Türk düşmanı 98 politikacı

Güncelleme Tarihi:

Türk düşmanı 98 politikacı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2001 01:55

Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı, hazırladıkları raporda, Mayıs-Ekim 2001 arasında, Türkiye ve Yunanistan'da basın ve siyasetçilerin tavırlarını değerlendirdi.

Ankara'daki asker ve diplomatlar, Türk ve Yunan medyasıyla siyasetini inceleyip, düşmanlık dozunu tespit ettiler. Sonuç:
Türkiye'de Yunan düşmanlığı yapılmıyor. Atina'da ise çıkan haberlerin % 94'ü aleyhte. Altı ay içinde Türkiye aleyhinde konuşan politikacı sayısı ise 98.

Genelkurmay Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri inceleyen son derece ilginç bir rapor hazırladı. Raporda, Türk ve Yunan medyası ile siyasetinde karşılıklı düşmanlığın ne ölçüde yapıldığı somut verilerle ortaya konuldu.

Rapor, 1 Mayıs- 31 Ekim 2001 tarihleri arasında Türkiye'de ve Yunanistan'da yazılı basın ile siyasetçilerin iki ülke ilişkileriyle ilgili yorum ve değerlendirmelerini içeriyor.

Sözkonusu altı aylık dönemde Yunanistan'da yayınlanan en yüksek tirajlı beş ulusal ve üç yerel gazete her gün taranarak, Türkiye ile ilgili haber ve yorumlar belirlendi. Türkiye'de de ulusal gazetelerin hepsi incelendi. Yunanistan'da taranan ulusal gazeteler Ta Nea, To Vima, Ethnos, Kathimerini ve Elefteros Tipos.

DENGESİZLİĞİ

Yunanistan'da % 94:

Altı ay içinde Yunanistan'da Türkiye'ye ilişkin 2 bin 500 yorum ve haber gazetelerde yer alırken, aynı dönemde Türkiye'deki ulusal gazetelerde bu rakam sadece 987 oldu. Yunanistan'daki haber ve yorumların % 94'ünün Türkiye aleyhtarlığı içermesi dikkat çekti. Yunanistan'daki haberlerde ağırlıklı olarak Türkiye'nin Yunanistan'ı her an işgal edecek bir güç gibi gösterilmesi dikkat çeken bir diğer nokta oldu.

Türkiye'de % 15:

Türkiye'deki ulusal gazetelerde bu ülkeyle ilgili çıkan 987 haber ve yorumdan 109'unun Yunanistan lehine olduğu da tespit edildi. Türk gazetelerinde haber ve yorumların sadece % 15'i Atina aleyhinde oldu.

Rapora göre, siyasetçilerin yaptığı konuşmalarda da benzer durumla karşılaşılıyor. Söz konusu dönemde Yunanistan'da 98 siyasetçi Türkiye karşıtı söylemde bulunurken, Türkiye'de Yunanistan aleyhine konuşan siyasetçi sayısı 17 olarak tespit edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!