Türk dostu siyasetçiye şok

Güncelleme Tarihi:

Türk dostu siyasetçiye şok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 13:03

ABD’de Kongre Etiği Bürosu (OCE), Türk dostu Temsilciler Meclisi üyesi Jean Schmidt hakkında ABD’de bulunan bir Türk lobisinden ücretsiz hukuki hizmet aldığı gerekçesiyle inceleme başlattı. Schmidt bundan birkaç yıl önce yaptığı 19 Mayıs konuşmasında Atatürk'ü överek dikkatleri üzerine çekmişti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor    

 

Schmidt’in avukatı Bruce Fein avukatlık ücretlerine yönelik soruları yanıtlamayı reddederek, potansiyel kural ihlallerini inceleyen ve Temsilciler Meclisi Etik Komitesi’ne soruşturma tavsiyeleri veren OCE’den gelen bir talebe karşılık verdiğini belirtti.

 

Türk Amerikan Hukuki Savunma Fonu’nun (TALDF) ve Türk Amerikan Koalisyonu’nun (TCA) bir üyesi olan Fein, “Soruşturmaya gereken yanıtı vereceğiz” dese de konuya yönelik  detay vermedi. Öte yandan OCE de incelemelerin sürmesi dolayısıyla bir açıklama yapmadı.

 

Ancak daha önce iki kez ikinci bölge temsilciliği için Schmidt’le seçim yarışına giren Demokrat Parti’li David Krikorian’ın OCE’ye bir dizi şikâyetname sunduğu ve Schmidt’in TCA’den ve TALDF’den ücretsiz hukuki danışmanlık hizmetleri almasının Temsilciler Meclisi kurallarını ihlal ettiğini öne sürdüğü belirtildi.

 

Haberin Devamı

"KURALLARA UYDUK"

KONGRE ETİĞİ BÜROSU NASIL ÇALIŞIYOR?

Kongre Etiği Bürosu 2009 yılında, Kongre üyeleri ve çalışanlarıyla ilgili iddiaları değerlendirmek adına bağımsız ve tarafsız bir birim olarak kuruldu. Kurulun görevi kendisine teslim edilen şikayetleri değerlendirerek gerekli gördüğü takdirde Temsilciler Meclisi Etik Komitesi’ne soruşturma tavsiyesinde bulunmak. Kurulun ilk olarak 30 günlük süreyle bir ön inceleme yapıyor. Bunun sonucunda ya şikayeti reddediyor ya da 45 gün sürecek ikinci safhaya geçiriyor. Eğer şikayet ikinci safhaya geçmeden reddedilirse kamuoyuyla paylaşılmıyor. Öte yandan Temsilciler Meclisi Etik Komitesi, Kongre Etiği Bürosu’nun tavsiyesini dikkate almazsa konu kamuoyuyla paylaşılıyor. Ancak soruşturma başlatılırsa resmi bir adım atılana kadar kamuoyuna duyurma süreci erteleniyor. Resmi adım atılması da Kongre’nin içinde bir alt komite kurulması demek.

Haberin Devamı

Schmidt’in sözcüsü Brian Pfaff, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Schmidt'in TALDF’den şimdiye kadar fatura almadığını doğrulasa da müvekkilinin Temsilciler Meclisi’nin kurallarına uyduğunu belirtti.

 

Pfaff, “Bu soruşturma başlatıldığından bu yana işlemlerin Temsilciler Meclisi kurallarına uyup uymadığını kontrol etmek amacıyla Etik Komitesi’yle işbirliği halindeyiz” dedi.

 

Schmidt’in ekibi, ilk kez Temmuz ayında Krikorian benzer şikayetlerle OCE’ye başvurduğunda iddiaları reddetmişti. O dönemde Schmidt’in ekibinden yapılan açıklamada Ohiolu temsilcinin hukuki anlaşmalarıyla ilgili Etik Komitesi’nden yazılı bir tavsiye aldığı belirtilmiş, ancak belge kamuoyuyla paylaşılmamıştı.

 

Haberin Devamı

Öte yandan Schmidt, Temmuz ayında Etik Komitesi’nden bir hukuki harcama fonu kurmak için izin istedi. Bu fon sayesinde Schmidt kendisine gelen bağışları hukuk faturalarını ödemek için kullanabilecekti.

 

Ancak Temsilciler Meclisi Kâtibi’nin sunduğu kamu kayıtlarında böyle bir izinden söz edilemezken Pfaff yaptığı açıklamada iznin henüz onaylanmadığını belirtti.

 

 

 

SCHMIDT – KRIKORIAN ÇATIŞMASININ GEÇMİŞİ

Nisan 2008: Ohio’nun Maderia şehrinden Ermeni kökenli Amerikalı David Krikorian 2’nci Bölge’den bağımsız aday olarak seçim yarışına girdi.

Mayıs 2008: Temsilci Jean Schmidt, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı için bir konuşma yapmak için kürsüye çıktı.Birkaç gün sonra Schmidt Türk Amerikan Birlikleri Federasyonu’na bir konuşma yaptı ve New York’ta her yıl düzenlenen Türk günü yürüyüşüne katıldı.

Ağustos 2008: Ermeni Ulusal Komitesi PAC Krikorian’a destek verdi ancak herhangi bir mali destek sunmadı.

Eylül 2008: Schmidt’in seçim kampanyasına bir kısmı Türk bağışçılardan olmak üzere 20 bin dolar bağış geldi.

Kasım 2008: Schmidt oyların yüzde 44.8’ini alarak Demokrat aday Victoria Wulsin ve Krikorian’ın önünde yeniden seçildi. Birçok Demokrat Schmidt’in zaferi için oyların yüzde 17.7’sini alan Krikorian’ı suçladı.

Mayıs 2009: Schmidt Ohio Seçim Komisyonu’na sunduğu şikayetnamede Krikorian’ın kendisine 1915 olaylarıyla ilgili Türk tezlerini savunması karşılığında “kan parası” aldığı yönünde iftira attığını belirtti.

Mayıs 2009: Schmidt Türkiye’ye geldi, masrafları Türk Amerikan Koalisyonu tarafından ödendi. Haziran 2009: Bir Türk gazetesinde Schmidt’in kaleme aldığı bir köşe yazısı yayımlandı.

Ağustos 2009: Türk Amerikan Hukuki Savunma Fonu’nun avukatlarından, Schmidt’i Ohio Seçim Komisyonu’nun önünde savunan Bruce Fein, yeminli ifadesinde kurumunun Schmidt’in kampanyasından herhangi bir hukuki ödeme almadığını belirtti.

Ekim 2009: Ohio Seçim Komitesi Schmidt’in lehine karar verdi, Krikorian için bir yazılı kınama yayımladı.

Mart 2010: Krikorian Demokrat Parti 2’nci Bölge seçimlerinde diğer aday Surya Yalamanchili’ye karşı kaybetti. Yalamanchili ise asıl seçimlerde Schmidt’e karşı kaybetti.

Haziran 2010: Schmidt Clermont Mahkemesi’nde Krikorian’a karşı bir iftira davası açtı ve 6.8 milyon dolar tazminat istedi. Dava henüz beklemede.

Temmuz 2010: Krikorian Schmidt’i Kongre Etiği Bürosu’na şikayet etti.

Aralık 2010: Federal Seçim Komitesi Schmidt’in 2009’da Krikorian’a karşı gündeme getirdiği ve Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi’nden yasadışı çıkar sağladığı yönündeki şikayetnameyi reddetti.

Şubat 2011: Kongre gazetesi Roll Call Kongre Etiği Bürosu’nun Schmidt’le ilgili inceleme başlattığını duyurdu.

Haberin Devamı

PFAFF: KOMİTE'NİN BİLGİSİ VAR

Pfaff, “Komite, Schmidt’in TALDF tarafından savunulduğunu biliyor. Resmen bir hukuki harcama fonu kurulana ve onaylanana kadar fatura almayacağız. Fon kurulduktan sonra bu davalarla ilgili bütün hukuki masraflar ve hizmetler için toplu bir fatura alacağız” dedi.

 

Öte yandan Schmidt’in Ohio’da bulunan avukatı Donald Brey, “Davalıların da belirttiği gibi, Fein yeminli ifadesinde Schmidt’e hiçbir zaman ücretsiz hukuki hizmet vermediğini söyledi” dedi. Brey, “Fein, Türk Amerikan Hukuki Savunma Fonu’nun üst düzey danışmanı olarak Jean Schmidt’i Krikorian’a karşı temsil ettiğinde masraflar Türk Amerikan Koalisyonu tarafından karşılanmıştır” dedi.

 

Haberin Devamı

Fein, Cuma günkü açıklamanın doğruluğuyla ilgili sorulara OCE’nin talebini gerekçe göstererek yanıt vermekten kaçındı. Pfaff ise Pazartesi yaptığı açıklamada Schmidt’e ya da ekibine OCE tarafından bir mesaj iletilip iletilmediğini belirtmezken, “Kongre Üyesi Schmidt, Etik Komitesi’nin kendisinin Temsilciler Meclisi’nin kurallarına uyduğuna işaret eden her türlü kararını memnuniyetle karşılayacaktır” dedi.

 

Krikoryan ise OCE’den kendisine başvurusunun dikkate alındığını belirten bir belge dışında bir şey gelmediğini söyledi. Krikorian, “Biz sadece faturaların ne olduğunu ve kimler tarafından ödendiğini bilmek istiyoruz” dedi.

 

 

ABD Kongresi'nin gazetesi Roll Call'da yayımlanan "Ethics Board Eyes Schmidt" ve Cincinnati gazetesinin "Schmidt subject of ethics probe" başlıklı haberlerinden derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!