenen statüsü çerçevesinde sınırların korunmasında ısrar etmesine karar verildi. Toplantıda, ABD ve NATO'nun sınırları tanımaması halinde Yunanistan'ın sürekli notam uygulaması kararlaştırıldı. Toplantıda, Yunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Coğrafya Dairesi'nce dijital harita yayınlanması önerisi de tartışıldı, ancak Türkiye'nin de karşı harita yayınlayabileceği dikkate alınarak benimsenmedi.

Avrupa Ordusu'na veto tehdidi

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'ın ABD Başkanı George W.Bush'la bugün yapacağı görüşme öncesinde Atina tehdit mesajları vermeye başladı. Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Ta Nea gazetesinde dün yayınlanan demecinde ‘‘Avrupa Ordusu konusunda Yunanistan'ın çıkarları dikkate alınmazsa Avrupa Birliği'nde veto uygularız’’ dedi. Bush'un, Türkiye ile yapılan Avrupa Ordusu anlaşmasına onay vermesi için Simitis'e baskı yapması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!