Türk: Erdoğan yeniden yargılanmayı isteyebilir

Güncelleme Tarihi:

Türk: Erdoğan yeniden yargılanmayı isteyebilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 08:54

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, 312. maddede yapılacak değişikliğin ardından AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yargılanmanın yenilenmesi" talebinde bulunabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Hakimevi'nde yargı muhabirlerine bir yemek verdi. Yemekte, bakanlığının yaptığı çalışmaları anlatan Türk, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

Aralarında, TCK'nın 312. maddesini de değiştiren ve önümüzdeki günlerde TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülecek olan tasarıya ilişkin sorular üzerine Türk, bu tasarıyla Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312., Terörle Mücadele Yasası'nın 7 ve 8. maddelerindeki suçun maddi unsurlarının daha belirgin hale getirildiğini söyledi.

ANAYASA'YA AYKIRILIK İDDİA EDİLEBİLİR

Anayasa'nın geçici 15. maddesinin 3. fıkrasının kaldırıldığını, böylece 12 Eylül döneminde çıkan yasalara karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurma yolunun açıldığını hatırlatan Türk, TCK'nın 312. maddesinden alınacak mahkumiyetten dolayı diğer bazı yasalarla getirilen siyasi yasaklara ilişkin düzenlemeler konusunda artık "Anayasa'ya aykırılık" iddiasında bulunulabileceğini kaydetti. Bakan Türk, "Yasama organı olarak biz, şu anda bu kadarını yaptık. Her şey bir günde olmuyor. Tanrı bile dünyayı 7 günde yarattı. Bu bir süreçtir, zamanla yapılır. Ama artık mahkemeler bu yasalarla ilgili olarak Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunabilirler" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk, TCK'nın 312. maddesinde yapılacak değişikliğin ardından bundan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yararlanıp yararlanmayacağına ilişkin sorulara karşılık da, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'na (CMUK) göre, bu değişikliğin ardından Erdoğan'ın "yargılamanın yenilenmesi" talebinde bulunabileceğini düşündüğünü söyledi. Türk, "CMUK`a göre, yeniden yargılama nedenleri arasında, 'yeni bir vakıa' da sayılmaktadır. Bu yapılacak değişiklik de yeni birvakıadır. Bu nedenle böyle bir talepte bulunabileceğini düşünüyorum. Ancak, kararı mahkeme verecektir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!